Massasje for kropp og sjel som balanserer energien

Foto: Schutterstock

Behandling myker opp muskler, hjelper smerter og plager, men kan også brukes i selvutvikling. Metoden går i dybden og gir mulighet til å komme nærmere seg selv.

Solveig Smith kan skilte med mer enn 30 års erfaring, hvor hun både har praktisert og undervist i massasje. I dag driver hun stedet Birgittatun i Tvedestrand, der hun tar imot klienter og utdanner nye massører i metoden Normassasje, som hun selv har utviklet.

Metoden bygger på den grunnleggende teorien om kroppen som et energisystem med det indiske chakrasystemet som basis. Kropp, følelser og tanker er energi som vibrerer på forskjellig nivå og de syv chakra er hele tiden fokus. Kroppen kan ikke berøres uten at også chakraene blir berørt. Chakraene er energispråket for kropp, følelser og tanker.

– Dersom man følger opp med anbefalte øvelser mellom massasjene, kan Normassasje bli et viktig ledd i selvutvikling. Kropp, følelser og tanker blir i enda større grad til virkelig hjelp i livet ditt. Du kommer nærmere den du er og dypest sett vil være, sier den erfarne massøren.

Normassasje er inspirert av den massasjen som praktiseres på Nordlys-Centret i Danmark, der Solveig tok sin utdanning i 1987. Den er en videreføring av læresystemer fra bl.a. Bob Moore, irsk healer og spirituell lærer (1928-2008) og Esalen Institute, senter for selvutvikling og alternativ behandling, etablert i California i 1962.

– Det handler om å komme nærmere den du er og dypest sett vil være. Massasje og healingteknikker kombineres i behandlingen. Velgjørende strøk og presis bearbeiding av kroppen med velduftende, naturlig olje, gir dyp avspenning, forteller Solveig.

Bearbeiding av trette muskler, “glemte” muskler, bindevev, knokkelsystem, trykkpunkter og velgjørende strøk, hjelper kroppen til balanse, harmoni og velvære. Kroppens egen evne til helbredelse kan komme i gang.

Det blir benyttet dypmassasje på de forskjellige kroppsdelene, gjerne med kraftig fysisk stimulering, og trykkpunkter for å aktivisere og åpne de psykiske strømmer. Videre benyttes bøy-strekk- og vibrasjons-teknikk, samt holdegrep og velgjørende strøk for å stimulere energiflyten i kroppen, kan massøren fortelle.

Egen innsats er avgjørende
Til behandling kommer alt fra de som har «vondter» i kroppen til personer som er utbrent og har møtt veggen – til de som ønsker en velværemassasje.

– Hvordan massasjen utvikler seg, vet vi ikke med en gang. Jeg ser heller ikke på mine klienter først og fremst som «lidende». Jeg ser potensialet, og gleden de eventuelt har med seg. Det er jo de gode sidene jeg vil hjelpe dem til å hente fram og tydeliggjøre, forteller Solveig.

Betennelse og smerter
En av dem som har fått hjelp fra Solveig Smith og Normassasje er ”Anna”. Hun var plaget med en betent høyre skulder og hadde så vondt at hun ikke kunne ligge på den siden om natten, som hun pleide. Raske bevegelser med armen kunne hun ikke gjøre, og hun klarte ikke knappe Bh-en på ryggen. Med denne tilstanden kom hun til Birgittatun med ønsker om å bli god i skulderen.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

– Hun fikk mye ut av behandlingen fordi hun er en aktiv mottager. Mellom hver behandling fikk hun fikk oppgaver av meg. De hadde hun litt vanskelig for å få gjennomført, og jeg måtte minne henne på at resultatet avhenger i veldig stor grad av hvor mye hun følger opp hjemme. Det hjalp!

Etter fem behandlingen var armen til ”Anna” god. Den ble gradvis bedre for hver behandling. Etter første gang ble den merkbart bedre i to dager, men deretter kom et tilbakefall.

– Etter at jeg hadde presisert at hennes oppfølging hjemme var helt avgjørende, gikk bedringen jevnt framover for hver behandling. Betennelsen så ut til å være borte ved den tredje behandlingen. Da kunne jeg begynne å arbeide dypere direkte på skulderen. Først kunne hun ligge en liten stund på høyre side om natten. Senere var problemet borte. Jeg brukte både dypmassasje og punkter.

Det styrende elementet i behandlingen er at mennesket er et åndelig vesen med kropp, følelser og tanker, sier Solveig Smith. Hun ble utdannet massasjelærer på Nordlys-Centret i Danmark i 1987 og har siden studert og arbeidet med massasje og undervisning. Foto: privat

Bevissthet og selvutvikling
Behandlingen kombineres gjerne med B-nøkkelen, Bevissthetsnøkkelen – et selvutviklingsprogram som kan brukes i kombinasjon med Normassasje. Dette opplegget gir en struktur i behandlingen og ivaretar både det fysisk, følelsesmessig, mentalt og åndelige aspektet på en ryddig måte. Bevissthetsnøkkelen brukes også uavhengig av massasje.

Opplegget, som er utviklet av Solveig Smith gjennom en fireårs-periode, består i at man som bruker ringer sin veileder en gang i uken, til avtalt tid, i fire uker. Man får oppgaver for uken som kommer, gitt ut fra de ulike nivåene i energisystemet, – kropp, følelser, tanker og ånd. Etter fullført opplegg, vil man være i stand til å bruke systemet på egen hånd som et verktøy i hverdagen, eller man kan gjenta opplegget med veileder.

– Hver omgang du fullfører vil bringe deg nærmere den du dypest sett er. De fleste av oss kjenner bare en liten begrenset del av oss selv og vårt eget potensiale og B-nøkkelen kan gi en bedre hverdag og et rikere liv, mener Smith.

Frisk befolkning med massasje
Massasje kan gi avspenning, velvære, healing og forløsning og fornyet vitalitet. Verdien av massasje er allerede oppdaget av mange og brukes både av privatpersoner og av bedrifter for å holde de ansatte friske og i arbeid.

En norsk undersøkelse fra 2013, viste at folk i Berlevåg er blant landets friskeste. Berlevåg er en liten kommune, med én alternativ behandler som har hjulpet innbyggere der i mer enn 15 år. Hun har bakgrunn i naturopati, refleksologi, øre-akupunktur, akupressur og muskelmassasje.

Flertallet av klientene som deltok i undersøkelsen opplyste at den behandlingen de fikk hos alternativbehandleren i størst grad hjalp dem med deres plager, stivhet og smerter i rygg, skulder, nakke, armer og ben, sammenlignet med annen behandling. Dette gjør at disse menneskene i stor grad unngår sykemeldinger.

Dette sier noe om potensialet til en behandlingsmetode, som kunne blir brukt enda mer enn den allerede gjør, både i behandling av sykdom og plager – og som del av selvutvikling. Helsepersonell vil for eksempel kunne ha stor nytte av å legge en massasjeutdanning til sin utdanning. Behandleren i Berlevåg hadde kompetanse som sykepleier ved siden av å være alternativ behandler, og hadde absolutt fordel av det.

– Normassasje er et tilbud til mennesker som ønsker å kombinere massasje og selvutvikling. Det er ikke dermed sagt at alle som mottar massasje også skal arbeide med selvutvikling, påpeker Solveig Smith ved Birgittatun.

– Men å være massør med selvutvikling som fokus, er en spennende vei å gå for dem som ønsker å ta ansvar og bli bedre kjent med seg selv.

> Behandler Solveig Birgittatun Smith

> Ønsker du kontakt med behandler/terapeut som tilbyr massasje, i nærheten av deg?
FINN BEHANDLER på Behandler.no

Utdanning i Massasjeterapi

Kurs i Selvutvikling

Hva er MASSASJE (Behandler.no)
Ulike tekniker og tradisjoner. Hvilke problemer hjelpes. Hva skjer hos behandler. Forsiktighetsregler. Lov og rettigheter.

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.