Tør du å stole på intuisjonen?

Kvinne som smiler, sammenblandet med skyer og himmel
Foto: Schutterstock

Selv om vi ikke vet hvorfor, velger vi ofte riktig når vi tør å følge intuisjonen. Men hvordan – hva skal vi lytte til?

Intuisjonen ligger forankret dypt i oss alle. En slags innsikt som vet best. Det kan være vanskelig å få den fram. Noen ganger hvisker den svakt, andre ganger skriker den høyt. Den kommer og går, eller blir værende en stund. Tvilen kommer gjerne parallelt med intuisjonen. Vi vet jo ikke om den stemmer, det er kanskje derfor den ledsages av usikkerhet. La oss se litt nærmere på dette fenomenet.

Intuisjonen vår består av kunnskap, kompetanse, sanseinntrykk, verdier, mål, erfaringer, minner og følelser. En god blanding av informasjon er godt fordelt mellom begge hjernehalvdelene. Noe ligger også lagret i underbevisstheten vår. Informasjonen flyter rundt og brukes i all ny læring og erfaring vi får. Gammel og ny informasjon blandes kontinuerlig og lager nye kombinasjoner av intuisjon eller innsikter. På grunn av all miksing og delvis lagring i underbevisstheten, oppleves den gjerne som vag, tåkete eller usikker. Det er lett å tro at den intuisjonen vi får, er noe vi selv finner på. Vi har jo både fantasi og følelser.

«Intuisjonen er sterk og usikker på en gang.»

Det som skjer er at intuisjonen gjerne uten forvarsel begynner å snike seg inn i bevisstheten vår. Nærmere bestemt i den høyre hjernehalvdelen. Intuisjonen kan ha vært glemt eller fortrengt, eller så har vi ikke hatt nok tid til den. Mange mennesker påstår at de har intuisjon, men at de ikke greier å lytte nok til den. Man vet kanskje ikke helt hvordan den skal benyttes.

Intuisjonen kan komme som tanker, følelser, ideer, refleksjoner, drømmer om natten, fokus eller fornemmelser. Den kan komme stykkevis og delt, i glimt, eller sette seg fast i hjernen. Begynn å ta i mot det som kommer til deg. Forsøk å finne ut mer om saken. Husk å gi det litt tid. La intuisjonen dra deg dit du skal.

Begynn for eksempel med å ta små steg av gangen. Det er naturlig å føle seg på tynn is her. Det er ingen som vet hva som er best å gjøre. Bruk tid på å kjenne etter hva som oppleves som godt og riktig for deg, og hva som ikke gjør det.

Skriv ned intuisjonene dine
Produksjon av intuisjon skjer når hjernen får jobbe i fred eller av seg selv. Det er det vi kaller automatisert prosessering. For å få dette optimalt til, må vi ta oss tid til å sove, hvile, meditere eller drive med fysisk aktivitet. Dette er det vi kaller for avslappet konsentrasjon og det er her glimt fra underbevisstheten slipper inn. Høyre hjernehalvdel styres av følelser og impulser. Den opererer i Alfa-bølger og har 8-12 sykluser per sekund. Alfa-tilstand frigjør fantasi, kreativitet og bidrar til inspirasjon, raskere innlæring og bedre hukommelse. Høyre hjernehalvdel jobber gjerne med flere ting på en gang. Den er kreativ, intuitiv og emosjonell. Den jobber raskt og tilfeldig, og av seg selv.

Venstre hjernehalvdel jobber systematisk, konsentrert og kontrollert. Her bor fakta og logikk. Den er opptatt av detaljer og er følelsesmessig nøytral. Her jobbes det med en ting av gangen, og man må gjøre en innsats. Frekvensen er høyere her enn hos høyre hjernehalvdel. Den opererer i beta-bølger med 13 til 36 sykluser per sekund. Jo mer hardttenkende vi blir, jo høyere blir beta-bølgene. Når vi snakker om stress, er beta-bølgene ekstra høye. Det er målt beta-bølger opp mot 60 sykluser per sekund, noe som er livstruende.

(Fortsetter under bildet)

Grethe Holtan
Artikkelforfatter Grethe Holtan holder kurs i blant annet Intuisjon og drømmer ved Intuisjonsskolen (Foto: Inger Cecilie Ramstad Weedon)

Hjernehalvdelene kjemper mot hverandre
Når høyre hjernehalvdel er aktivisert, flyter informasjonen fritt mellom hjernehalvdelene. Dermed kan hjernen sette sammen all tilgjengelig informasjon sammen med glimtene fra underbevisstheten. Høyre hjernehalvdel opplever dette som intuisjon eller en helhetlig innsikt. Den venstre blir usikker fordi informasjonen ikke kan systematiseres eller forstås på en logisk måte. Da begynner drakampen mellom halvdelene.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

 

På den ene siden sier venstre hjernehalvdel at dette ikke er pålitelig informasjon, mens høyre hjernehalvdel har satt sammen informasjonen til en helhet eller sammenheng. Det er ikke rart at vi blir usikre på hva som er riktig. Dersom man heller til at den høyre hjernehalvdelen har rett, så vil den venstre gjøre oss usikker. Hvis vi derimot heller mest mot det den venstre hjernehalvdelen mener, vil intuisjonen dukke opp med jevne mellomrom og hviske at vi tar feil. Hvor høyt den snakker avhenger av hvor mye du har trent den opp. Så når intuisjonen dukker opp, vil usikkerheten komme, enten du er tilhenger av høyre eller venstre hjernehalvdel.

 

“The truth about life,
and the lie about life,
is not measured by others,
but by your intuition,
which never lies”
Santosh Kalwar

 

Ta for eksempel de mange som gifter seg. Enkelte er usikre på om det de gjør er riktig, men velger likevel å gjennomføre bryllupet. De står i kirken og lover å holde sammen til døden skiller dem ad, samtidig som de nærmest vet at ekteskapet ikke kommer til å fungere. Hvis man spør om årsakene til at man bevisst foretar gale valg, kommer de rasjonelle svarene:

 

• Fornuften sa at det var lurt, og alle rundt meg mente at det var et godt valg.
• Min tilkommende ektefelle var jo sånt et flott menneske.
• Jeg tenkte jeg ikke kom til å finne meg noe bedre.
• Jeg tror jeg giftet meg fordi alle andre gjorde det.
• Jeg giftet meg fordi jeg kjedet meg.

 

Jeg hører mennesker daglig si at de angret på at de ikke lyttet til seg selv. Det er lett å dømme andres valg og vanskelig å sette seg inn i hvilken situasjon de sto utenfor.

 

Her er noen utfordringer man blir stående overfor når intuisjonen ledsages av usikkerhet:

• Hvor lenge orker man å utsette, lete og vente?
• Når har man «nok» informasjon til å ta et valg?
• Hvilke konsekvenser kommer man til å fikse?
• Hvilke konsekvenser orker man ikke å ta?


Mye av utfordringen i å tørre å følge intuisjonen sin, har med selvtillit og frykten for å mislyktes å gjøre. Det er som om intuisjonen litt for ofte taper kampen, fordi man blir redd og velger det man tror er riktig. Den gode nyheten er at dette kan trenes opp. Gjennom trening og bevisstgjøring kan vi alle bli i stand til å å ta små, sikre steg i riktig retning.

 

Intuisjonen kan komme gradvis og utvikle seg sterkere over tid, som for eksempel fra hvisking til skriking. Den kan også komme klart og tydelig som sendt fra oven hvor du bare vet, eller den kan oppleves som regelmessig murring. Uansett hvordan den kommer til deg så oppstår det et stille øyeblikk. Det er som om noe stopper deg et øyeblikk. Det kan sammenlignes med ting du opplever for første gang. Det registreres i deg, og når noe trigges, vil du huske det i god tid fremover.

 

«There are no lines in nature,
only areas of colour, one against another»
Edouard Manet

 

Å vente er en viktig faktor når vi jobber intuitivt. Teknikken er forholdsvis ukjent for de fleste og den har neppe den største samfunnsverdien i dag. Å vente, uten å forvente noe bestemt, er en åndelig øvelse i ydmykhet og tillit. Det handler om å stole på at det vi trenger, kommer når det skal, når alt er klart. Ikke nødvendigvis det vi ønsker oss, men det vi trenger. Kanskje for at vi skal komme videre på det vi jobber med og utvikle oss. Det er basert på en forståelse om at vi er en del av en større helhet. Dermed ser vi ikke alt fra vårt lille perspektiv.

 

Når vi venter, gjelder det å holde ut til svarene kommer. Det kan ta tid. Denne ventetiden er som oftest krevende. Mange gir opp, andre glemmer hele greia. Da er det lett å rasjonalisere intuisjonen og tenke at det er menneskelig å feile. Etter en stund begynner intuisjonen å gjøre seg gjeldende igjen. Atter en gang kastes vi ut i det ukjente. Vi kan vente igjen og forsøke å sette sammen det vi har av informasjon, for så å teste ut det vi tror er riktig. Eller vi lar intuisjonen jobbe i oss helt av seg selv. Helt til vi en dag bare tar en beslutning eller plutselig forstår hva det dreier seg om. Tålmodighet og styrke kan ikke skaffes fra andre enn oss selv. Det kan være tøft å holde ut med sin egen intuisjon.

 

«Nothing can dim the light that shines from within»
Maya Angelou

 

Å ha tillit og tro på at intuisjonen er riktig, selv om du mangler bevis, kan beskrives som en overbevisning som føles riktig for deg. Den kan vanskelig forklares og er ikke tilgjengelig for andre enn deg selv.

 

Det kan også beskrives som en positiv forventning til framtiden der du bestemmer deg for å følge noe som du både har tillit til og tro på. Eller du kan stole på at hjernen din arbeider ut riktig svar over tid. En dag bare føles det riktig å ta et valg.

 

Å jobbe med å tørre å stole på intuisjonen sin er noe man kan trene seg opp til. Da må man først identifisere hva som er frykt og hva som er intuisjon. Deretter jobbe med hva som er «nok» bekreftelser til å kunne ta et valg.

Av Grethe Holtan, Intuisjonsskolen

Grethe Holtan (Behandlerlisten, Behandler.no)

Alternativ.no/KURS OG UTDANNING/ INTUISJON

KURS OG UTDANNING A-Å


AKTIVITETSKALENDER


Relaterte artikler:

Det handler om å lytte til sjelen

Intuisjon i drømmer – klardrømming

 

Ønsker du kontakt med behandler, terapeut veileder innen helhetlig helse?
Se BEHANDLERLISTEN,  Behandler.no

Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.