Der psykologi og spiritualitet møtes

Foto: Schutterstock

Metoden er mye brukt i USA, Canada og en rekke europeiske land. Nå gjør Internal Family Systems (IFS) sitt inntog i Norge.

.

Vår historie helt tilbake til antikkens Hellas med innskriften «Kjenn deg selv» på orakeltempelet i Delfi, gjenspeiler menneskenes trang til å vite hvem vi er. Finne ut hva som rører seg under den ytre fasaden som vi viser verden. Et mylder av filosofiske, psykologiske og spirituelle modeller er blitt utarbeidet for å beskrive den abstrakte indre virkeligheten, og metoder er blitt utviklet for trenge dypere ned i den indre verden.

Richard Schwarz metode Internal Family Systems IFS har i de siste årene truffet en nerve hos mennesker i alle aldere, da den ser ut til å resonere med opplevelsen av hva det er som foregår inne i oss. Mange føler intuitivt at dette stemmer. Den gir en forklaringsmodell som ikke bare forstås av hodet på et intellektuelt plan, men også kjennes i kropp og sjel.

Se også: Hva er Internal Family Systems – IFS (Behandler.no)

De indre delene
Metodens grunnleggende fundament er at menneskesinnet består av en mengde delpersonligheter med en indre kjerne, Selvet, som er ment å skulle lede det hele. Her møtes psykologi og spiritualitet. Delene er medfødte fysiske og psykiske egenskaper, aspekter og trekk. Påvirkninger i oppveksten avgjør hvilken deler som vil dominere i det indre landskapet. Alle delene er der for å hjelpe oss å tilpasse oss til fysiske, psykologiske og sosiale behov.

De har alle en positiv intensjon, og er der for å hjelpe, selv om deres oppførsel kan føre til negative konsekvenser. Noen av delene må ta på seg beskytter roller for andre deler i oppveksten hvis det ikke fantes ytre ressurser som kunne hjelpe i vanskelige livssituasjoner. Strategiene de fant var de beste for å beskytte systemet den gangen, men problemet er at de ble frosset fast i den tiden, og det som skjedde da. Disse strategiene kan ofte være destruktive, og føre til at vi ikke oppnår det vi trenger og ønsker oss som voksne.

Det fascinerende er å oppdage at delene er personligheter med tanker og følelser. De har et spesifikt utseende og alder, og kan være kvinnelig, mannlig eller nøytralt. Det er mulig å kommunisere direkte med dem, bli kjent med dem for å kunne forstå hva som er intensjonen med deres ofte uforklarlige oppførsel, og ikke minst bli venn med dem.

Selvet
Det mest revolusjonerende med denne metoden er å oppdage at det finnes en urørt indre kjerne i oss alle uansett hva vi har opplevd i livet. Men de forskjellige dominante delene har ofte tatt over ledelsen. Det var ingen der som kunne hjelpe tidligere, så de stoler ikke på noen. Ny tillit må bygges slik at de kan komme ut av den fastfrosne tilstanden i fortiden. Når det skjer kan vår indre kjerne, Selvet, ta over ledelsen igjen. Fra det stedet kan vi observere våre indre deler med varme og forståelse. Det kan oppleves som en spirituell prosess når delene viker plassen i ledersetet, og finner sin riktige plass i systemet. Med Selvets framtreden oppstår harmoni, ro og kreativitet. Men først må delene vise, og la oss føle, hva de har båret på av sorg og smerte, og få anerkjennelse for den jobben de har gjort.

IFS en livsanskuelse
Internal Family Systems IFS blir for mange ikke bare en metode, men en livsanskuelse. Vår måte å se oss selv, andre og relasjoner mellom mennesker endres radikalt over tid. Prosessen består av å bli kjent med de indre delene og bringe dem i kontakt med Selvet da det er her healing kan skje. Delene kan komme hjem, og få være hva de er ment å være før de måtte ta på seg byrdene. De vil alltid være hos oss og hjelpe oss til å fungere og mestre tilværelsen, så de skal ikke dyttes bort eller fjernes på noe vis.

Artikkelforfatter Olaug Rønningsdalen har lang erfaring som psykoterapeut. Hun jobber med IFS, men benytter i tillegg andre metoder som f.eks. familiekonstellasjoner for å best mulig å kunne hjelpe klientene sine til økt livskvalitet og selvutvikling.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora
Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse
Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.