Blir kvitt migrene med uvanlig, medikamentfri metode

Dame som tar seg til hodet
Foto: Schutterstock

Nå har noen funnet ut at piercing i øret kan kurere smertefull hodepine. Behandlere som arbeider med tradisjonell øreakupunktur er ikke overrasket.

Migrene gjør dager uutholdelig for dem som er rammet. Anfall med pulserende dunkende smerte, kvalme og oppkast, overfølsomhet for lys og lyd kan vare i timer og opptil tre døgn. Livskvaliteten blir kraftig redusert og mange gjøremål umulig. Rundt 750.000 personer i Norge er plaget med migrene.

Behandling som foreslås av det offentlige helsevesen innebærer medisiner fra legemiddelindustrien, dvs smertestillende medikamenter, som regel i pilleform. Mange av disse er reseptfrie, men ved kraftige anfall kan man se seg nødt til å ty til sterkere medisiner på resept. Disse medisinene demper smerter, men gjør ingenting med selve problemet.

Piercing som øreakupunktur

Nylig fortalte nrk.no om en mann som tok piercing i øret mot migrene. Fritz Asbjørn Kristiansen hadde vært plaget med migrene i 20 år da han fikk se en film om folk som hadde tatt piercing for å kurere den kroniske, smertefulle sykdommen. Dette bestemte han seg for å forsøke og kan fortelle at han etter nesten tre måneder har vært migrenefri.

For dem som har kunnskap om alternative behandling, er det godt kjent at det finnes medikamentfrie metoder som kan hjelpe og i mange tilfelle kurerer migrene og hodepine. Det er utallige eksempler på dette.

I dette tilfellet gjelder de samme prinsippene som for øreakupunktur, også kalt auriculoterapi.

Erfaring

Informasjonsansvarlig i Alternativ.no Bertil Berg-Olsen har selv lang fartstid som behandler. Han drev tidligere klinikk gjennom en årrekke og brukte øreakupunktur.

-Den kliniske erfaringen jeg har ved å anvende øreakupunktur som smertelindring i forbindelse med hodepine eller migreneanfall er at denne metoden har rask effekt. Nærmere 70 prosent av pasientene opplevde smertelindring allerede 1-3 minutter etter at nålene var plassert, forteller Berg-Olsen.

-Annen interessant erfaring var at flere pasienter som benyttet denne behandlingen regelmessig opplevde både færre anfall og lengre tidsintervaller imellom.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

-Kombinasjonen av øreakupunktur som smertelindring samtidig som pasienten gjorde endringer i livsstil, som stressreduksjon, nye kostvaner mv. ga positive resultater. Denne erfaringen stemmer også godt overens med flere studier som viser effekt av øreakupunktur og smertelindring, opplyser Bertil Berg-Olsen.

I tillegg til å behandle migrene og andre smertetilstander, brukes øreakupunktur ved en rekke sykdommer og plager, både fysiske og psykiske. Øreakupunktur brukes også ved røykavvenning og avvenning og behandling av narkomane. I Kina brukes øreakupunktur dessuten ved behandling av gallesten og nyresten.

Hva er øreakupunktur
Øreakupunktur er en form for akupunktur, basert på teorien om at hele kroppen med de forskjellige deler og funksjoner gjenspeiles i det ytre øret. Ved å stimulere bestemte punkter i øret kan man behandle og forebygge plager og sykdom.

Dette er langt fra noen ny behandlingsmetode. Den greske legen Hippokrates (460 f.Kr.- 377 f.Kr.) omtaler en metode til behandling av isjias ved punktur av ørets bakflate.

Også i det gamle Kina ble øret tillagt særlig betydning i medisinen. Under Tang-dynastiet (600-800 e. Kr) var det en skole med kinesiske akupunktører som anvendte ca. 30 forskjellige punkter i øret.

Den moderne utviklingen av øreakupunktur ble etablert av den franske legen Paul Nogier. I 1951 registrerte han at noen av hans pasienter som led av kroniske ryggsmerter hadde blitt vesentlig bedre etter behandling med brenning i øret, hos en kvinne som drev slik behandling som en del av folkemedisinen. Dette fikk ham til å begynne et forskningsarbeide for å kartlegge sammenheng mellom soner/punkter i ørene og sykdommer i forskjellige deler av kroppen.

I 1957 publiserte Nogier sine oppdagelser i et tysk tidsskrift for akupunktur. Dermed ble øreakupunkturen også kjent i Kina. Kineserne satte i gang store masseundersøkelser som bekreftet Nogiers oppdagelse av øreakupunkturen. Metoden har siden vært kjent som en del av kinesisk og internasjonal akupunktur som et «akupunkturens mikrosystem». Kineserne anerkjenner Nogiers oppdagelse, og han er blitt foreslått til Nobelprisen i medisin fra kinesisk hold.

Bertil Berg-Olsen anbefaler å oppsøke en behandler med solid utdannelse i faget når øreakupunktur skal utøves. En som setter ørepiercing har ikke nødvendigvis medisinsk kompetanse og et helhetlig helseperspektiv på linje med en behandler.

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.