Unngå myggstikk med B-vitamin - og flere gode ferietips

Kvinne og barn i eng, smiler
Foto: Schutterstock

Enten du skal ut og reise i sommer eller bare kose deg hjemme i ferien, er det greit å vite hva man skal gjøre hvis man kommer ut for en myggsverm eller får trøbbel med magen. Og de enkle remediene som behøves finnes gjerne i huset, i form av mat eller planter.

 • Hunnmyggen stikker
 • Myggen misliker lavendel og B-vitaminer
 • Homeopatmiddel mot myggstikk
 • Ingefær mot kvalme
 • Trykk mot energipunkter hjelper for reisesyke
 • Havre og agurk lindrer solbrenthet
 • Kleopatras råd
 • Varmeutslett
 • Heteslag
 • Potetmel og kanel stanser diare
 • Melkesyrebakterier som reisefølge
 • Grapefruktkjerne-ekstrakt og blåbær mot magetrøbbel
 • Matforgiftning
 • Dødelige blåskjell


Å sitte ved et blikkstille tjern og høre storlomen skrike på sitt trolske vis eller kose seg med et glass rødvin på verandaen en mild, sen sommerkveld er noe de fleste av oss har stor glede av. Det samme har myggen, for da ser den sitt snitt til å meske seg med blodet vårt.

Det finnes 2000 arter mygg (Nematocera) i Norge, men det er overraskende få av dem som kan kategoriseres som stikkmygg. Det hjelper uansett ikke hvor få de er, for de er likevel irriterende nok til å ødelegge en trivelig sommerkveld utendørs. Såfremt man da ikke har et par smarte triks i bakhånd som kan jage den uinnbudte gjesten vekk.

Hunnmyggen stikker
Det er hunnmyggen som stikker, og forskere mener at den leter seg fram til offeret ved å gå etter karbondioksid i utåndingsluften. Årsaken til at hunnmyggen er den som stikker, kommer av at hun har stort behov for proteiner for å produsere egg. Etter å ha fått i seg blod, kan nemlig hunnmyggen legge ti ganger flere egg enn en mygg som ikke har fått næring.
Hannene derimot, er ganske så fredsommelige av seg og er lite interessert i mennesker. De flyr rundt og henter næring fra blomster ved å spise nektar og pollen.

Myggen misliker lavendel og B-vitaminer
Som nevnt, finnes det flere gode råd for å holde sommernatten myggfri. Deriblant finnes det enkle tips som å brenne olje av lavendel eller sitrongress. Disse nydelige duftene er ikke like populære hos myggen. Faktisk avskyr de den, og vil holde seg unna områder med slik lukt. Det går også fint å bruke duftlys som inneholder disse urtene. Et gammelt kjerringråd er å legge tørket appelsinskall i en krukke. Sett ut

Et annet godt og svært effektivt tips mot myggen, er å ta store doser B-vitaminer før myggsesongen starter. Når kroppen oppnår et stort nok lager av B-vitaminer, skilles overskuddet ut via både urin og svette. Selv om vi mennesker ikke kjenner lukten av B-vitaminene på huden vår, så gjør myggen det. Og den vil ikke bite et menneske som har B-vitaminer på huden. Så ved å ta B-vitaminer får du ikke bare vakker hud, hår og negler – du skremmer også vekk den frekke, blodsugende myggen.

Mygg sitter på hud
Mygg kan forstyrre en hyggelig utestund, men det finnes råd. Foto: Schutterstock

Homeopatmiddel mot myggstikk
Myggstikk er ikke farlig, men det kan klø infernalsk. Men også mot dette finnes det råd. Det aller beste og mest effektive middelet mot myggstikk, er Polysan G, et homeopatisk middel som kan kjøpes på apotek. Polysan G er flytende, og et fantastisk middel de fleste bør ha i huset og på eventuelle reiser. Det motvirker alle typer insektbitt, influensa, forkjølelse, ørebetennelse, luftveisinfeksjoner, små brannskader, solbrenthet og til og med kviser.
En dråpe eller to av Polysan G på myggstikket, fjerner både kløe og hevelse innen noen få øyeblikk.

Ellers er det aldri feil å bruke aloe vera gele. Geleen har en kjølende virkning og kan dempe irritasjonen som oppstår etter stikket.

Ingefær mot kvalme
Mange plages fælt av kvalme om de reiser med båt, bil eller annet transportmiddel. Heldigvis finnes det både billig og godt råd mot kvalme, og det er den allsidige ingefær-roten. Man kan ta den i kapselform eller tyggetablett før turen, og det får man kjøpt på både helsekost, apotek og enkelte dagligvarebutikker. Det er like effektivt å bruke ingefær i pulverform, blande den ut i varmt vann og drikke den. Som regel vil kvalmen forsvinne i løpet av et kvarters tid når man inntar ingefær flytende. Det går også an å koke te av ingefærskiver og ta dem med i en termos og drikke om kvalmen skulle komme snikende.

Trykk mot energipunkter hjelper for reisesyke
Akupressur er akupunktur uten nåler. Det betyr at energipunkter i kroppen stimulerer med trykk i stedet for nåler.

> Les om akupressur (Behandler.no)

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

På håndleddet finnes det kvalmestillende punktet. For å finne det nøyaktig, kan du legge tre fingre i bredd fra hånden, slik du ville gjøre hvis du skal kjenne pulsen din. Nedenfor den tredje fingeren vil du kjenne en liten dolp, og det er i denne lille dolpen du finner punktet som kan fjerne kvalme.

Ingefær og akupressur hjelper mot kvalme på biltur eller båttur. Foto: Schutterstock

Ved å trykke vedvarende på dette punktet, vil kvalmen forsvinne. Hvis man skal på en lengre tur og vet at man kan risikere å bli kvalm over lenger tid, er det lettere å bruke et akupressurarmbånd som er laget spesielt for å stimulere punktet som forhindrer kvalme. Det fås kjøpt i de fleste helsekostforretninger og apotek.
For øvrig er det mange turister som sverger til kjerringrådet med plaster over navlen hvis de blir reisesyke.

Havre og agurk lindrer solbrenthet
De fleste av vet at det er klokest å smøre hvite, norske kropper med solkrem som har høy solfaktor. Likevel er det fort gjort å bli brent, og det er ikke spesielt trivelig å gå rundt i dagevis med rosa, flassende hud. Miriam Wicklund, dronningen av kjerringråd, anbefaler i sin bok at man kan ty til kjøkkenet om solen har herjet for mye med oss. Ifølge Wicklund, vil et oppkok av havremel og vann gi et lindrende og smertestillende omslag mot solbrenthet.

Denne grøten skal tas på etter at den er avkjølt og vil ikke bare redusere ubehaget, men den vil i tillegg tilføre huden næringsstoffer. Hvis du ikke har havre i huset, kan du også prøve å lage en blanding med vann og melk i like store deler og fukte kroppen med. Et annet tips er å legge agurkskiver på det solbrente området.

Kleopatras råd
Når det gjelder solbrenthet, kommer vi ikke unna planten som var dronning Kleopatras favoritt; Aloe vera. Denne sukkulenten har vært brukt som medisinplante i flere tusen år og var elsket av Egypts dronninger da de brukte den til sin daglige skjønnhetspleie.

Geleen i planten har kjølende og sårhelende virkning, noe som lindrer sår og brent hud umiddelbart. Enten man knekker av et blad av planten og presser ut ren aloe fra den eller har geleen på tube, så er den et unikum for huden og bør finnes i ethvert reiseapotek når man skal ut på tur.
Denne ærverdige geleen er for øvrig det beste å smøre på alle typer brannsår og sår med skorper for å få huden til å gro fortere og minske arrrdannelse.

Varmeutslett
Det er ikke bare de aller minste som kan få varmeutslett. Varmeutslett oppstår når svetten ikke kommer ut gjennom huden fordi svettekanalene er blokkert. Dette kan føre til overfladiske blemmer, men også dypere røde klumper. Kløe og svie følger også med denne plagen. Varmeutslett er sjelden alvorlig og forsvinner ofte av seg selv, men det hender at enkelte tilfeller blir såpass omfattende at man må ha legehjelp.

Varmeutslett inndeles i tre grupper, alt ettersom hvilken alvorlig grad de har.  Miliaria crystallina er den mildeste varianten og gir små nupper som lett brister. Denne typen går over av seg selv etter et par dager og det er dette varmeutslettet som er vanligst blant nyfødte.

Miliaria rubis oppstår i noe dypere i hudens ytterste lag og en god del kløe og prikking medfølger denne varianten.

Den tredje typen varmeutslett er forholdsvis sjelden. Den kalles miliaria profunda, og oppstår i de dypere lag av huden. Miliaria profunda dukker opp hvis man har hatt miliaria rubis gjentatte ganger og den utløses av trening eller aktivitet som skaper svetteproduksjon. Her minner utslettet om gåsehud. Miliaria profunda kan forårsake nedsatt svetteproduksjon, noe som igjen gjør at man blir uvel, svimmel og får rask puls.

Forebygg varmeutslett
Hvis det er barn som har hatt utslett i tre-fire dager eller at utslettet viser tegn til infeksjon, skal man kontakte lege for behandling. Det finnes ellers en god del man selv kan gjøre for å unngå varmeutslett.

 • Blant annet er det et enkelt og velfungerende råd å gå i lette, løse bomullsklær.
 • Hvis du skal oppholde seg i varme strøk, så sørg for å unngå solen på den varmeste tiden.
 • Hold deg i skyggen og/eller sørg for å ha vifte tilgjengelig for å kjøle deg ned.
 • Styr unna pudder, kremer og salver da disse kan tette porene og blokkere svettekjertlene ytterligere.
Blir du brent i solen er havre, agurk eller Aloe vera lurt å ha for hånd. Foto: Schutterstock

Heteslag
Heteslag inntreffes når kroppen overopphetes over kort tid. Man er i fare for å få heteslag hvis man er i stor aktivitet i varm og stillestående luft.

Det som skjer når man får heteslag, er at varmereguleringen svikter og kroppen hoper opp varme som den ikke greier å kvitte seg med. De første symptomene er gjerne hodepine, svimmelhet og en følelse av å være utmattet. Huden blir tørr, rød og varm og pulsen blir hurtig. Man svetter lite og kroppstemperaturen kan stige opp til 40-41 grader. Mennesker med heteslag opptrer ofte litt forvirret og kan miste bevisstheten.

Ring lege ved heteslag
Heteslag kan være livstruende, så det er viktig å handle raskt. Ring lege snarest og sørg for at pasienten med heteslag flyttes fra varmen umiddelbart. Fjern overflødige klær fra vedkommende og start nedkjøling. Nedkjølingen kan være at du legger pasienten i vann, vikler ham inn i vått tøy eller vifter med hva du enn måtte ha i nærheten for å skape luftkjøling. Hvis pasienten begynner å skjelve, må du redusere nedkjølingen, ellers vil skjelvingen føre til at kroppstemperaturen øker ytterligere. Hold et øye med bevissthetsnivået til pasienten ved å snakke med ham.
Mennesker som har fått heteslag skal ikke ha noe å drikke.

 • Forebygg heteslag
  Det finnes flere måter å unngå heteslag på, og de fleste er enkle råd man bør ha i bakhodet hvis man skal tilbringe tid i sol og varme.
 • Unngå hardt arbeid i stekende sol.
 • Bruk lette, luftige klær som puster.
 • Drikk masse vann og ty til skyggen jevnlig.
 • Alkohol og sterk varme er en dårlig kombinasjon – unngå dette.
 • Enkelte medisiner kan sammen med sterk hete føre til heteslag. Snakk med legen din om dette før du reiser.

Det er enkelte grupper som er mer utsatt for heteslag enn andre, og som bør ta ekstra forhåndsregler. Det er eldre, overvektige, gravide, spedbarn/småbarn, alkoholpåvirkede mennesker, mennesker med hjerte- kar og lungelidelser samt idrettsutøvere som trener for hardt i varmen.

Potetmel og kanel stanser diare
Man gleder seg hele året til ferien, pakker kofferten og drar forventningsfull til et spennende reisemål. Og hva skjer når man kommer fram? Magen slår krøll på seg og man blir liggende med feber, magesmerter, oppkast og diare og alle trivelige drømmer om ferien går i oppløsningen. Dette er et kjedelig scenario som mange nordmenn stadig opplever.

Diare er kroppens reaksjon på å kvitte seg med noe den ikke vil ha, gjerne en bakterie eller mat/krydder som virker fremmed. Det er vanligvis ikke farlig, men hvis tilstanden vedvarer bør lege oppsøkes.

Et velkjent kjerringråd er å ta et par skjeer potetmel i et glass vann og drikke det. Det vil ” binde ” magen raskt, og hvis det er en vanlig form for ferie-diare, så er det over på 10-15 minutter.

Kanel har lignende effekt på løs mage. En teskje kanel blandet i vann kan lindre kvalme og stanse diareen.

Melkesyrebakterier som reisefølge
Alle som skal ut og reise, bør i forkant ta melkesyrebakterier for å styrke den gode bakteriefloraen i magen. Dette kan i seg selv være nok til å redde ferien fra magekramper og diare, da en god, balansert tarmflora hamler opp med inntrengere fort og uten ubehag.

Melkesyrebakteriene burde være selvskrevet reisefølge når man drar ut på tur og et godt råd er å bruke dobbel dose melkesyrebakterier under hele ferieoppholdet. Her er det for øvrig viktig å velge en type melkesyrebakterier som tåler varme hvis man skal i sydlige strøk, hvis ikke vil de gode bakteriene dø før du rekker å ta dem.

Grapefruktkjerne-ekstrakt og blåbær
Et annet vidundermiddel man kan ta med på tur for å unngå magetrøbbel, er grapefruktkjerne-ekstrakt. Som navnet tilsier, er dette ekstrakt fra grapefruktkjerner, og dette er et sterkt bakterie- og parasitt- og soppdrepende middel. For å unngå at uhumske bakterier/parasitter skal få gå løs på tarmene dine, kan du ta et par dråper grapefruktkjerne-ekstrakt i et glass vann eller juice hver dag mens du er på ferie, dermed tar knekken på eventuelle ubudne gjester tvert.

Grapefruktkjerne-ekstrakt smaker ganske bittert, så den kan være vanskelig i få i små barn såfremt man ikke blander den i f.eks. juice.
Både melkesyrebakterier og grapefruktkjerne-ekstrakt er å få kjøpt i de fleste helsekostbutikker.

Når de minste får diare, er det først og fremst viktig at man sørger for at de får i seg nok væske. Deretter kan man gi dem enten blåbærsaft eller blåbærgrøt, da dette appellerer mest til dem smakmessig sett. Blåbær har også en svært gunstig virkning mot diare og kan som regel stabilisere både store og små mager.

Matforgiftning
Matforgiftning inntreffer når man har spist bedervet mat. Symptomene er ganske like diare, men her kan det også vise seg blod i avføringen. Det er ikke uvanlig at man kan oppleve matforgiftning i møte med utenlandske kjøkken, hvor kjøkkenhygienen kan være noe mindre eller annerledes enn den i har i Norge.

I enkelte land oppbevares ikke verken egg eller melk i kjølerom, noe som kan skape oppblomstring av bakterier. Det samme gjelder kjøtt og rå mat som salater.

Det kan også være klokt å unngå å drikke vann rett fra springen, da røranlegg i en del land ikke er av samme standard som er påkrevd i Norge og derfor kan innholde bakterier som organismen vår ikke vil akseptere.

Familie sitter ved bord og spiser ute.
Sommeren er til for å nytes og kan bli fin med smarte forhåndsregler. Foto: Schutterstock

Som turist, gjør man klokest i å drikke vann fra flaske og spise mat som er godt vasket og grundig tilberedet gjennom steking eller koking. Og spis aldri mat som har stått lenge i varmen.
Matforgiftingen vil gjerne være over på et døgn, men om det ikke skjer, bør sykehus bli neste stoppested.

Blåskjellforgiftning
Det er ikke bare i utlandet man kan være uheldig å pådra seg matforgiftning. Her til lands kan man også få i seg bedervet mat, og en velkjent kilde til problemer er blåskjell.

Årsaken til at blåskjell kan være farlige, er at de spiser giftige algetyper. Denne giften blir tatt opp i skjellet, og den kan verken smakes eller luktes. Det hjelper heller ikke å koke ut giften eller fryse skjellene i håp om at giften skal ødelegges. Det man derimot kan gjøre, er å følge nøye med Mattilsynets blåskjellsvarslinger slik at man kan spise giftfrie blåskjell.

Dødelige blåskjell
Algene som blåskjellene spiser inneholder ulike gifter, og det er tre av dem som er farlige for oss. Det er Diarrhetic Shellfish Poisoning toxin (DSP-gift), som er en diarègift, og Paralytic Shellfish Poisoning toxin (PSP-gift), som er en nervegift.

Det er PSP-giften som er den farligste, da den kan lamme åndrettsorganene og i verste fall føre til død. I tillegg finnes det en algegift som heter Amnesic Shellfish Poisoning toxin (ASP-gift), som kan skade hjernecellene og gi varig hukommelsestap. Hvis det er mistanke om blåskjellforgiftning, skal lege kontaktes straks.

Stafylokokk og Bascillus
Selv om man tar forhåndsregler med mat i både inn- og utland kan marforgiftning oppstå. Det er i hovedsak stafylokokk-bakterien og bakterien Bascillus cereus som er verstingene. Stafylokokker er en bakterie som finnes naturlig på menneskekroppen hos ca 20-30 % av befolkningen. Hvis disse stafylokokkene overføres på mat, kan resultatet bli matforgiftning.

Bascillus cereus er en bakterie som finnes i jordsmonnet vårt og som kan klamre seg fast til ris melprodukter, men den kan befinne seg i nærmest alle typer mat.

Diarevarianten av matforgiftining kommer vanligvis fra kjøtt, grønnsaker og melkeprodukter, mens oppkastsykdom oftest kommer av ris og risretter.

Andre bakterier man kan få i seg via mat og som skaper forgiftning, er E.Coli og Salmonella. Man kan også bli matforgiftet av Yersinia enterocolitia, en bakterie som hyppig er å finne i svinekjøtt og som på sikt kan forårsake leddbetennelser og andre autoimmune komplikasjoner.

Det kan nesten se ut til at sommeren er en eneste rekke av faremomenter, enten man skal spise eller sole seg. Men slik er det jo ikke. Sommeren er til for å nytes, med god mat og drikke og velfortjent hvile. Med et par små, men smarte forhåndsregler, kan sommeren bare bli enda bedre. Så pakk kofferten med pass, sunn fornuft, solkrem, kjerringråd og du kan glede deg over en frisk og velgjørende sommer.

Oddrun-Helen Berntsen er journalist, forfatter og biopat og har skrevet artikkelen «Unngå myggstikk med B-vitamin – og flere gode ferietips» for Alternativ.no
Publisert første gang i 2009 og republiseres nå til glede for nye og gamle lesere på den nye nettportalen til Alternativ.no


Relatert:

Urter – magi og medisin i årtusener (Oddrun-Helen Berntsen)

God hjelp ved søvnvansker (Oddrun-Helen Berntsen)

 

Hvordan sole seg sunt

Jordbær hører sommeren til – helst økologisk

Medisinplanter i norsk natur

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.