Blåbær - en vitaminbombe som senker aldringsprosessen

jENTE MED BLÅBÆR
Foto: Schutterstock

En håndfull blåbær rett i munnen er rene vitaminbomben og bærene har en viktig funksjon innen folkemedisinen. Men det er stor forskjell på hvor sunne bærene er, avhengig av hvor de er plukket.


I disse dager er naturen generøs og byr på fristende, saftige blåbær. Riktignok rapporteres det om færre bær en vanlig enkelte steder, men bær finnes og det kan være bryet verd å ta turen ut i skogen med bøtter og spann for å finne sine egne bær. For nettopp i Norge finner vi blåbær som ofte er mye sunnere enn de importerte.

”Norskprodusert”
Dersom man er glad i å spise blåbær, titt og ofte og året rundt, skal det mye plukking til for å være selvforsynt. Vi går gjerne i butikken og handler, – enten lekre bær i embalasje fra fruktdisken eller norskprodusert syltetøy, som vi kanskje trodde inneholdt norske bær.

Men både i disken i norskprodusert saft og syltetøy brukes ofte amerikanske hagebær, som ikke er like sunne som de norske ville blåbærene. Bruken av disse råvarene skyldes først og fremst at det er lite tilgang på de norske bærene, både fordi det ikke er nok folk som plukker for å selge, og at det ikke finnes organisering av mottak.

Blåbærdyrking i Norge
Det har blitt sett på muligheten for å dyrke skogsblåbær kommersielt i Norge og forskere ved Bioforsk har hatt tro på at det er et potensiale for å dyrke I kommersielt øyemed. De har sett for seg at noen vil ta utfordringen og begynne med dyrking, for eksempel i kombinasjon med skogsbruk.

Det ble anlagt forsøksfelt i skogområder i Hedmark, Nord-Trøndelag og Bardu, i et forsknigsprosjekt som gikk over fire år. Her ble det undersøkt hvordan klima, jordtype, gjødsling og høstetidspunkt virker inn på vekst, avling og kvalitet på bærene. I følge dette prosjektet er det fullt mulig å dyrke blåbær i Norge.

Men det ser ut til at andre hindringer har kommet i veien. Det skal en stor produksjon til for at det skal lønne seg. Ett problem er terreng og vekstforhold. I Norge er skogsterrenget ofte ulendt og steinete, og ettersom den norske planten har vist seg å ikke være særlig vekstkraftig, er det vanskelig å overføre produksjonen til ryddet og lettere tilgjengelig grunn.

Men dyrking av hageblåbær er det lettere å få til i Norge. Hvis du har en hageflekk er det bare å sette i gang, selv om det ikke er like sunt som skogsbær. Det europeiske blåbæret har antioksidanter i hele bæret, mens amerikanske blåbær har antioksidanter hovedsakelig i skallet.

Antioksydanter
Blåbærenes høye innhold av antioksydanter er godt dokumentert. Hovedvirkestoffet i blåbær er flavanoider, som er antioksidanter, og blåbær kommer høyt opp på listen over matvarer med høye verdier. Vi vet at antioksydanter styrker immunforsvaret.

Blåbær som medisin
Blåbær brukes blant annet ved forstoppelse, men også ved diaré – da ved hjelp av tørkede bær. Ved dårlig blodsirkulasjon, halsbetennelse og hudutslett. Ved problemer med øyne og syn, som forkalkning og grå stær, grønn stær, som støttebehandling ved diabetes.

I boken og oppslagsverket «Medisinplanter i norsk natur» skrevet av Rolv Hjelmstad, beskrives hvordan man kan bruke både bær og bladene som medisin. Her kommer det også fram en advarsel om at blåbær kan innvirke på blodfortynnende medisiner og at blåbærblader som blodsukkersenkende medisin må brukes med forsiktighet og ikke over lang tid.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Les også:  Medisinplanter i norsk natur


Senker aldringprosessen

Det finnes forskere som hevder at blåbær trolig kan hjelpe mot både alzheimer, demens og parkinsons, kreft, og diabetes. I sin bok «Blåbær: smakfull antioksidant» (2006) viser den norske legen Audun Myskja til den amerikanske forskeren J. A. Joseph, som har vært en døråpner for å tenke nytt i forhold til blåbær.

– Han har dokumenterte at vi sannsynligvis kan reversere aldersforandringer i hjernen gjennom levesett og kosthold, og at blåbær har egenskaper som gjør den unik i denne sammenhengen, ifølge Myskja.

Blåbær vokser over hele landet og er dermed tilgjengelig for de fleste. Ikke bare er det sunt – men så godt! Spis dem som de er, tørk dem, frys dem eller hva med pannekaker med selvplukket blåbærsyltetøy, en håndfull på grøten eller en herlig blåbærpai.

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.