Behandler.no - Norges største oversikt

Blåbær - en vitaminbombe som senker aldringsprosessen

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 08.08.2012

En håndfull blåbær rett i munnen er rene vitaminbomben og bærene har en viktig funksjon innen folkemedisinen. Men det er stor forskjell på hvor sunne bærene er, avhengig av hvor de er plukket.

”Norskprodusert”
Blåbærdyrking i Norge
Antioksydanter
Blåbær som medisin
Senker aldringprosessenI disse dager er naturen generøs og byr på fristende, saftige blåbær. Riktignok rapporteres det om færre bær en vanlig enkelte steder, men bær finnes og det kan være bryet verd å ta turen ut i skogen med bøtter og spann for å finne sine egne bær. For nettopp i Norge finner vi blåbær som er mye sunnere enn importerte.


”Norskprodusert”
Dersom man er glad i å spise blåbær, titt og ofte året rundt, skal det mye plukking til for å være selvforsynt. Vi går gjerne i butikken og handler, - enten lekre bær i embalasje fra fruktdisken eller norskprodusert syltetøy, som vi kanskje trodde inneholdt norske bær.

Men både i disken i norskprodusert saft og syltetøy brukes ofte amerikanske bær, som ikke er like sunne som de norske ville blåbærene. Dette skyldes først og fremst at det er lite tilgang på dem, både fordi det ikke er nok folk som plukker for å selge, og at det ikke finnes organisering av mottak.


Blåbærdyrking i Norge
Men nå holder norske forskere på å undersøke muligheten for å dyrke skogsblåbær kommersielt i Norge.

Forsker Rolf Nestby ved Bioforsk har tro på at det er et potensiale for å kunne dyrke skogsblåbær i kommersielt øyemed, og håper at noen tar utfordringen og begynner med dyrking. Han tror at det kan være økonomi i å kombinere skogbruk og blåbær, og viser til forskning som er gjort i USA og Finland på området, ifølge bioforsk.no

Det er allerede anlagt forsøksfelt i skogområder i Hedmark, Nord-Trøndelag og Bardu, i et forskningsprosjekt som har pågått over fire år. Her blir det undersøkt hvordan klima, jordtype, gjødsling og høstetidspunkt virker inn på vekst, avling og kvalitet på bærene.


Antioksydanter
Blåbærenes høye innhold av antioksydanter er godt dokumentert. Hovedvirkestoffet i blåbær er flavanoider, som er antioksidanter, og blåbær kommer høyt opp på listen over matvarer med høye verdier. Vi vet at antioksydanter styrker immunforsvaret.


Blåbær som medisin
Blåbær brukes bl.a ved forstoppelse, men også ved diaré - da ved hjelp av tørkede bær. Ved dårlig blodsirkulasjon, halsbetennelse og hudutslett. Ved problemer med øyne og syn, som forkalkning og grå stær, grønn stær, som støttebehandling ved diabetes.

I boken og oppslagsverket «Medisinplanter i norsk natur» av Rolv Hjelmstad (2012), beskrives hvordan man kan bruke både bær og bladene som medisin. Her kommer det også fram en advarsel om at blåbær kan innvirke på blodfortynnende medisiner og at blåbærblader som blodsukkersenkende medisin må brukes med forsiktighet og ikke over lang tid.


Senker aldringprosessen
Det finnes forskere som hevder at blåbær trolig kan hjelpe mot både alzheimer, demens og parkinsons, kreft, og diabetes. I sin bok «Blåbær: smakfull antioksidant» (2006) viser Audun Myskja til den amerikanske forskeren J. A. Joseph, som har vært en døråpner for å tenke nytt iforhold til blåbær.

-Han har dokumenterte at vi sannsynligvis kan reversere aldersforandringer i hjernen gjennom levesett og kosthold, og at blåbær har egenskaper som gjør den unik i denne sammenhengen, ifølge Myskja.

Blåbær vokser over hele landet og er dermed tilgjengelig for de fleste. Ikke bare er det sundt – men så godt! Spis dem som de er, tørk dem, frys dem eller hva med pannekaker med selvplukket blåbærsyltetøy, en håndfull I youghurten eller en herlig blåbærpai.Relaterte saker:

Medisinplanter i norsk natur
Urter – magi og medisin i årtusener


Relaterte linker:

Finn behandler – behandler.no
Utdanning I Urtemedisin
Kurs i Urter, urtemedidinFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen alternativ.no 13/08/2012 - 12:22


@Eva H. Rambaut
Om næringsinnhold sier Bioforsk bl.a:
Det europeiske blåbæret er sunt, og har antioksidanter i hele bæret, mens amerikanske blåbær har antioksidanter hovedsakelig i skallet.

Videre:
-Analyser over to år har vist at innholdsstoffer i bærene varierer mellom regioner og år (red.anm.Norge). I 2008 var for eksempel innholdet av antioksidanter høyere i regionene nord for enn sør for Dovre, men i 2009 var det ingen entydige forskjeller.
Dette tyder på at variasjoner i klima spiller en avgjørende rolle, mener forskerne. Det ble også funnet forskjeller i innholdet av sukker mellom høstetidspunkter.

-Skogsblåbærene blir søtere og inneholder mer syre når de dyrkes i kaldere klima.
Forskerne har sammenlignet planter ved 19 og 12 grader. I forsøkene viste det seg at nordlige bær startet modningen tidligere og ga større avling ved lav temperatur og lang dag enn de sørlige, men det var også stor variasjon mellom bærene innad i regionene.

Eva H. Rambraut 08/08/2012 - 18:22

Hvorfor er ikke amerikanske blåbær like sunne som de norske? Amerika er enormt stort og det finnes da vel ville bær mange steder der også?


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.