Kakao som medisin

Dame holder kopp
Foto: Schutterstock

Med vinter og kuldegrader kan vi med beste samvittighet kose oss i sofakroken, med en kopp deilig varm sjokolade. Ikke bare smaker det godt, drikken er helsebringende.


Kjente forskere og ernæringseksperter hevder at kakaobønnen innehar egenskaper som kan sammenliknes med penicillin. Etter årelange studier av Kuna-folket i Panama, som drikker opptil 40 kopper kakao i uken, antas det at kakaoen bærer på medisinske egenskaper.

Det vitenskapelige navnet på kakao er theobroma, som betyr ”mat fra Gudene”, men ordet kakao kommer trolig fra det yucatek-mayaske ordet cacau.

Første gang den siviliserte verden i Europa hørte om kakao, var da Christoffer Columbus vendte tilbake fra Vest India med denne mystiske brune bønnen. De innfødte hadde laget en slags te av kakaobønnen, som de alle drakk i stor stil. Men hos europeerne derimot, som syntes kakao smakte både bittert og skarpt, ble ikke kakaoen populær før man blandet den med sukker og melkeprodukter og lagde sjokolade av den.

Kakao – en helsemikstur for Kuna-folket
Norman Hollenberg, professor i medisin ved Harvard Medical School i USA, har gjennomført årelange studier av Kuna-folket i Panama, og kan vise til oppsiktsvekkende resultater om kakaoens helsebringende egenskaper.

Han har blant annet konstatert at fire av de fem mest dødelige sykdommene i den vestlige verden, hjertefeil, kreft, diabetes og slagtilfeller, er mer enn 90 prosent lavere hos kunaerne, som drikker opptil 40 kopper kakao i uken.

Inneholder viktige stoffer
Kakao inneholder flavonoidet epicatechin, et stoff som ble utvunnet av planteekstraktet catechu. Epicatechin hevdes å ha en rekke positive effekter på menneskekroppen, og med flere andre forskere og ernæringseksperter i ryggen hevder Hollenberg at stoffet epicatechin er en absolutt nødvendighet i vårt kosthold, og at det derfor bør anses for å være et vitamin.

Epicatechin finnes både i penicillin og i bedøvelsesmidler, i tillegg til at det også forekommer i te som er laget av teplanten Camellie sinensis, samt i hvit, grønn og svart te. Epicatechin finnes også i vin, noen frukter og grønnsaker, samt i mørk sjokolade.

Den amerikanske ernæringseksperten Daniel Fabricant uttaler:
– Samhørigheten mellom høyt inntak av epicatechin og den reduserte risikoen for å bli rammet av en dødelig sykdom, er så slående at det bør undersøkes ytterligere. Det kan fort vise seg at mange sykdommer skyldes mangel på epicatechin.

Det er for øvrig viktig å notere seg at det er kakao i sin rene naturlige form som omtales her, for i kommersielt fremstilt kakao er flavonoidet ofte fjernet på grunn av sin bitre smak. Sjekk i helsekost for renest mulig produkt.

Obs: Til tross for at vi mennesker kan høste helsemessige fordeler ved å innta kakao, inneholder kakao en del stoffer som er svært skadelige for dyr.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora
Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse
Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.