Har du ubevisste handlingsmønstre?
Du har kanskje opplevd at situasjoner gjentar seg, uten at du forstår hvorfor det skjer. Da kan det hende at du har et uønsket handlingsmønster. Det kan du gjøre noe med.
I den nylig utgitte boken til Niels Christian Geelmuyden «Sannheten på bordet», er det duket for overraskelser, som kan vippe noen og enhver av stolen. En livsviktig bok, som anbefales alle som spiser mat.
Tillitsfullt legger vi varene vi finner i matbutikken ned i handlekurven, for å få dekket ett av våre primærbehov. Men selv om vi har fokus på både sunn og næringsrik kost, er det ikke sikkert at maten som blir med oss hjem er så bra som vi ønsker og tror. Ofte tvert imot, for matindustrien og markedskreftene serverer mange helsefeller som vi burde gå utenom.
Forfatter og journalist Niels Christian Geelmuyden ble særlig opptatt av kostholdet etter at han fikk en alvorlig nyresykdom med dertil nyretransplantasjon. I hans grundige undersøkelser av hva maten består av og hvordan alminnelig mat blir produsert, setter han seg inn i hva som foregår i forbindelse med dyrking av grønnsaker, frukt og korn, dyrehold, dyrefôr og matproduksjon, både i kulissene – og under bordet.
Dette arbeidet har resultert i boken «Sannheten på bordet – det du ikke får vite om maten din». I boken får vi også et innblikk i produsent og eiere sin higen etter stadig økt produktivitet med dertil skurkeaktige metoder, og myndigheters håndtering av det faktum at store deler av maten inneholder giftstoffer. Oppdagelsene forfatteren har gjort minner mest om scener fra en skrekkfilm.
Mat og helse
«Man blir hva man spiser», sies det. Spiser man syk mat skulle man etter utsagnet bli syk – og det er nettopp det vi blir.
Vår helse er på bunnen i verdenssammenheng og nordmenn topper statistikken innen astma, psoriasis, allergier, flere kreftsykdommer, MS-multippel sklerose, hoftebrudd, benskjørhet, kronisk smertediagnose, fibromyalgi, ryggplager, og diabetes. Ikke noe annet sted verden er det så mange barn som får sukkersyke.
Antall personer med hjerte- og karsykdommer, astma og allergier er urovekkende høyt. Forekomst av brystkreft har økt betraktelig og stiger fortsatt. Halvparten av oss sliter med overvekt, og våre menn har dårligst sædkvalitet i Europa.
Vi vet at mange av giftstoffene som finnes i maten vi spiser, kan føre til forstyrrelser og sykdom. Samtidig økes grenseverdier og våre matmyndigheter tillater stadig større mengder gift maten. Dessuten vet vi at næringsinnholdet i maten er sterkt redusert de siste 70 år, noe som også bidrar til helseproblemer.
Selv har Niels Christian Geelmuyden lagt om til et kosthold basert på økologisk, næringsrik, helst kortreist mat, med mindre kjøtt og mer planter. Han er også opptatt av sunt fett, bevaring av fettinhold i maten, og minst mulig industrimat.
Resultatet er ifølge han selv over all forventning. Han stusser over at ingen lege han har vært borti noen gang har foreslått endret kosthold.
En jordbærhistorie
En norsk sommer uten jordbær er mangelfull for de fleste. Tallenes tale er tydelig – vi spiser nemlig rundt fire kilo hver, ifølge forfatteren. Noe som vil overraske mange er at jordbær faktisk er det landbruksproduktet som utsettes for mest og flest sprøytemidler, med hele 22 lovlig tillatte pesticider. Og det måles giftrester i bærene utover satte grenser. Jordbær sprøytes åtte ganger i løpet av sesongen, nesten helt fram til vi spiser dem.
Men til tross for at ny teknologi viser at det er mulig å produsere like mange og langt bedre økologiske jordbær som konvensjonelle på samme areal, og at det til og med er billigere for gårdbrukeren, er økobær mangelvare. Det har en forklaring:
En jordbærbonde i Lier la i 2007 om til økologisk produksjon, for å skåne både seg selv og forbrukerne mot alle giftstoffene. Bærene ble av beste kvalitet, var pene og smakte riktig godt. Men fordi grossisten nektet å ta inn de økologiske jordbærene, fikk han kun solgt 400 kilo av en produksjon på totalt syv tonn. Han så seg dessverre nødt til å gjenoppta bruken av sprøytemidler.
I boken kan vi lese at storgrossisten som avviste bærene forklarer at nordmenn ikke ønsker å kjøpe økologiske bær.
Her til lands blir vi ofte informert av medier og myndigheter om at økologiske matvarer ikke er bedre eller mer næringsrik enn den konvensjonelle. Dette i motsetning til våre naboland, hvor det satses stadig mer på økologisk drift. Forfatteren stiller spørsmål ved hvorfor skepsisen ikke retter seg mot de 99% av våre matvarer som blir til ved massiv sprøyting, kunstgjødsel, genmanipulering og annen kjemisk manipulasjon. For her er det den ene prosenten som bestreber seg på å fremstille ren, giftfri og mest mulig naturlig mat, som får gjennomgå. Boken utdyper hvordan mektige krefter går i spissen mot økologisk landbruk.
Matens immunsystem
En viktig oppdagelse Geelmuyden har gjort under lesing av 20.000 sider i forskningsrapporter, fagbøker og artikler, er at man får det beste immunforsvaret ved å spise planter og organismer med inntakt immunforsvar.
– Spiser vi planter med rikt utviklet immunforsvar, blir vi selv motstandsdyktige overfor sykdom, hevder han.
Før dyrket man velsmakende, velduftende ren mat, som utviklet sitt eget immunforsvar, men under dagens såkalte konvensjonelle dyrking og produksjon, forstyrres maten av både sprøytemidler og kunstgjødsel, som gir plantene et svekket immunforsvar. Det samme gjelder eksempelvis kjøtt og oppdrettsfisk, som mates med antibiotika. Dette gir oss mat som ikke engang produsenten vil spise selv.
Mange vil velge å lukke øynene for disse ubehagelige sannhetene om hva vi egentlig putter i kroppen vår. Hverdagen er travel og man har dessuten ikke kapasitet til å sette seg inn i problemet, ei heller oppsøke forhandlere som selger den rene maten. Det kan koste dyrt helsemessig.
Du vil helst ikke vite at:
De får problemer i bena pga det stillestående livet på betong. 85% av grisungene har unormale ledd. Satsing på magert kjøtt har ført til at tynne griser får sår av å ligge på betongen.
Nei man skulle ønske at man slapp å forholde seg til denne problematiske og grusomme informasjonen. Men det er altså sannheten – som havner på bordet, hvis vi ikke tenker oss om.
Forbrukermakt
Lesere/brukere av Alternativ.no er gjerne opptatt av helheltig helse og alternativ behandling, med ernæringsterapi og kostveiledning som et sentralt fagområde. Derfor vil deler av innholdet i boken være kjent og sammenfallende med eget tankegods. Men forfatteren har gått dyptgående til verks, så de fleste vil antageligvis få ”mer kjøtt på beinet” og en ny oppvekker i denne velskrevne boken.
I tillegg til de store linjene får vi tilgang til informasjon om ferske undersøkelser og siste utvikling med rikelig tilhørende kildehenvisninger. Det stilles spørsmål om hvordan forskningsresultater av kritikkverdig produksjon håndteres og særlig Mattilsynet trekkes fram som en instans som vi kanskje har for stor tillitt til.
Men til tross for nedslående og overveldende informasjon, øyner forfatteren optimisme – ikke bare fordi selvskadelige produksjonsmetoder dør ut av seg selv med tiden. Det viser seg nemlig at ofte er de gode gamle metodene egentlig mer effektive, i tillegg til at de gir de mest næringsrike og smakfulle produktene. Helt ferske tall viser at salg av økologisk og lokalprodusert mat nå går opp i Norge.
Til syvende og sist er det vi forbrukere som bestemmer hva vi kjøper, og det betyr at hver og en av oss kan bidra til å få matindustrien på rett kjøl. Noen tjener store penger på å opprettholde praksisen, så man må først og fremst selv ivareta egen forbrukerbeskyttelse.
Vi stemmer i med forfatteren av boken når han foreslår at vi skal velge ærlig mat som er så fersk, frisk og kortreist som mulig. Den bør være økologisk og pakket inn i giftfri emaballasje, dvs unngå plast, papp, aluminium, kartong og metaller – glass og økologisk plast er best.
Dessuten, lag mest mulig mat selv fra bunnen og se etter økologisk mat i butikken. Oppsøk spesialbutikker, som f.eks. gårdsbutikker og Bondens marked. Dyrk mat selv, bli medlem av øko-fellesskap.
«Sannheten på bordet – det du ikke får vite om maten din» gir oss bokstavelig talt matnyttig opplysning som kan føre til at flere får øynene opp for ren mat. Det skal også sies at til tross for at informasjonen som kommer fram i stor grad er motbydelig, er det ingen tvil om den erfarne forfatteren skriver så godt at boken til tider er en ren nytelse. Innsikt om hva som egentlig befinner seg på matbordet kan være tungt å fordøye, men for egen helse og velvære; ta den inn!
Relatert:
Ønsker du kontakt med ernæringsterapeut, kostholdsveileder
Finn behandler på BEHANDLERLISTEN (Behandler.no)
Levde med ADHD i 40 år, fant roen med endret kosthold
Jordbær hører sommeren til – helst økologisk
Du har kanskje opplevd at situasjoner gjentar seg, uten at du forstår hvorfor det skjer. Da kan det hende at du har et uønsket handlingsmønster. Det kan du gjøre noe med.
Denne fullmånen er krevende – det er mange ting som skjer parallelt. Derfor er det fint at den også kommer med en form for bruksanvisning.
Se hele kalenderen >> Trykk her
HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.
Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.