Hvorfor skal du helbrede ditt indre barn?

Jente, voksen, eldre kvinne
Foto: Schutterstock

Sår og skader fra oppveksten kan prege oss hele livet. Selv små hendelser kan gjøre skade og føre til at vi handler etter uønskede mønstre. Men vi trenger ikke ha det slik.


Indre barn handler om hva som preger oss fra mangler eller belastninger/ kriser i oppveksten. Barn skal leke, lære og vokse seg inn i trygge gode rammer. Dersom oppveksten vår bærer preg av stress, press og fort stort ansvar på våre små skuldre, vil modenhet og utviklingen rammes av dette.

Indre barn beskriver jeg i denne artikkelen som en metafor for de sår og skader vi har fått under oppveksten. Tilsynelatende små, ubetydelige hendelser kan gjøre store skader. Det handler om situasjoner vi er i og hvordan dette rammer oss, samt hvilke områder i våre erfaringer som blir berørt.

Dersom vi får PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom) i vår bagasje, kan vi mer eller mindre miste oversikten i situasjoner som voksne. Vi kan gå i tomhet, eller i sinne/aggresjon og miste orienteringen og sammenhengen. Vi blir forvirret og forstår ikke helt hva som har skjedd eller utløst dette. Følelsene tar overhånd og styrer oss da hjernen ikke henger med. F.eks. har vi hatt mange skadelige avvisninger under oppveksten, vil avvisning være komplisert og sårbart videre inn i vårt voksne liv. Det indre barnet takler dette på en umoden og uhensiktsmessig måte.


Bryte gamle mønstre
For å forstå indre barn kan første skritt være å bli nysgjerrig på hvilken historie har jeg på f.esk avvisning. Hvordan bli kjent og samhandle? Vi kan stå foran vår indre skattekiste. Den har vi alle. Noen ganger har vi tilgang, andre ganger har vi ikke aning om hvilke skatter som finnes inni oss. Vi har blokkert tilgangen eller vi kan ha en indre sabotør. Har du fått høre mye negativt om deg selv, så kan dette skape en hard dommer i deg selv.

Det handler om å bryte ut av gamle mønstre. Vi trenger ikke ha det slik. Vi kan forstå og erkjenne egen problematikk og bekrefte hva akkurat jeg trenger. Vi kan fokusere på lek og læring. Bruk av humor, le litt av oss selv og være nysgjerrige og åpne. Kan du undersøke ditt eget mønster ift. å invitere andre? Kanskje andre ikke har tolket dette som en invitasjon fordi budskapet ditt er utydelig? Eller kroppsspråket ditt kommuniserer en forventning om avvisning som igjen gjør andre usikre. Kanskje er tiden inne for å sjekke ut dette?

Les også: Nær døden-opplevelsen ble begynnelsen på et rikere liv
– om artikkelforfatter Ellinor Markaskard sin erfaring etter feilbehandling ved sykehus.


Finn nøkler
Når vi går inn og forløser indre barn kan ressurser og livsoppgaver komme tydeligere frem. Det kan være ressurser vi ikke ante at vi hadde. Det kan gi en større indre fred.

Vi har flere delpersonligheter i indre barn, som det magiske, stille, eller det avviste barn. Eller det kan handle om mobbing, som legger mange av våre ressurser øde pga frykt for å skape reaksjoner i andre. Kanskje indre barn fikk lov til å være flink og ikke undrende eller spørrende. Eller det kan være indre barnet i oss som må bære frykten, skammen osv, uten at vi forstår hvorfor det er slik.

Det handler om å finne nøkler til hindringene. Min erfaring med å jobbe med indre barn over mange år har vært overveldende. Det er utrolig hvilke ressurser som kommer opp i ettertid av slik erkjennelse. Menneskehjertet lengter etter sitt eget sanne jeg, sine sanne følelser, og sine sanne tårer.


Om artikkelforfatter
Ellinor Markaskard er utdannet klinisk sosionom, har arbeidet som terapeut og  kursholder gjennom en årrekke.  Forfatter av boken ”Etter mellomrommet – Min reise etter møtet med døden”.
Behandler/terapeut Ellinor Markaskard

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

 

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse


Relatert på Alternativ.no
Nær døden-opplevelsen ble begynnelsen på et rikere liv
En fatal feil ved sykehuset snudde opp-ned på livet. Men uventet hjelp åpnet opp for vekst, håp og et åndelig perspektiv på livet for Ellinor Markaskard.

>> KURS A-Å
Finn kurs innen selvutvikling, healing mm.

>> MARKEDSPLASSEN A-Å
Konsultasjoner, veiledning, bøker, butikker mm.

SISTE NYTT
AKTIVITETSKALENDER

Se hele kalenderen >> Trykk her

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.