Min erfaring er at om jeg har fokus på Det indre liv, så vil mer av de andre områdene falle på plass. Derfor vil jeg ha mest fokus på å kunne mestre egne følelser, og har valgt ut noen temaer:
Ryggsekken
Ofte snakkes det om at vi har en ryggsekk med gamle og negative opplevelser som vi tar med oss inn i det voksende livet. Om denne ryggsekken er stappende full, så vil det bli tungt å bære den, og da særlig i oppoverbakker. Da vil jeg si at du har en dårlig livsmestring.
Dette kan gi seg utslag i dårlig selvtillit og selvbilde, og vanskelig for å ta gode valg for en selv. Du blir fort stresset og liker ikke selv små endringer.
Skam
Når en ikke mestrer livet på flere av områdene, kan skammen komme krypene og sette seg i kroppen. Jeg deler ofte skammen i to områder, den dype skammen som stammer fra opplevelser i barndommen eller i voksen alder. Ofte har skammen rot i et tabu eller en overveldende situasjon som er vanskelig å snakke om, og hvor en føler seg skyldig i utfallet.
Den andre er der hvor du har gjort dårlige valg, og hvor du bør føle på skammen for å kunne be om unnskyldning for å reparere relasjonen. Har du ikke tilgang til skammen som et barometer, vil du være overfladisk og selvopptatt. Ofte da med mange brutte relasjoner og svært ensom.
Annonse
Deling
Å bruke deling som kommunikasjonsform vil redusere skammen og noe av innholdet i ryggsekken vil slippe taket. Dette vil jeg si er første skritt i en helingsprosess.
Jeg bruker disse kommunikasjonsverktøyene:
1. Snakker i JEG-form
2. Analyserer ikke
3. Generaliserer ikke
4. Snakker ikke om alle andre, men tar utgangspunkt i meg selv og egen opplevelse
5. Lytter aktiv
Ved å ta i bruk disse verktøyene vil dette gi deg tilgang til og å kunne uttrykke egne følelser, samt redusere konflikter. Du kommer også ut av ensomheten og bygger opp relasjoner.
Tilbakemeldinger
Å kunne gi oppriktige tilbakemeldinger ut fra hvordan du opplever situasjonen er viktig for å komme i dialog og ikke miste seg selv. Noen ganger må en sette grenser ved å kunne si NEI, det får du ikke lov til. Andre ganger er det mest riktig å gi positive tilbakemeldinger eller anerkjennelse for å bygge opp og styrke en relasjon. Av og til kan det være bra å gi en positiv tilbakemelding på en liten ting selv om relasjonen er dårlig. Det vil styrke den.
Å sette seg inn i andres situasjon
Ved å se situasjonen fra fugleperspektiv er det lettere å kunne sette seg inn i andres perspektiv av en situasjon, da vil du få litt avstand og egne følelser tar ikke overhånd. Dette er noe en må trene på for å få til, men det vil gi deg en økt selvinnsikt og nye perspektiver.
Å komme ut av et fastlåst mønster
Det er vanskelig å komme ut av egne fastlåste mønstre uten hjelp.
I en psykodrama-gruppe vil du kunne trene på å mestre nye situasjoner, og legge det gamle fra deg.
Om artikkelforfatteren:
Helene Bakke er utdannet psykodramaregissør, terapeut, lærer og veileder fra Norsk Psykodrama akademi (8 år) deltid, registrert psykodramaterapeut (PIN) og registrert psykoterapeut (NFP). I tillegg har hun vært i lærerstaben hos Norsk Psykodrama akademi, og veiledet studenter, sittet som styreleder i PiN og som styremedlem i NFP. Leder egne grupper, kurs, enetime og veiledning i Hyggen til par og enkelt personer i ulike faser i livet. I tillegg har hun mange års erfaring som regnskapssjef i næringslivet, samt som facilitator på Lederskolen via HR.
Ønsker du å kontakte Helene Bakke:
Behandler/Helene. Bakke
Relaterte lenker:
Hva er Psykodrama (Behandler.no)
Utdannelse i Psykodrama
FINN BEHANDLER, terapeut, veileder – Behandler.no