Veien til endring gjennom hypnoterapi

Man ligger på sofa hos terapeut
Foto: Schutterstock

Dette kraftfulle verktøyet brukes for å få kontakt med det ubevisste og oppnå endringer man ønsker i livet sitt. Ronny Hansen forteller om sin erfaring både som bruker og om veien til utøver og lærer i hypnoterapi.

 


Noen ganger står vi selv i veien for å nå våre ønsker og drømmer. Ikke bevisst, for viljen til å lykkes kan være tilstede, men det er noe som gjør at det stopper opp.

 

Det kan være at vi ønsker å endre livsstil, ha mindre stress, kvitte oss med uvaner, slippe angst eller depresjon, blir røykfri eller gå ned i vekt. Vi starter friskt ut med de beste intensjoner om å få til en forandring i livet, men ser kanskje at vi gang på gang havner i indre konflikt og faller tilbake i gamle mønstre.


Ny, givende vei
Men hva er det som gjør at vi ikke ser de resultatene vi ønsker oss? Dette temaet var Ronny Hansen, grunnlegger av Hypnoseakademiet, opptatt av da han oppdaget hypnoterapi og startet på sin utdanning i faget. Det førte til en ny karrierevei både som behandler og med egen skole hvor han nå har utdannet en rekke utøvere.

 

– Jeg begynte å interessere meg for alternativ behandling da jeg jobbet i it-avdelingen for et større transportselskap i Norge. Fra å være en arbeidsplass som ble betraktet som «sikker som banken» da jeg begynte der i 1994, oppdaget jeg etter hvert at det langt fra var en sikker arbeidsplass. Fusjoner, oppkjøp, omorganiseringer ble mer og mer hverdagen i selskapet.

 

Med små barn og nybygget hus forstod jeg at dette var en smule risikabelt. Så jeg bestemte meg for å lage en plan B. Derfor begynte jeg å vurdere hva jeg kunne drive med. Det å hjelpe andre mennesker er meget givende. Jeg har både jobbet med mennesker og undervist siden jeg var 15 år gammel, sier Ronny Hansen til Alternativ.no

 

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Det første han gjorde etter å ha tatt grunnutdanning i hypnoterapi i 2004, var å teste ut vektreduksjon på seg selv ved å ta opp en sesjon, som han så lyttet til tre ganger i løpet av to uker. Det som skjedde opplevde han som bemerkelsesverdig. Til tross for at han ikke var overvektig, tok han av 7 kilo på 8 uker. Og han merket tydelig at det skjedde noe.

Det var spesielt to ting som ble tydelig:


– Dersom det dukket opp en tanke om mat, stoppet jeg opp og kjente etter om det var sult eller bare en mental avledning. Det var lett å kjenne forskjell. Var det av mental karakter, avfeide jeg tanken og fortsatte med det jeg holdt på med. Var det imidlertid kroppen som trengte påfyll spiste jeg noe.

 

– Når jeg var mett – og det merket jeg tydelig, stoppet jeg å spise, uansett hva og hvor mye som lå på tallerkenen.

Ingen tvil om at disse tre sesjonene jeg hadde med meg selv hadde virket. Hadde aldri opplevd noe lignende når det gjelder spising og vekt.

 

Etter dette reiste Hansen til USA, hvor han ble sertifisert i hypnoterapi.

 

– Jeg begynte å praktisere på deltid, mens jeg jobbet for transportselskapet. Jeg fikk imidlertid snart flere og flere klienter. Til tross for det fastholdt jeg på jobben. Det var tross alt en fast jobb, med stabil inntekt. Heldigvis kom universet meg til unnsetning – jeg fikk sparken!

 

Derfra begynte han å jobbe som alternativ terapeut på heltid, og hadde venteliste fra første dag – i en mer givende jobb med å hjelpe andre mennesker til å få det bedre.

(Fortsetter under bildet)

Ronny Hansen
Ronny Hansen har spesialisert seg på å hjelpe folk til å benytte det ubevisste sinnet til å oppnå ønskelige endringer. Foto: privat

Etablerte skole
Det å jobbe som behandler er en ting, men Ronny har undervist innen både musikk og IT gjennom en årrekke og liker det svært godt. Derfor ble veien til egen skole en naturlig del av videre prosess.

 

Hypnoseakademiet ble etablert i 2006 i Bergen, med nasjonal og internasjonal godkjenning helt fra starten av. Foruten grunnutdanning har akademiet både påbygging til Master hypnoterapeut og spesialkurs. Fulltegnet oppstart hver eneste høst kan tyde på fornøyde deltagere og godt rykte. Sukseen bærer nå videre og høsten 2015 startes grunnutdanningen opp i Oslo og Trondheim.

– Gjennom undervisningen er vi meget nøye med det som har med etikk å gjøre, og at vi er varsomme med hva vi kan hjelpe mennesker med, opplyser Hansen.

 

Hvem får behandling
Det er liten tvil om at hypnoterapi er mest kjent for sine resultater når det gjelder røykeslutt. Men det er betydelig mye mer denne terapiformen brukes for. Mange har fått hjelp med vektreduksjon og i tillegg kommer folk for å oppnå bedre selvtillit, bli tryggere på seg selv, bli kvitt ulike fobier, smerter, angst og depresjon. Hansen poengterer at de er påpasselig med hvem de kan hjelpe og hvem de ikke kan hjelpe.


– Vi jobber også med folk som er plaget med søvnmestring, stressmestring, sinnemestring, prestasjonsmestring, fødselshypnose, ulike typer tvangstanker og dertil oppførsel, ME, måloppnåelse, mental trening, allergi som er mentalt forankret, negative tankemønstre, utsettelsesstrategier, sengevæting, overdreven bekymring, søtsug, PTSD og mye, mye annet.


> Hypnoterapeuter på BEHANDLERLISTEN

De fleste som kommer har forsøkt annen behandling først. Han mener at det henger sammen med at hypnoterapi enda ikke er så utbredt som det burde være, men at det i ferd med å endre seg.


– Jeg har jobbet med kjendiser, politikere, idrettsfolk i europeisk toppsjikt, personer godt kjent fra tv-skjermen. De fleste som kommer er imidlertid mennesker som i sitt daglige virke sliter med et eller annet. Det som er felles for alle som kommer er at de ønsker å oppnå endringer i livet sitt. Jeg merker meg også at det er flere foreldre som kommer med barna sine nå enn tidligere. Det kan være alt fra sengevæting, via mobbing til at de er skolelei.


Hypnoterapi eller hypnose
Det er ulike meninger om hva som er forskjellen på hypnoterapi og hypnose. Arbeider man dypere i hypnose enn hypnoterapi? Ligger hypnoterapi nærmere avspennning – eller er det egentlig det samme?


– Ja, noen mener at det er forskjell på hypnose og hypnoterapi – at hypnose er måten man bringer en klient inn i riktig mottagelig tilstand på, mens hypnoterapi er mer rettet mot hvordan vi oppnår endringer når klienten er i en slik tilstand.

Les mer: Hva er hypnose, hypnoeterpi (Behandler.no)


Hypnose har vært berørt av en gammel lov, som sa at det kun var leger eller psykologer som kunne bruke hypnose. Denne lovbestemmelsen er tatt ut av Straffeloven, men er ihh til lovbestemmelsen virksom til ny lov er på plass. Fortsatt har vi ikke en ny lov om hypnose.

 

Særlig psykologer har uttrykt bekymring for pasientsikkerhet og holdt fast ved den gamle lovteksten. Fortsatt er det kun leger, tannleger og tannleger som markedsfører seg med tilbud om hypnose.

 

Men hypnoterapeuter er i dag inkludert i det offentlige utøverregisteret i Brønnøysund, hvilket betyr at behandlere, med Loven i hånden, kan markedsføre seg som utøvere av hypnoterapi, for eksempel på Behandlerlisten, Behandler.no


Ifølge Ronny Hansen er de aller fleste enige om at hypnose og hypnoterapi er det samme.

– Ordet hypnose brukes i tillegg ofte når man omtaler det som skjer i underholdningssammenheng på en scene. De aller fleste hypnoterapeuter tar avstand fra denne bruken, fordi det bidrar til å sette hypnose i et mindre seriøst lys. Dette er naturligvis meget uheldig.

 

– Hypnose er en enorm uutnyttet ressurs, og har vært sterkt undervurdert som terapiform. Heldigvis er denne trenden i ferd med å snu. Flere og flere får øynene opp for hvor effektivt hypnoterapi kan være når det brukes av en dyktig terapeut. Og vi som bruker hypnoterapi daglig ser også hvor rask fremgang vi kan få med våre klienter – ofte klienter som har gått til annen behandling tidligere.

 

Bevisste og ubevisste sinn
Intensjonen med hypnoterapi er å bringe det bevisste og det ubevisste sammen om felles tanker og ønsker, for å øke sannsynligheten for å oppnå det vi ønsker.

Vi mennesker har utrolige ressurser tilgjengelige i vårt ubevisste sinn. Problemet er imidlertid at disse ressursene ligger der mer eller mindre ubrukt. Vi må vite hvordan denne delen av sinnet vårt virker, for å kunne utnytte disse ressursene.


Vi får et eksempel:

– Dersom man brenner seg på noe varmt, som normalt ville gitt smerter og synlige brannmerker på huden, kan man enkelt sette seg selv i en lett transe, og la det ubevisste sinnet ta seg av skaden. Det hele tar ca. ett minutt, og må gjøres umiddelbart, før brannskadefysiologien har kommet skikkelig i gang. Resultatet er at det ikke oppstår smerter, og knapt et synlig merke på huden.

 

– Når ditt bevisste og ubevisste sinn drar i samme retning, er det så mye enklere å få til endringer, enten det dreier seg om spisevaner, å bli røykfri eller på andre områder, sier Ronny Hansen.

 

 

Ronny Hansen

  • Grunnlegger av Hypnoseakademiet
  • Forfatter av boken Røykfri Nå! Ugitt på Cappelen Damm 2012.

 

 

Ønsker du kontakt med hypnoterapeut?

Se BEHANDLERLISTEN (Behandler.no)

KURS OG UTDANNING i hypnoterapi (Behandler.no)

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.