10 gode grunner til å meditere hver dag

Foto: Schutterstock

Er du stresset, overarbeidet, trøtt, syk, bekymret eller ukonsentrert? Noen minutters stillhet kan gi livet en ny valør. Ved meditasjon over tid vil det skje målbare forandringer i hjernen.

Meditasjon er enkelt og gir stor gevinst. Man behøver slettes ikke sitte i lotusstilling eller ”chante” i et stille rom for å oppnå ønsket effekt. Meditasjon handler først og fremst om å oppnå en avslappet tilstand ved hjelp av øvelser.

Noen foretrekker å sitte på en stol, andre vil ligge når de mediterer. Ingenting er ”riktig” eller ”galt”. Det er mange forskjellige teknikker som brukes, som å følge pusten, gjenta et mantra eller følge en guidet veiledning. Noen foretrekker mer kompliserte meditasjonsteknikker. Det finnes både kurs og meditasjonsgrupper man kan følge for å tilegne seg en metode som passer for seg.

 

1. Mindre stress – mer tilstede
Innimellom kan noen minutter med time-out gjøre at du får overskudd og kommer på rett spor igjen. Ved å nulle ut og lade batteriene ser livet straks lysere ut. Stress kan sette seg i kroppen og gi spenninger. Meditasjon fungerer som avspenning.

Mange har erfart at livet blir forandret etter at de begynte å meditere, man får en ny forståelse for seg selv og sine omgivelser. Et lag av uro og irritasjon vaskes vekk og en ny tilstedeværelse trer frem.

 

2. Gir overskudd
Selv en kort pause med meditasjon kan gi energi, som om man har seg sovet en økt og blitt uthvilt. Studier viser at å meditere bare 10 minutter per dag kan forbedre fokus og hjelpe hjernen til å bli mer effektiv. Man får overskudd, blir mer kreativ og hukommelsen, konsentrasjonsevnen og læreevnen økes. Man blir bedre i stand til å kommunisere, ta avgjørelser, handle osv. Det er godt å ha våken kropp og en klar tanke!

 

3. Selvutvikling
For mange er meditasjon en vesentlig del av en selvutviklingsprosess. Ved å gå i dybden kan vi bli i stand til å se oss selv klarere og få kontakt med holdninger og innstillinger. Dette kan være til hjelp når vi ønsker å utvide bevisstheten og bryte mønstre.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

 

4. Bedre helse
Meditasjon kan gi store helsefordeler og en ny og bedre livskvalitet. Kun 15-20 minutter daglig praksis kan gjøre underverker over tid, men med kun 5 minutter vil man også merke en forskjell. Det er gjort flere studer som viser positiv effekt på blant annet psykisk helse, blodtrykk, betennelser og hjerteinfarkt.
Meditasjon kan gi grunnlag for en bedre helsetilstand og et lengre liv.

 

5. Psykiske plager
En av fire rammes av angst. Angst og depresjon kan være en helt naturlig reaksjon, men dersom man ikke klarer å fungere, er det tid for å søke hjelp. En norsk undersøkelse viser at meditasjon og bevisst tilstedeværelse – mindfulness, er en effektiv metode å overkomme angsten.
I 2010 begynte Oslo Universitetssykehus å bruke meditasjonsteknikken mindfulness i behandling av angstlidelser, tvangslidelser, stressmestring og posttraumatisk stress, sammen med kognitiv adferdsterapi – både i grupper og individuelt.

6. Ved smerter
I noen situasjoner er det verd å forsøke meditasjon istedenfor smertestillende medikamenter. En undersøkelse publisert i Journal of Neuroscience forteller at meditasjon ga en reduksjon av smerte med så mye som 40 prosent i gjennomsnitt. Dessuten ble det målt en reduksjon av smerte-ubehag på 57 prosent. Meditasjon ga bedre smertelindring enn morfin, og andre smertestillende medikamenter, som viste en smertereduksjon på kun 25 prosent, ifølge forskerne.

 

7. Styrker immunforsvaret
Unngå flere dager i sengen under influensasesongen! Flere undersøkelser bekrefter at meditasjon styrker immunforsvaret. Man har blant annet gjort en studie på influensa, hvor det viste seg at deltagere som mediterte var bedre beskyttet mot sykdommen.

 

8. Bedre søvn
Mange sliter med søvnløshet. Det viser seg gjennom en rekke studier at meditasjon er en effektiv ”medisin”. En randomisert kontrollert studie av 30 voksne med kronisk søvnløshet viste at en 8-ukers mindfulness meditasjonsprogram var like effektiv som medisinering på å forbedre søvn. En annen undersøkelse viser at meditasjon faktisk gir bedre hvile enn søvn, ifølge forskere ved Universitetet i Trondheim.

 

9. Endrer hjernen
Forskere ved Harvard, Yale og The Massachusetts Institute of Technology har funnet bevis for at meditasjon kan endre hjernens fysiske struktur. Ved skanning har forskerne funnet ut at de som har meditert over lang tid har fått endring i områder av hjernen som er viktige for tankemessige og følelsesmessige prosesser og velvære.

 

10. Hjelper syke
Det å få en alvorlig diagnose kan ramme på flere nivåer. Mange tar det tungt og opplever depresjon og angst. Dette er det idag heldigvis en bevissthet på og forskere over hele verden prøver å finne ut hvordan man kan hjelpe denne pasientgruppen og lindre psykiske plager.

En dansk metastudie fastslår at meditasjon og mindfulness – gjerne sammen med yoga, reduserer angst og depresjon hos kreftpasienter.

Daglig meditasjon kan gi store fordeler. Fra første stund vil man kunne merke en forskjell, men som med alt annet – øvelse gjør mester. Bevissthet blir utvidet, tankene klarere og man får bedre kontakt med følelser. Med tiden vil det å lukke øynene og gå inn i seg selv bli en nødvendig rutine.

Etter å ha praktisert meditasjon over tid, vil man være i stand til å komme inn i en meditativ tilstand når man ønsker det, i løpet av kort tid.

 

Meditasjon er enkelt og det virker
– Ingen grunn til å la være å meditere!

 

Relatert:
> Kurs i meditasjon
> Kurs i Selvutvikling og personlig vekst

> Utdanning i meditasjon
> Utdanning i Mindfulness

Les også:
Intuisjon – en nøkkel til klare svar på dine spørsmål


Er du høysensitiv? Nå kan du teste deg selv

 

 

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.