Fikk MS-diagnose, urtemedisin ble redningen

Foto: Schutterstock

For Atle Lauve er det uforståelig at ikke flere med MS – multippel sklerose forsøker det samme. Han er overbevist om at urten holder han symptomfri.

 

Da Atle Lauve ble syk satte han i gang å undersøke hvilke muligheter han hadde i møte med den kroniske sykdommen MS, multippel sklerose. Fra den ene dagen til den neste ble livet snudd opp ned. Han jobbet som It-prosjektleder i helsevesenet og livet var supert.

Riktignok hadde det vært noen vage tegn femten-tyve år tilbake i tid, da treningsvenner la merke til at han «subbet» med venstre bein når han jogget. Og da han var 18 år hadde han en betennelse på synsnerven, som ifølge nevrologen kunne være et tegn på at man var disponert for å få MS senere.

 

Allikevel kom det som lyn fra klar himmel da han en dag i 2011 ble akutt syk og oppsøkte fastlegen. Det endte med innleggelse.

 

– Jeg hadde ingen symptomer før jeg ble akutt syk, og ble kjørt med ambulanse fra fastlegen til Sykehuset i Vestfold i Tønsberg. Da fant de ut at jeg var angrepet av MS. Fastlegen mistenkte at jeg hadde fått slag, sier Atle Lauve til alternativ.no

 

MS har ulike symptomer
Multippel sklerose – MS er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg. Det oppstår betennelse rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen. Sykdommen viser seg i form av anfall, attakk. De som er rammet av kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet og endret hudfølelse, ifølge MS-foreningen.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

 

Da Atle Lauve kom hjem fra sykehuset begynte han å google for å finne ut hvilke muligheter han hadde med sin ferske diagnose. Da kom han over websiden til amerikanske Ann Boroch.

 

– Hun forteller at hun kurerte seg selv med rødkløver, i samarbeid med sin lege, da hun ble angrepet av MS. Jeg kjøpte boken hennes og har hatt kontakt med henne på e-post i ettertid.

– Jeg har ikke hatt noen symptomer siden jeg begynte på rødkløver tinktur. Men diagnosen fra 2011 har jeg. Den står i journalen på sykehuset, og forsvinner ikke. Jeg har forøvrig vært på MR i Tønsberg, og i rapporten står det «sykdommen er stoppet», forteller Atle Lauve.

Han kjenner ingen andre i Norge med MS som har forsøkt rødkløver.

Da Atle Lauve ble syk i 2011 begynte han å undersøke hvordan han kunne holde sykdommen i sjakk. Foto privat

– Det jeg ikke forstår, er at ikke flere gjør som meg. I MS-gruppen på Facebook er det 3.804 medlemmer. Jeg har tidligere skrevet hva jeg har gjort, men det er ingen som gjør som jeg har gjort. Jeg tror den vanlige tanken er, «Hvis det er så enkelt, hvorfor forteller ikke legen min om det?»

(Fortsetter under annosnen)

Annonse

Rødkløver som medisin
Det er blomsterhodet som brukes i urtemedisin. Blomsten brukes i kapsler, som urtete eller til tinktur, ifølge Rolv Hjelmstad ved Urtekilden.

Det er vanskelig å spore opp forskning på rødkløver brukt ved MS.

> Hva er urtemedisin (Behandler.no)


Fra Folkemedisinen og tradisjonell urtemedisin er rødkløveren blant annet kjent for egenskaper som blodrensende, oppmyknende på hud og kjertler, slimløsende, krampeløsende, nærende, avslappende, betennelseshemmende, urindrivende, febernedsettende og krefthemmende. Rødkløver er dessuten kjent som et fytoøstrogen som kan virke hormonbalanserende i overgangsalderen.

 

Ifølge Urtelisten fra Statens legemiddelverk er rødkløver klassifisert som ikke legemiddel og kan dermed omsettes fritt.

Men dersom man bruker annen medisin bør man snakke med legen før man begynner å bruke rødkløver. Urtekilden anbefaler også å unngå planten under graviditet og amming, fordi effekten er ukjent.

 

Ukjent årsak
Årsaken til MS er ikke kjent. Ifølge MS-forbundet finnes det i dag ingen behandling som kan kurere MS. Men man kan bremse utviklingen og behandle symptomene.

 

Sykdommens forløp og symptomer er forskjellige fra person til person. Noen opplever attakk bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre kan etter år med sykdommen bli sterkt handikappede.

 

MS og alternativ behandling
Mange som lever med kroniske sykdommer bruker alternative behandlingsmetoder, alene eller sammen med konvensjonell medisin.

I Norge bruker 52 prosent av de med MS andre behandlinger enn MS-medisiner.

 

Tallet er basert på «Projekt Nordisk Kortlægning», gjennomført av den danske Scleroseforeningen fra 2010-2013. Prosjektets mål var å kartlegge bruken av både konvensjonell og alternative behandlinger blant medlemmer av de nordiske MS/scleroseforeninger.

 

Norge skiller seg tydelig ut fra de fire andre nordiske land ved et lavere forbruk av reseptpliktig medisin og reseptfri medisin. Vi bruker massasje, terapiridning og soneterapi, men disse behandlingsmetodene brukes i mindre grad enn våre naboland.

Til gjengjeld har Norge et høyere forbruk av akupunktur, kiropraktikk, healing og homeopati. Yoga, meditasjon, spesiell diett, kosttilskudd og naturmedisin og psykoterapi er også blant metodene som mange MS-pasienter bruker.

 

 

Positive leger
Nevrologen på Sykehuset i Vestfold synes det er veldig interessant det Atle Lauve har gjort, med å forsøke rødkløver, ifølge Lauve. Fastlegen hans synes det er fascinerende. Han er en ung og moderne lege.

 

Har du gjort noe annet for å bli frisk?

– Det er to ting Ann Boroch anbefaler i tillegg til rødkløver tinktur. Det ene er å fjerne amalgamfyllinger hvis man har noen. Amalgam er svært giftig, og gift skal man ikke ha i munnen. Jeg hadde to, som jeg byttet med plast.

> Hva er amalgamsanering (Behandelr.no)

 

I tillegg fikk jeg utført en rens av fordøyelse og tarmer.

Årsaken er at mange som spiser mye gjærbakst – som vi gjør i Norge, har litt sopp i fordøyelsen. Jeg fikk en kur for dette hos fastlegen.

 

MS og alternativ behandling
Lauve hadde litt men ikke mye kjennskap til alternativ behandling og urtemedisin før han ble syk. I sine undersøkelser har han sett etter forskning, men har funnet ut at det er mangelfullt.

 

– Det blir ikke gjort studier på alternativ medisin. Årsaken er at det ikke er noen finansiell støtte til dette. En studie på skolemedisin koster fort 2-300 millioner dollar.

Men det som betyr mest i dag er at han lever med en kropp som fungerer og at han er symptom fri.

 


Relaterte linker:

Markedsplassen/Urter

Kurs i Urter

Kurs og utdanning i Urtemedisin (Behandler.no)

 

Ønsker du kontakt med behandler, terapeut veileder innen helhetlig helse?
> FINN BEHANDLER på Behandler.no

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.