Det er gode grunner til å spise bær som er usprøytet. Kun fem prosent jordbær dyrkes og drives økologisk i Norge, men det er lovnad om økt produksjon. Se hvor du finner økologiske jordbær!
.
Sommeren byr på de deiligste frukter og bær og vi forsyner oss rikelig. I god tro om at dette er både sunt og helsebringende. Vi spiser ca 3 kg jordbær hver i løpet av sommeren.
Det man kanskje ikke er oppmerksom på er at jordbær er det landbruksproduktet som utsettes for mest og flest sprøytemidler. Alminnelige jordbær sprøytes åtte ganger i løpet av sesongen, ofte helt fram til vi spiser dem.
30 ulike sprøytemidler er tillatt. Ni av disse er ugressmidler, ni er soppmidler og 12 er stoffer mot skadedyr.
Urovekkende verdier i konvensjonelle norske jordbær
Det er Mattilsynet som kontrollerer plantevernmiddelrester i mat. I 2019 ble det tatt ut 103 prøver av bær hvorav 26 prosent av prøvene var uten påvisbare rester av plantevernmidler, mens 74 prosent hadde påvisbare funn.
I rapporten ”Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2019”, kommer det frem at:
”Andel prøver med funn var høyere i norske produkter enn i importerte produkter, henholdsvis 87 % og 66 %. De norske prøvene var jordbær og bringebær, mens de importerte var i tillegg blåbær, bjørnebær, rips og tranebær.
Av bær med minimum 10 prøveuttak per år, var det prosentvis oftest funn i jordbær (94 %), bringebær (63 %) og blåbær (57 %)”.
Det er vanlig å påvise rester av flere ulike plantevernmidler i samme prøve. Av norske produkter var det 2 prøver av jordbær med rester av 7 ulike stoffer i samme prøve.
Så mye som 95 prosent av de norske jordbærene som produseres er sprøytet, ifølge NIBIO (tidl. Bioforsk). NIBIO forsker på dyrkingsmetoder, plantevern og økonomi i økologisk frukt- og bærdyrking. Kun fem prosent av arealet med frukt og bær drives økologisk.
Det hjelper lite å vaske bærene, for giften finnes allikevel i skall og fruktkjøtt. Hvilke konsekvenser dette kan få, for kropp og miljø begynner vi å se konturene av. Men heller ikke konvensjonelt dyrkede bringebær, epler, plommer og grønnsaker er så rene som man kunne ønske og det gir mange fordeler å velge økologisk.
Annonse
Ikke bare smaker økologisk bedre. Det er kjent at usprøytet frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler.
En meta-studie utført ved Universitetet i Newcastle i England og publisert i 2014, som er den største i sitt slag, har gjennomgått 343 studier som sammenligner økologisk dyrket frukt og grønnsaker med konvensjonelt dyrket.
Det viser seg blant annet at de økologiske produktene har opptil 69 prosent høyere innhold av viktige antioksidanter enn det som er konvensjonelt dyrket. Innhold av farlige tungmetaller, for eksempel kadmium, som kan føre til en rekke alvorlige sykdommer, er nesten 50 prosent lavere i økologiske grønnsaker.
(Fortsetter under bildet)