Medisinplanter i norsk natur

Rosenrot fra kysten av Norge. Foto: Alternativ.no

Gjennom praktisk anvendelse i tusenvis av år er urter den mest brukte formen for medisin i verden. Forskning utført det siste århundret har også dokumentert at urtene virker, sier bokaktuelle Rolv Hjelmstad.


I skog og mark bugner det av medisinske planter til fri benyttelse. Gjennom alle tider har folk på naturlig vis brukt planter som medisin mot både små og store plager og sykdommer, til avgiftning og forebygging av sykdom. I mange tilfeller kan urter være den beste medisinen.

– Ved noen sykdommer, som kroniske tarmbetennelser og en del revmatiske plager, har urtemedisinen faktisk mer å stille opp med enn skolemedisinen, sier forfatter og fagmann Rolv Hjelmstad til Alternativ.no

Ifølge han kan urter brukes til behandling av nærmest ethvert tenkelig helseproblem. Men man skal vite hva man gjør og utvise forsiktighet.

Rolv Hjelmstad har skrevet boken «Medisinplanter i Norge, helsebringende vekster i naturen». Selv har han rosenrot som en favoritt.

Glemte urter
Men hvordan står det egentlig til med vår kunnskap om urter? Det er mange år siden norske skoleelever hadde obligatorisk plantelære med eget herbarium. Læren om vår flora, som er en viktig og nyttig del av vår allmennkunnskap, står i fare for å gå i glemmeboka. Likeså kunnskapen om hvordan planter kan brukes som mat og medisin. Samtidig står vår natur full av frodige, helsebringende vekster klare til å brukes.

– Folk flest har i våre dager alt for liten artskunnskap. De vet ikke hva de kan plukke, og faren for å samle forvekslingsarter, som kan være giftige, er stor.
De fleste kjenner heller ikke til hva de kan bruke urtene til, eller hvordan de skal tilberedes, sier Rolv Hjelmstad, mannen som kjenner bedre til dette feltet enn de fleste andre her til lands.

Nå har han gitt ut boken «Medisinplanter i Norge, helsebringende vekster i naturen». Hjelmstad har en lidenskap både for planter og det å kunne hjelpe folk. Og med bakgrunn som botaniker, urtemedisinsk sakkyndig, kursholder og terapeut, har han den tyngden som skulle til for å lage dette etterlengtede verket om våre medisinplanter.

Naturens apotek
Rett utenfor vår egen stuedør finner vi naturens store apotek, og det står der for det meste ubrukt. For det finnes nyttige virkestoffer – ikke bare i sjeldne planter vi må lete etter, men også blant de som vi luker vekk som ugress, eks. brennesle, løvetann og groblad. Mange av disse plantene kan brukes til både mat og medisin.

I sin bok presenterer Hjelmstad rundt 200 viltvoksende medisinplanter i Norge på en måte som gjør at man får lyst til å slippe det man har i hendene og springe ut i naturen. I tillegg til sin store kjærlighet til norsk flora, er han også en dyktig plantefotograf, og har tatt alle bildene i boken selv.

Når kan man bruke urter som medisin?

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

– Ved akutte tilstander, som betennelser, blødninger, skader og midlertidige stress-situasjoner.
– Ved kroniske sykdommer kan urter bremse eller stanse utviklingen.
– Som lindrende medisin for pleiepasienter og døende personer.
– Til styrking av immunforsvaret.
– Urter er ofte kraftige antioksidanter.
– Mange urter virker hemmende på kreftceller.
– Noen urter virker beroligende og balanserende, og kan anvendes ved depresjoner, angst og hyperaktivitet.
– Kan bremse aldringen og virke foryngende.

Nyttig kunnskap
I boken er alle hemmeligheter avdekket. Vi får vite både hvor vi finner plantene og hvordan de kan brukes. Dessuten gis en oversikt over de medisinske egenskapene som urter kan ha, hvordan vi selv kan bruke medisinplanter, og hvilke forsiktighetsregler vi bør kjenne til ved bruk. Nyttig og praktisk kunnskap om høsting og tørking til eget bruk er også med.

Rosenrot – en favoritt
Rosenrot kan brukes ved bl.a fysisk og psykisk stress, manglende lyst og evne til seksuell utfoldelse.

Selv har Hjelmstad utpekt rosenrot til Norges mest spennende medisinplante. I Norge er planten vanlig langs kysten fra Vestlandet og helt nord til Finnmark.

– Denne urten ble for noen år siden svært populær fordi det ble hevdet at den ga «mer energi og bedre sexliv», ifølge forfatteren. Men rosenrot er først og fremst en plante som hjelper oss til å tåle stress på en bedre måte.

Hjelmstad foreslår å lage tinktur av rosenroten. Da tar man opp en del av roten, vasker den og skjærer den opp i skiver før den legges på et glass og man heller på 40-50 % sprit. Så skal tinkturen stå og godgjøre seg i to til tre uker før den siles og kan brukes.

Streng lovgivning
I Norge er det store begrensninger på hva man har lov til å selge av urter. Den strenge lovgivingen har medført at vi har begrenset tilgang på mange medisinske urter. Johannesurt er et eksempel på en urt som kan være vanskelig å få tak i.

I  «Urtelisten» som er utarbeidet av Statens legemiddelverk, er det oppført rundt 700 plantearter i ulike kategorier. De urtene som er klassifisert som «ikke legemiddel» kan omsettes fritt, mens de som er plassert i kategoriene «legemiddel» og «reseptpliktig legemiddel» har omsetningsrestriksjoner. Hvis en urt ikke er oppført i Urtelisten, kommer den per definisjon i kategorien «legemiddel».

Det er vel og bra med lover og regler som ivaretar og beskytter folk, men mange mener myndighetene her er for restriktive. Mange urter som havner i kategorien «legemiddel» anses i andre land som trygge å bruke og blir der omsatt gjennom helsekostbutikker.

– Men verken Legemiddelverket eller andre offentlige
kontrollmyndigheter kan hindre folk i å tilegne seg kunnskap om hva de kan finne av helsebringende vekster i naturen, eller forby oss å plukke vår egen medisin gratis i skog og mark, sier Rolv Hjelmstad.

Urtemedisin er vanlig
Omkring i verden er det fortsatt svært vanlig å bruke urter mot både små og store plager. Så mye som 80 prosent av den delen av verdens befolkning som ikke bor i byer bruker urter som medisin, ifølge WHO. Særlig utbredt er dette i Kina, India, Afrika og Sør-Amerika, men også i vestlige land som Norge er det mange som søker etter alternativer til den syntetiske medisinen.

Brennesle hele året
– Brennesle er trolig den mest næringsrike planten i naturen i Norge.
Tørk og pulveriser bladene, og oppbevar dem i en boks som du kan ha stående på kjøkkenbenken. Da er det lett å anvende brennesle i matlagingen gjennom hele året.

Noen sanker urtene sine selv, men de fleste kjøper ferdigfremstilte urteprodukter i form av tabletter, kapsler og tinkturer. Få av disse produktene inneholder norske urter, da råvarene til dem for det meste importert. En grunn til dette er at det ikke er mulig å konkurrere prismessig med andre land når det gjelder dyrking og innsamling av urter.

– Urter som dyrkes eller samles i naturen i Norge er vanligvis av svært god kvalitet og burde derfor vært mye mer brukt enn tilfellet er i dag, mener Rolv Hjelmstad, og oppfordrer med sin bok til nettopp dette.

Referanse:
Medisinplanter i Norge. Helsebringende vekster i naturen
Rolv Hjelmstad
EAN: 9788205419148
Forlag/Utgiver: Gyldendal Norsk Forlag AS

Relaterte linker:

Hva er Urtemedisin – Fytoterapi (Behandler.no)

Her finner du behandler/terapeut som arbeider med urter
(BEHANDLERLISTEN – Behandler.no)

Ønsker du å kjøpe urter?
Alternativ.no/Markedsplassen – Urter

Alternativ.no/Kurs og utdanning

 

Les også:

Brennesle er en av naturens store gaver

Fikk MS-diagnose, urtemedisin ble redningen

Leger foreskriver urter ved forkjølelse

Honning hjelper der tradisjonell behandling må gi opp

Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.