Nær døden opplevelse gir nytt perspektiv på livet

Foto: Schutterstock

De som har vært nær døden kan fortelle om opplevelser sterkere enn livet selv. Nå har belgiske forskere samlet informasjon fra flere med samme erfaring.

Ingenting er så belivende som å snuse på døden. Og vi vet alle at vi skal dit, men ingen vet med sikkerhet hva som vil skje. Møter vi våre kjære som har gått bort? Havner vi i en annen eksistens? Kommer vi tilbake? Er vi borte for alltid? Det er mange spørsmål rundt livets store mysterie. Nå har belgiske forskere vært I kontakt med flere personer med nær-døden opplevelser og det viser det seg at de kommer tilbake forandret og med et nytt livs perspektiv.

– Døden er den største av alle overraskelser. Derfor sparer vi den til slutt, skrev forfatter Carlos Castaneda. Men noen får en prøvetur og kommer tilbake igjen – hvis det er det som skjer når man har en såkalt nær døden opplevelse. Mange tolker disse erfaringene som et bevis på at det er noe mer etter døden. Andre forklarer det med ”oksygenmangel i hjernen”.

På tvers av kultur og religion beskriver de som har hatt en nær døden opplevelse lignende erfaringer. De passerer gjennom en tunnel, elv eller dør og mot et varmt, glødende lys. Der ser de sin kjære døde som hilser dem, før de blir kalt tilbake og inn i kroppen, eller de blir fortalt at tiden ikke er inne enda, ifølge LiveScience.

Det er belgiske hjerneforskere ved Universitetet i Liege; Vanessa Charland-Verville og hennes kolleger, som har intervjuet ulike personer som har vært døden nær. Disse nær døden erfaringene føles mer virkelige enn den virkeligheten vi vanligvis har og gir derfor et helt nytt perspektiv på tilværelsen, rapporterer forskerne.

Vil undersøke hjernen
Opplevelsene er så intense og sterke at folk endrer seg etterpå – noen opplyser at de har blitt mer empatiske, de blir mer opptatt av jorda og miljø, de blir mer opptatt av å gi av seg selv til andre og mange gjør endringer i liver som å bytte jobb.

Man antar at rundt 5 prosent av verdens befolkning har hatt en nær døden opplevelse. Den belgiske undersøkelsen er forholdsvis liten, med rundt førti deltagere. Nå vil forskerne lage et lignende større forskningsprosjekt, hvor man også ønsker å finne ut om nær døden opplevelse kan måles ved endret hjernefunksjon.

«Nei, døden er jeg ikke redd.
Jeg har dødd før. Det var helt greit.»
Odd Børretzen


Nær døden konferanse i Oslo, 18-20 oktober 2013.
Med blant annet disse innleggene:

  • Anita Moorjani: Dagen jeg døde
  • PMH Atwater: Jeg døde tre ganger
  • Audun Myskja: Døden nær – hva dør?
  • Terje Toftenes: Kvantefysikk og bevissthet
  • Dr. Rajiv Parti: NDO og åndelig transformasjon


Relaterte saker:
Mange tror på et liv etter døden

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.