Behandler.no - Norges største oversikt

Akupunktur virker som bedøvelse – ny forklaring

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 03.06.2010Ny forskning viser at nålene får kroppen til å frigi et lokalbedøvende stoff. Er dette en puslebit i forståelsen av akupunktur eller en måte å bortforklare akupunkturens grunnleggende prinsipper?
Ny teori eller bortforklaring
Energibaner sentralt prinsipp
Tidligere smerteteorier
Testet på mus
Nye forklaringsmodeller
Finn behandlerI I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet og teorien om yin-yang er sentral.
Akupunktur har blitt forsøkt forklart som placebo. Men når millioner av mennesker over hele verden opplever smertelindring ved behandlingsmetoden, bekreftes det at akupunktur virker.

Ifølge den danske forskeren og nevrologen Maiken Nedergaard frigis stoffet adenosin, som virker lokalbedøvende, når akupunkturnålen settes inn i huden, konkluderer hennes nye studie. Hun er tilknyttet University of Rochester Medical Center i USA, og har tatt utgangspunkt i to eksisterende hypoteser, som hun ikke var fornøyd med.

Hun kan nå påvise, at idet nålen settes inn i huden, frigis stoffet adenosine, som virker lokalbedøvende, ifølge ScienceNow.


Ny teori eller bortforklaring
At akupunkturnålen stimulerer frigivelse av lokalbedøvende stoffer forklarer ikke hvordan en nål satt i foten kan fjerne f.eks. migrene. Effekten er ikke lokal - den er i andre enden.

Er dette bare en puslebit i forståelsen av akupunktur,
som kan forklare en fasett av behandlingsmetodens effekt iforhold til virkningsmekanismer? Eller er det nok en måte å forsøke å bortforklare læren om meridianer, som er akupunkturens grunnleggende prinsipp?


Et av de grunnleggende prinsipper i akupunkturen er at kroppenbestår av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen.

Energibaner sentralt prinsipp
Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode. I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk – dette er en forutsetning for god helse.

Akupunkturpunktene ligger langs disse usynlige meridianene. Ved å behandle disse punktene kan man innvirke på energisirkulasjonen i kroppen og gjenopprette kroppens harmoniske balanse.

-Det finnes en forenklet form for akupunktur, hvor man bruker ulike standard punkt-kombinasjoner ved ulike lidelser. En slik “kokebok-akupunktur” er fremdeles dominerende i Vesten. Den er lett å lære og kan også være effektiv, men man mister den muligheten man har i Tradisjonell Kinesisk medisin (TKM) til å individualisere behandlingen, og dermed også muligheten til å kunne oppnå bedre resultat, ifølge Norsk Akupunkturforening.Tidligere smerteteorier
To tidligere teorier forklarer den smertestillende effekten akupunktur kan ha. Den ene forklarer effekt ved at nålen stimulerer nervenes smertepåvirkning, slik at hjernen frigir morfinlignende endorfiner.

Den andre ved at det gir en en placebo-effekt, hvor pasientens tenkning alene får hjernen til å produsere endorfinene.

Maiken Nedergaard syntes det var merkelig at kroppen skulle frigi endorfiner som en reaksjon på smertepåvirkning fra nålen, ettersom, ifølge henne, akupunktur er smertefritt.

Smertefriheten ved akupunktur kan diskuteres. Mange opplever et lite ”elektrisk støt” gjennom kroppen, eller kanskje meridianene, når nålen settes inn.

Forskeren spekulerte i en teori om at nålen gir mindre skader i vevet, som får kroppen til å utløse stoffet adenosine og det var denne teorien hun ville bevise, da hun gikk igang med nåler på mus.


Testet på mus
I første omgang ble forsøket satt i gang som et skoleprosjekt av Nedergaards datter, Nanna Goldman. Sammen med en gruppe forskere satte hun nåler inn i beinet på mus, og samlet så opp væsken omkring innsettelsespunktet. I væsken var det 24 ganger så mye adenosin som normalt.

Deretter påførte de musene to forskjellige typer av kroniske fotsmerter. Noen fikk inflammatoriske smerter og andre smerter fra skader på ryggmargen.

Når musenes følsomhet i foten ble testet, viste begge tilfellene at akupunktur gjorde musene markant mindre sensitive over for smertepåvirkning av foten. Derimot hadde akupunkturen ingen effekt dersom musene manglet evne til å danne adenosin.

Resultatet er nylig publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience, og det betraktes ifølge ScienceNow som et epokegjørende forskningsresultat, som i fremtiden kan hjelpe med å forbedre smertelindring gjennom akupunktur.


Nye forklaringsmodeller
-Vi stiller oss åpne for all ny forskning på akupunktur, sier Cecile Brewer, styreleder i Norsk akupunkturforening (NAFO), til alternativ.no

-All ny kunnskap er vi åpne for. Men hvis dette innebærer at vi må endre gamle forklaringsmodeller, må det forskes mer på området for å finne ut om det innebærer troverdighet, sier Brewer.


For folk flest er det kanskje ikke så viktig hvordan akupunktur virker, men at det virker.


Finn behandler – behandler.no
Ønsker du kontakt med en akupunktør –
behandler.no er Norges største oversikt over alternative behandlere.
Her får du informasjon om den enkelte behandler, som behandlerens bakgrunn, medlemskap i utøverorganisasjon mmFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.