Heteslag
Heteslag inntreffes når kroppen overopphetes over kort tid. Man er i fare for å få heteslag hvis man er i stor aktivitet i varm og stillestående luft.
Det som skjer når man får heteslag, er at varmereguleringen svikter og kroppen hoper opp varme som den ikke greier å kvitte seg med. De første symptomene er gjerne hodepine, svimmelhet og en følelse av å være utmattet. Huden blir tørr, rød og varm og pulsen blir hurtig. Man svetter lite og kroppstemperaturen kan stige opp til 40-41 grader. Mennesker med heteslag opptrer ofte litt forvirret og kan miste bevisstheten.
Ring lege ved heteslag
Heteslag kan være livstruende, så det er viktig å handle raskt. Ring lege snarest og sørg for at pasienten med heteslag flyttes fra varmen umiddelbart. Fjern overflødige klær fra vedkommende og start nedkjøling. Nedkjølingen kan være at du legger pasienten i vann, vikler ham inn i vått tøy eller vifter med hva du enn måtte ha i nærheten for å skape luftkjøling. Hvis pasienten begynner å skjelve, må du redusere nedkjølingen, ellers vil skjelvingen føre til at kroppstemperaturen øker ytterligere. Hold et øye med bevissthetsnivået til pasienten ved å snakke med ham.
Mennesker som har fått heteslag skal ikke ha noe å drikke.
- Forebygg heteslag
Det finnes flere måter å unngå heteslag på, og de fleste er enkle råd man bør ha i bakhodet hvis man skal tilbringe tid i sol og varme. - Unngå hardt arbeid i stekende sol.
- Bruk lette, luftige klær som puster.
- Drikk masse vann og ty til skyggen jevnlig.
- Alkohol og sterk varme er en dårlig kombinasjon – unngå dette.
- Enkelte medisiner kan sammen med sterk hete føre til heteslag. Snakk med legen din om dette før du reiser.
Det er enkelte grupper som er mer utsatt for heteslag enn andre, og som bør ta ekstra forhåndsregler. Det er eldre, overvektige, gravide, spedbarn/småbarn, alkoholpåvirkede mennesker, mennesker med hjerte- kar og lungelidelser samt idrettsutøvere som trener for hardt i varmen.
Potetmel og kanel stanser diare
Man gleder seg hele året til ferien, pakker kofferten og drar forventningsfull til et spennende reisemål. Og hva skjer når man kommer fram? Magen slår krøll på seg og man blir liggende med feber, magesmerter, oppkast og diare og alle trivelige drømmer om ferien går i oppløsningen. Dette er et kjedelig scenario som mange nordmenn stadig opplever.
Diare er kroppens reaksjon på å kvitte seg med noe den ikke vil ha, gjerne en bakterie eller mat/krydder som virker fremmed. Det er vanligvis ikke farlig, men hvis tilstanden vedvarer bør lege oppsøkes.
Et velkjent kjerringråd er å ta et par skjeer potetmel i et glass vann og drikke det. Det vil ” binde ” magen raskt, og hvis det er en vanlig form for ferie-diare, så er det over på 10-15 minutter.
Kanel har lignende effekt på løs mage. En teskje kanel blandet i vann kan lindre kvalme og stanse diareen.
Melkesyrebakterier som reisefølge
Alle som skal ut og reise, bør i forkant ta melkesyrebakterier for å styrke den gode bakteriefloraen i magen. Dette kan i seg selv være nok til å redde ferien fra magekramper og diare, da en god, balansert tarmflora hamler opp med inntrengere fort og uten ubehag.
Melkesyrebakteriene burde være selvskrevet reisefølge når man drar ut på tur og et godt råd er å bruke dobbel dose melkesyrebakterier under hele ferieoppholdet. Her er det for øvrig viktig å velge en type melkesyrebakterier som tåler varme hvis man skal i sydlige strøk, hvis ikke vil de gode bakteriene dø før du rekker å ta dem.
Grapefruktkjerne-ekstrakt og blåbær
Et annet vidundermiddel man kan ta med på tur for å unngå magetrøbbel, er grapefruktkjerne-ekstrakt. Som navnet tilsier, er dette ekstrakt fra grapefruktkjerner, og dette er et sterkt bakterie- og parasitt- og soppdrepende middel. For å unngå at uhumske bakterier/parasitter skal få gå løs på tarmene dine, kan du ta et par dråper grapefruktkjerne-ekstrakt i et glass vann eller juice hver dag mens du er på ferie, dermed tar knekken på eventuelle ubudne gjester tvert.
Grapefruktkjerne-ekstrakt smaker ganske bittert, så den kan være vanskelig i få i små barn såfremt man ikke blander den i f.eks. juice.
Både melkesyrebakterier og grapefruktkjerne-ekstrakt er å få kjøpt i de fleste helsekostbutikker.
Når de minste får diare, er det først og fremst viktig at man sørger for at de får i seg nok væske. Deretter kan man gi dem enten blåbærsaft eller blåbærgrøt, da dette appellerer mest til dem smakmessig sett. Blåbær har også en svært gunstig virkning mot diare og kan som regel stabilisere både store og små mager.
Matforgiftning
Matforgiftning inntreffer når man har spist bedervet mat. Symptomene er ganske like diare, men her kan det også vise seg blod i avføringen. Det er ikke uvanlig at man kan oppleve matforgiftning i møte med utenlandske kjøkken, hvor kjøkkenhygienen kan være noe mindre eller annerledes enn den i har i Norge.
I enkelte land oppbevares ikke verken egg eller melk i kjølerom, noe som kan skape oppblomstring av bakterier. Det samme gjelder kjøtt og rå mat som salater.
Det kan også være klokt å unngå å drikke vann rett fra springen, da røranlegg i en del land ikke er av samme standard som er påkrevd i Norge og derfor kan innholde bakterier som organismen vår ikke vil akseptere.