Behandler.no - Norges største oversikt

Entusiast for helhetlig perspektiv tildeles pris

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 24.10.2011Lenge før lavkarbobølgen slo inn startet han arbeidet med å vise sammenhengen mellom kosthold og helse. Dag Viljen Poleszynski har vært en aktiv pådriver for et helhetlig perspektiv på mat, miljø og helse. Nå mottar han Brobyggerprisen.Lavkarbo og steinalder
Hvor mye karbohydrat
Bredt engasjement
Helhetlig perspektivSiviløkonom, ernæringsfysiolog og tidligere fredsforsker Dag Viljen Poleszynski får Brobyggerprisen 2011. Gjennom flere tiår har han modig stått fram med sine synspunkter på sammenhengen mellom giftstoffer, mat, miljø og helse, til tross for hard motstand til tider. Nå har mange fått øynene opp og følger samme vei.

- Jeg synes det er veldig hyggelig å få denne oppmerksomheten, ikke bare av personlige årsaker, men fordi prisen gir oppmerksomhet til et arbeid mange likesinnede har gjort gjennom mange år for å bidra til menneskelig utvikling og personlig vekst, sier Dag Viljen til alternativ.no

Organisasjonen Fritt Helsevalg står bak utmerkelsen, som er blitt delt ut årlig siden 2004. Prisen er en utmerkelse til personer, institusjoner eller organisasjoner som i særlig grad jobber for et integrert og helhetlig helsetilbud. Tidligere prismottakere er bl.a. legene Vilhelm Schjelderup, Karl-Ludvig Reichelt og Audun Myskja.

Og nettopp organisasjonen Fritt Helsevalg var Dag med på å stifte 1996. Men både før og etter den tid har han hatt et sterkt engasjement for både helse og miljø og vært primus motor i organisasjoner, tidsskrifter og engasjert deltakende i samfunnsdebatten. En viktig drivkraft har vært kampen for rettferdighet, økologisk bærekraft og å avskaffe personlig lidelse og fattigdom.


Lavkarbo og steinalder
I dag forbinder mange Dag Viljen med steinalder- og lavkarbodiett, og dette er også ett av områdene han har brent for lenge før ”lavkarbobølgen” kom.

Selv feiret han sin 50 årsdag for 15 år siden med steinalderdiett på menyen. Siden den gangen har mange har fulgt etter, og han håper at enda flere etter hvert vil få et helhetlig syn istedenfor å holde fast i fordums syn og prestisje.

Men hva tror så Poleszynski er grunnen til at denne enorme interessen for lavkarbo slår inn nå?

– Tiden er blitt moden for et paradigmeskifte fordi de gamle rådene ikke gir folk så god helse som mange ønsker seg. Da jeg begynte å interessere meg for steinalderkost for nesten tjue år siden, fantes ikke internett. Nå kan folk stå fram på blogger og si ”dette har hjulpet meg”. Og folkets røst går tydeligvis langt raskere enn vitenskapen, for den vitenskapelige revolusjonen skjer over tid. Akkurat det samme ser man i den arabiske verden, hvor folk reiser seg mot despoti og ulikheter. Egentlig dreier dette seg om ønsker om å bli sannferdig og fullstendig informert om hvilke helsevalg vi har, samt å avskaffe monopolisering av kunnskap og sekteriske holdninger.

Poleszynski tenker ikke på lavkarbo- eller steinalderkosthold som en kur. For ham er dette del av en livsstil som inkluderer optimal ernæring, noe som innebærer bestemte forhold mellom karbohydrater, proteiner og fett innenfor rammen av et økologiske basert kosthold i pakt med menneskets genetiske arv.

- Vi er ikke genetisk tilpasset inntak av matvarer som inneholder mye karbohydrat, særlig ikke hvis de fører til en rask blodsukkerstigning, påpeker han. Karbohydrater er blant annet stivelse og sukker, og begge deler påvirker hormonbalansen og aldringsprosessen i ugunstig retning.
Selv er ikke Dag Viljen utelukkende positiv til lavkarbobølgen. Den siste tiden har enkelte aviser solgt forsider med krigstyper om lavkarbo, og han har observert en del feilinformasjon. Noen journalister søker kunnskap hos folk som ikke forstår seg på kostholdet, og da kan informasjon lett komme feil ut. Dessuten er mange som kaster seg på bølgen uten å være genuint opptatt av prinsippene, men som primært ønsker et utkomme.

Debatten om hvorvidt lavkarbo er bra for oss eller ikke, raser videre, og de som følger med på TV, i aviser og magasiner, vil se at mange fortsatt står steilt på sine gamle oppfatninger om at et kosthold basert på brød, ris og poteter er sunt.
- Det som mangler, er dialog om det vitenskapelige grunnlaget istedenfor en debatt hvor man serverer meninger og påstander, sier Dag Viljen.


Hvor mye karbohydrat?
Mange lurer på hvor mye karbohydrat en frisk person som følger lavkarboprinsippene, bør spise. Hva mener du, Poleszynski?

– Bare to leger har systematisk undersøkt hvor mye karbohydrat som er optimalt å innta: dr.med. Wolfgang Lutz (1913-2010) og lege Jan
Kwa niewski (f. 1927). Deres forskning og erfaringer viser at en frisk voksen person bør innta 50-70 gram karbohydrater pr. dag. En liten person kan klare seg med litt mindre, mens aktive idrettsutøvere tåler inntil 100-150 gram per dag.


Bredt engasjement
Dag Viljen Poleszynski har gjor mye mer enn å forfekte en sunn livsstil med balansert kosthold. Allerede på 70-tallet var han stekt engasjert i antifluorkampanjen og kampen mot atomkraft. Han var med å stifte Norsk forening for Helhetsmedisin, magasinet Holon og Nordisk tidsskrift for biologisk medisin.

På bakgrunn av sin utdanning som ernæringsfysiolog og interesse for forholdet mellom alternativ behandling og skolemedisin ga han i 2001 ut boka "Framveksten av medisinske alternativer – fra konkurranse til samarbeid" på Høyskoleforlaget. Den var basert på den første doktorgraden som fikk midler fra en bevilgning Stortinget vedtok i 1994 til fremme av alternativmedisinsk forskning. Dag disputerte på den mer enn 700 siders omfattende avhandlingene til dr.philos. ved Institutt for sosiologi, Universitetet i Tromsø, på forsommeren 1999.

Han var også sterkt involvert i dannelsen av magasinet Mat & helse i 2002 og var redaktør der til fagredaksjonen sluttet i 2010. Samme år startet han Helsemagasinet VOF (vitenskap & fornuft), som etter et års drift framstår som et godt dokumentert, populærvitenskapelig helsemagasinet med et globalt perspektiv.

Poleszynski var også en av initiativtakerne til ”Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer” (KOS), som ble stiftet i juni 2007. Han deltok i styret fra starten og fungerte som leder fra 2009 til 2010. I dag er foreningen aktiv over hele landet og har hjulpet en rekke mennesker med blant annet diabetes og overvekt til å få hjelp mot plagene sine ved endringer i kostholdet.

- Et kosthold som gir mennesker bedre helse, er ikke det endelige målet. Det er imidlertid et nødvendig, men ikke tilstrekkelig middel for å realisere menneskets fulle potensial intellektuelt, følelsesmessig og åndelig. Det kreves dessuten god helse for å jobbe langsiktig og systematisk for å skape en verden i økologisk balanse, uten krig, tilfeldig vold og fattigdom.


Helhetlig perspektiv
Ifølge dagens leder av Fritt Helsevalg, Børge Eliassen, må Dag Viljen Poleszynski uten tvil være en av dem som med størst tyngde og entusiasme i Norge har tatt til orde for et mer helhetlig perspektiv på sykdom og helse.

– Han har gjort seg bemerket både i fagartikler, populærvitenskapelige artikler, leserinnlegg, foredrag, deltagelse i paneldebatter og i radio og fjernsyn. Han bidrar til brobygging mellom ulike retninger av medisinen, og dette kommer utvilsomt befolkningen til gode, sier Fritt Helsevalg.

Alternativ.no gratulerer Dag Viljen Poleszynski med Brobyggerprisen 2011!

Fritt Helsevalg overrekker prisen under
Nordisk naturmedisinsk fagkongress 2011 lørdag 29. oktober.
Relaterte saker på alternativ.no:

Hjernen må ha fett (2009)
Omega-3 og Omega-6 er livsviktige stoffer vi ikke kan klare oss uten. Lever vi på et kosthold med for lite fett, kan vi pådra oss alvorlig sykdom.

Diabetes kan bedres med naturlige metoder (2009)
Inntak av urter, endring av kosthold og ikke minst - en god latter, kan ha god effekt for personer med diabetes.

Personer med diabetes medisinfrie på lavkarbo mat (2007)
Fagpersoner oppretter en rådgivende tjeneste for diabetes, basert på sine erfaringer med kosthold med lavt innhold av karbohydrater.

Finn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


naturalnordic 27/10/2011 - 18:41

Jeg husker godt at du for mange år siden snakket om egg%bacon til frokost for de som ville ned i vekt. På TV gjorde du en god figur selv om du og Fedon Lindberg hadde mange motstandere. At du har kunskaper som fanger så bredt, imponerer meg. At du står oppreist selv i sterk motvind. Jeg har gjennvunnet min helse takket være deg, skaldemann, Dahlqvist og Lutz som jeg har trodd på i 2,5 år. Jeg prøver så godt jeg kan med egen blogg som forhåpentlig kan gi noe tilbake til andre som sliter med overvekt og sykdom. Du DVP er en av mine forbilder. Bjørn.


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.