Levde med ADHD i 40 år, fant roen med endret kosthold

Da hun forsøkte nytt kosthold endret livet seg for Ann-Eva Storm. (Foto privat).

Tidligere har hun fortalt sin historie om hvordan det var å leve med ADHD og hva endret kosthold gjorde for henne. Hvordan står det til med Ann-Eva Storm i dag?

.

Gjennom en stor del av livet sitt levde hun med stor uro. – Som å leve i en maurtue, sa Ann-Eva Storm da Alternativ.no snakket med henne i 2013. Lite søvn og masse energi. Alltid på farten, fylt med stress og uro. Smerter i magen og oppblåsthet var en kjent tilstand. Forstoppelser var normalen. Gjennom hele oppveksten ble hun mobbet på skolen, men samtidig var hun uredd og gikk sine egne veier med spørsmål til verden og til livet.

I 40 år av livet besto maten av ”sunn” norsk bondekost. I 2009 møtte hun veggen.
Medisinering ble utprøvet, men det resulterte i uheldige bivirkninger og sosial angst, som kom snikende, med behov for å isolere seg fra resten av verden.

– Skal jeg spise tabletter for å skåne verden for meg, eller skal jeg leve mitt liv?

Ann-Eva stilte spørsmål og kom på sporet av kosthold og betydning av maten hun spiste. Da hun forsøkte lavkarbo-kosthold endret livet seg: Hun opplevde stillhet i hodet, ro i kroppen og vekten gikk ned. Deretter ble melkeprodukter fjernet og hun erfarte en ytterligere forbedring.

Hvordan lever hun nå
I dag, nesten 10 år etter at Ann-Eva la om kostholdet, har hun stadig et godt liv. Hun er nøye med hva hun spiser og får både fysiske og psykiske reaksjoner hvis hun spiser mat hun ikke skal ha. Derfor unngår hun sukker, mel og alminnelig melk. Det vil si, upasturisert melk går fint.

– Inntil for ett år siden var det Steinalderkosthold jeg i hovedsak holdt meg til. Ferdigprodukter og bearbeidet mat med tilsetningsstoffer unngås. Det samme gjelder alkohol. Når kroppen er så ren, har man ikke lyst til å fylle den med ”gift”, sier Ann-Eva.

Steinalderkost, også kalt paleo består, av mat som mest mulig er i sin opprinnelige tilstand. Kjøtt, inkludert innmat. Fisk, egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, olivenolje, kokosolje. Det siste året har hun gjort noen justeringer og følger en diett med mer grønnsaker. Dessuten spiser hun ikke etter kl. 18.00.

– På den måten praktiserer jeg en døgnfaste, som har god effekt for meg. Med nok søvn står jeg opp tidlig hver dag, våken og uthvilt.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

(Forsetter under bildet).

Ann-Eva er glad i å bruke naturen, som sammen med meditasjon er en stor støtte. (Foto privat)

Ny kunnskap og forståelse
Ønske om kunnskap rundt kropp, sinn og ernæring har vært en drivkraft for Ann-Eva Storm. Allerede i 2011 startet hun med utdanning; tverrvitenskapelig med fokus på tenking, ernæring og fysiologi. Senere har hun blant annet tatt kurs i massasje og eteriske oljer, samt yoga.

I dag holder hun og samboeren til på Kvaløya, langt nord i landet. Derfra hjelper hun andre med livsstilsendring og holder blant annet kurset «Ut av matens makt. Et nytt liv.» Hun holder også kurs i yoga og arrangerer gongbad på hjemstedet

– Fordi jeg har vært åpen, er det mange i samme situasjon som tar kontakt. Min erfaring gjør at de opplever forståelse. Samtidig ser jo folk at jeg ser sunn og frisk ut og det inspirerer andre til å ta tak i sin livsstil. Mange av dem som kommer lever med stress og utbrenthet.

Må du være like steng med kostholdet i dag?
–  Nå fungerer tarmen optimal, og jeg kan unne meg en softice et par ganger i året. Det kunne jeg ikke tidligere og jeg visste at jeg ville få både psykiske og fysiske reaksjoner, med
uro, mørke tanker, sinne og utålmodighet, smerter og luft i magen, kløe, utslett og sår hud.

– Men både for samboeren og jeg har ren mat blitt en rutine i hverdagen. Det er utenkelig å gå tilbake på det. Her om dagen  da vi var i butikken , så vi flere fylle handlekurven med pizza og pepsi-max. ”Spiser folk det enda”, tenkte vi.

Å møte frykt
Men livet er ikke bare en dans på roser. Selv om mye er på plass, kan det stadig dukke opp vanskelige tanker og følelser. Og sånn er det for de fleste.

– De siste fem årene har jeg jobbet mye med meg selv. Det oppsto en ufattelig frykt. Det er forferdelig og lammende når den kommer. Men ved å ta kurs i tilstedeværelse og lære pusteteknikker har jeg lært å takle den. Alle møter sine frykter, men det er så godt å puste og kjenne at den slipper!

Meditasjon og bruk av naturen er en stor støtte. I dag trener Ann-Eva jevnlig – gjerne ute, spiser ren mat og har ro i kropp og sinn. Hun har gått sin egen vei og er til inspirasjon for andre som strever i sine liv.

Les også:
Ut av ADHD i voksen alder (2013)

Relatert på Alternativ.no

> Kurs innen kosthold, ernæring og mat

>Utdanning i kosthold og ernæringsterapiKurs i meditasjon
>Utdanning i meditasjon
>Utdanning i Mindfuness

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.