Jordbær hører sommeren til – helst økologisk

Foto: Schutterstock

Det er gode grunner til å spise bær som er usprøytet. Kun fem prosent jordbær dyrkes og drives økologisk i Norge, men det er lovnad om økt produksjon. Se hvor du finner økologiske jordbær!

.

Sommeren byr på de deiligste frukter og bær og vi forsyner oss rikelig. I god tro om at dette er både sunt og helsebringende. Vi spiser ca 3 kg jordbær hver i løpet av sommeren.

Det man kanskje ikke er oppmerksom på er at jordbær er det landbruksproduktet som utsettes for mest og flest sprøytemidler. Alminnelige jordbær sprøytes åtte ganger i løpet av sesongen, ofte helt fram til vi spiser dem.

30 ulike sprøytemidler er tillatt. Ni av disse er ugressmidler, ni er soppmidler og 12 er stoffer mot skadedyr.

Urovekkende verdier i konvensjonelle norske jordbær
Det er Mattilsynet som kontrollerer plantevernmiddelrester i mat. I 2019 ble det tatt ut 103 prøver av bær hvorav 26 prosent av prøvene var uten påvisbare rester av plantevernmidler, mens 74 prosent hadde påvisbare funn.

I rapporten ”Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2019”, kommer det frem at:

”Andel prøver med funn var høyere i norske produkter enn i importerte produkter, henholdsvis 87 % og 66 %. De norske prøvene var jordbær og bringebær, mens de importerte var i tillegg blåbær, bjørnebær, rips og tranebær.
Av bær med minimum 10 prøveuttak per år, var det prosentvis oftest funn i jordbær (94 %), bringebær (63 %) og blåbær (57 %)”.

Det er vanlig å påvise rester av flere ulike plantevernmidler i samme prøve. Av norske produkter var det 2 prøver av jordbær med rester av 7 ulike stoffer i samme prøve.

Så mye som 95 prosent av de norske jordbærene som produseres er sprøytet, ifølge NIBIO (tidl. Bioforsk). NIBIO forsker på dyrkingsmetoder, plantevern og økonomi i økologisk frukt- og bærdyrking. Kun fem prosent av arealet med frukt og bær drives økologisk.

Det hjelper lite å vaske bærene, for giften finnes allikevel i skall og fruktkjøtt. Hvilke konsekvenser dette kan få, for kropp og miljø begynner vi å se konturene av. Men heller ikke konvensjonelt dyrkede bringebær, epler, plommer og grønnsaker er så rene som man kunne ønske og det gir mange fordeler å velge økologisk.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Ikke bare smaker økologisk bedre. Det er kjent at usprøytet frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler.

En meta-studie utført ved Universitetet i Newcastle i England og publisert i 2014, som er den største i sitt slag, har gjennomgått 343 studier som sammenligner økologisk dyrket frukt og grønnsaker med konvensjonelt dyrket.

Det viser seg blant annet at de økologiske produktene har opptil 69 prosent høyere innhold av viktige antioksidanter enn det som er konvensjonelt dyrket. Innhold av farlige tungmetaller, for eksempel kadmium, som kan føre til en rekke alvorlige sykdommer, er nesten 50 prosent lavere i økologiske grønnsaker.

(Fortsetter under bildet)

Konvensjonelt dyrkede jordbær sprøytes så mye som åtte ganger i løpet av sesongen, ofte helt fram til vi spiser dem.

Produseres med verneutstyr
Vi har ulike plantemidler som både kan være kreftfremkallende, som kan skade tarmfloraen, hjernen, forstyrre forplantningsevnen hos både kvinner og menn og som dreper bier.

En dansk undersøkelse fra Syddansk Universitet i 2013, har påvist sprøytemidler i urinen hos barn og forskere er bekymret og mener dette kan skade barnas hjerner.

Forskerne undersøkte 177 barn og målte innhold av miljøgifter fra insektmidler i urinen deres. 99 prosent av barna hadde spor av en eller flere av de skadelige insektgiftene kalt organofosfater i urinen. Barna som deltok i en undersøkelsen har ikke vært mer utsatt for sprøytemidler enn andre danske barn.

Tillater gift
Men selv der man ikke utelukker at preparater kan gi fosterskade eller giftighet hos hund, som ved plantevernmidlene Milbeknock og Neemazal (vurdert av Vitenskapskomiteen for mat og miljø 2012) har det blitt konkludert med at risikoen for helseeffekter er lav.
«En viktig forutsetning i beregningen er at det brukes verneutstyr, noe som reduserer eksponeringen vesentlig», heter det.
Disse midlene som man må bruke verneutstyr for å påføre, skal vi altså spise etterpå.

Velg økologisk
Det er ingen tvil om at økologisk er et bedre alternativ, både for helse, miljø og smakens skyld. Etterspørselen finnes og enkelte butikker har egne seksjoner med økologisk frukt og grønnsaker. Noen steder kan man ta direkte kontakt med bonden eller man kan oppsøke REKO-ringer, som leverer på avtalte plasser.

Ifølge Bama, leverandør av frukt, grønnsaker mv. er det laget en produksjonsplan for økologiske jordbær i samarbeid med Fylkesmannens kontor i Hordaland. Der har de et utvidet mandat når det gjelder å få til produksjons- og forbruksvekst av økologiske bær i Norge. Etter planen skal det i 2025 dyrkes og tilbys hele 200 tonn med norske, økologiske jordbær.

Ressurssider for bra jordbær og annen god mat:

REKO-ringer
Lokalprodusert mat, uten mellomledd

DEBIO
Finn godkjente økologiske produkter, produsenter og virksomheter.
(Søk på > Økologisk landbruksproduksjon > Planteproduksjon >
Frukt, bær, planteskole og blomster > Jordbær > Fylke/kommune).

Økologisk.no
Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon for alle som ønsker en bedre, sunnere og mer rettferdig verden.

Økologisk foregangsfylker, økologisk frukt og bær (Landbruksdirektoratet)

NIBIO
– Økologisk frukt og bær

REN MAT.no


Relatert:

Levde med ADHD i 40 år, fant roen med endret kosthold

Smaken av C-vitamin – for kropp og sinn

Tarmen og våre venner bakteriene (Behandler.no)

 

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.