Lyd som gir bedre psykisk helse

Foto: Schutterstock

ASMR er et fenomen som kan oppstå når man hører på lyd. Dette kalles også hjerneorgasme og har «tatt av» på nettet. Men for mange er dette et gammelt og kjent alternativ.

 

Det er spennende når gode gamle metoder og fenomener oppstår i ny forkledning eller med ny forklaring. Innen lydterapi er det utviklet en rekke ulike modeller ut ifra forskjellige tradisjoner og det brukes flere begreper, som lytteterapi, lydhealing og klangmassasje.

Lyd kan rettes mot bestemte problemer som lindres, eller man kan få en totalopplevelse som gir en avslappende tilfredsstillelse.


Les om Lydterapi på Behandler.no

Les om Musikkterapi på Behandler.no


ASMR er siste skuddet på stammen og oppleves gjerne via video. Det går ut på at ulike lyder hjelper folk med å finne ro, lindre angst, med søvnproblemer, som smertelindring og har mye til felles med meditasjon og mindfulness.

Autonom sensorisk meridiansk respons – ASMR , også kalt hjerneorgasme, eller «braingasm” på engelsk. Folk som er opptatt av lyd setter sammen lydsnutter eller lydbilder som man kan høre på. Det kan for eksempel være knitring fra papir som blir krøllet, vann som renner, tekstil som blir skrapet på, en stemme, hvisking. Det er bare fantasien som setter grenser. De som får en ASMR-opplevelse av å høre på disse lydene beskriver det som en kribling i hodet eller som et hjernegjesp eller gåsehud.


(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Opphavet til begrepet ASMR er amerikanske Jennifer Allen, som allerede i 2009 omtalte dette som et fenomen og deretter etablerte en forening. Stadig flere fatter interesse og kanaler som viser ASMR-videoer har millioner av visninger verden over. Det forskes, det utgis bøker.


Å høre på lyd kan være et bra medikamentfritt alternativ. Ved uro, søvnproblemer og smerter er det mange som tyr til en pille for å lindre problemer. Overmedisinering foregår i stor stil og psykiske lidelser og smertelidelser er faktisk i toppsjiktet. I Europa er det årlig 197 000 dødsfall på grunn av skader etter bruk av legemidler. Dette kan reduseres ved å bruke alternativ metoder, som for eksempel lydterapi.

Relatert  på Alternativ.no:

Rytme – en vei til innsikt og avspenning

Strikking med helse og lykke i hver maske

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

 

Les om helsehjelp og behandlingsmetoder  på Behandler.no:

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.