Tilskudd av bra fiskeolje kan gjøre stor forskjell

Jente foran stor fisk
Foto: Schutterstock

Lange omega-3 fettsyrer fra fisk påvirker både hjernens funksjon og fysisk helse. Effekten for barn med ADHD symptomer er godt kjent. Men kvalitet på produktene er varierende og for spesialpedagog Vegard Holum ble løsningen å komponere en kvalitetsolje selv.


(Inneholder reklame) Det er ingen tvil om at vi trenger omega-3. Dette er et essensielt fettstoff, som vi må ha tilført og som påvirker blant annet søvn, mental helse, hormoner, betennelser, fertilitet, og som er avgjørende for forebygging allergi, kreft, hjerte- og karsykdommer.


Effekten av gode fettstoffer for barn med ADHD symptomer er godt kjent, og spesialpedagog Vegard Holum er en av dem som gjennom sitt arbeid har sett virkningen på nært hold.


– I mine år som lærer og spesialpedagog, ble det innlysende hvor stor forskjell riktig ernæring gjør for elevene og deres familier, sier Vegard Holum i San Helse AS til Alternativ.no

(Fortsetter under bildet)

Vegard Holum
Vegard Holum er spesialpedagogen fra Son, som har utviklet en egen maritim omega-3 oljeblanding. Foto: privat

Urolige elever fikk hjelp
For litt over tjue år siden begynte Holum som lærer for fremtidige tømrere i videregående skole. Til tider opplevde han mye uro og problematisk adferd blant elevene og han ble klar over hvilken betydning kostholdet har i skolehverdagen, både for elever med redusert funksjonsnivå og for normalt fungerende elever


I omega 3-gruppen finnes:

 • Alfalinolensyre
  Finnes i: linfrø/-olje, raps, hampolje, grønnsaker og alger. Kan omdannes til EPA og DHA.

 • Eikosapentaensyre (EPA):
  EPA kan omdannes til dokosaheksaensyre (DHA.) DHA er svært viktig for fosterets utvikling av hjerneceller, normal vekst av hjernen de første leveårene, samt for en pågående reparasjon i hjernen.
  Finnes i: alger, fiskeoljer, fet fisk som makrell, laks, sild, sel- og hvalspekk og torskelever tran.


  Da Vegard i 2001 fikk tilbud fra Enebakk kommune om å starte opp et skoletilbud for ungdomsskoleelever som sto i fare for å droppe ut av skolen, tok han utfordringen.

Etter å ha observert matvanene til disse ungdommene gjennom en periode, forsto han at det var mye å hente på dette området. Det gikk i hveteboller og cola til frokost, som ble handlet inn da butikken åpnet klokken ti.

Han begynte å servere både frokost og lunsj på skolen, og med alminnelig melk, brød og pålegg på bordet, ble det noe lettere for elevene å lære. Det ble en noe roligere, og dermed bedre arbeidssituasjon for læreren.

Forskning på ADHD
Men i 2005 kom Vegard over en studie fra Oxford University i England, som konstaterer at fiskeolje markant forbedrer barn med ADHD-symptomer sine evner til å lære seg å lese og skrive. Samtidig virket barna roligere og konsentrerte seg bedre etter å ha fått kosttilskuddet EyeQ.

– I samarbeid med rektor og skolesjef, kommunelege, helsesøstre og foreldre prøvde vi ut dette tilskuddet på elevene i Enebakk, forteller Vegard Holum.

Og resultatene lot ikke vente på seg. I tillegg til bedre konsentrasjon merket foreldrene også bedre søvn hos barna. Dette inspirerte til videre utprøving.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora


I omega 6-gruppen finnes:

 • Linolsyre
  Denne inngår i oppbygning og vedlikehold av cellemembraner og er grunnlag for en rekke eikosanoider (en slags hormoner). Linolsyre kan i kroppen omdannes til andre fettsyrer.
  Finnes i: solsikke, tistel, solsikkeolje/-frø, hvetekim/-olje, nøtter, fisk og andre dyr.

 • Gammalinolensyre (GLA)
  Kan dannes fra linolensyre og er dermed ikke livsnødvendig. GLA er likevel en betydningsfull fettsyre.
  Finnes i: morsmelk, solbærkjerner, kjempenattlysolje, hjulkroneblomster og algekjerner.

 • Arakidonsyre (AA)
  Kan dannes i kroppen fra linolsyre. Viktig for hjernefunksjonen.
  Finnes i: eggeplomme, kjøtt og fisk.

Virket altfor bra
Tilsvarende erfaring hadde Holum på en en rusklinikk og en barnevernsinstitusjon hvor han var engasjert som tilkallingsvikar, og fikk gjennomslag for å prøve ut fiskeolje. På rusklinikken var effekten så bra at klientene selv lurt på om de kunne få omega-3-fettsyrer istedenfor medikamenter.

– Enden på den visa var at jeg ble bedt om ikke å snakke noe mer om omega-3, fordi den behandlingen som ble tilbudet skulle være legemiddelassistert rusbehandling, LAR, forteller Holum.

Vegard ønsket å spre det glade budskap, men erfarte at det er delte og sterke meninger rundt temaet kost og ernæring. Som koordinator for spesialpedagogikk i Vestby kommune ivret han for å bruke fettsyrer som tiltak, men møtte mye motstand. Han arrangerte også et seminar for lærere, men interessen var lunken. Allikevel var ikke engasjementet bortkastet, for gjennom dette arbeidet kom han i kontakt med et nettverk som var opptatt av kostholdets betydning for læring og adferd hos barn.

Unngår oppdrettsfisk
Derfra rullet ballen videre og samtidig startet jakten på den optimale oljen, som gir best mulig effekt. For det er stor forskjell på kvalitet og flere ting å se på når man skal vurdere. Både komposisjon – hvilke ingredienser blandingen skal inneholde, og valg av råvarer avgjørende.

– Jeg ville bruke en fiskeolje med høyt EPA-innhold og lavt DHA-innhold slik vi finner i EyeQ, fra den engelske undersøkelsen. Denne inneholder også nattlysolje, som jeg ville utelate, fordi nattlysolje kan ha uønsket effekter i høye doser og det viser seg at kun et fåtall har nytte av det. forteller Holum.

Han bruker ikke oppdrettsfisk i sine produkter. Fisk fôret opp på soya og mais gir ikke den kvaliteten han ønsker. Andre ingredienser er også velvalgte etter grundig forarbeid, som for eksempel olivenoljen.

Funksjon av omega-3 og omega-6:

Funksjon av omega-3-fettsyrer
Viktige for hjertet og kretsløpet, blant annet forebygger omega-3-fettsyrer blodpropp og åreforkalkninger (aterosklerose). Motvirker inflammasjoner, demper allergiske reaksjoner, diabetes, gikt, slitasjegikt, leddgikt, kretsløpsbetingede hudsykdommer, psoriasis, migrene og inflammatoriske sykdommer.

EPA, DHA og arakidonsyre transporteres fra blodet til hjernen via blod-hjerne barrieren, hvor de opptas via egne transportkanaler. Forskning viser at for høyt innhold av DHA i fiskeolje hemmer transporten av EPA til hjernen, derav grunnen til at forholdet mellom DHA og EPA må være balansert.

Funksjon av omega-6-fettsyrer
Regulering av hormonbalansen.
Dannelsen av prostaglandiner.
Motvirker astma, slimdannelse, barneeksem, atopisk eksem, hårtap, PMS, hudproblemer og barnløshet.
Ved økt inntak av flerumettede fettsyrer øker behovet for antioksydanter. Vegard bruker olivenolje som antioksidant fordi den har egenskaper som er spesielt godt egnet til å beskytte omega-3-fettsyrene I kroppen. Og da er det naturligvis kaldpresset, økologisk olivenolje som står på innholdsfortegnelsen.

I dag reiser Vegard land og strand rundt og holder fordrag om sin erfaring og kunnskap, samtidig som han tilbyr sin norskproduserte oljeblanding for salg. Den er nå satt i produksjon og blir mottatt med begeistring og takknemlighet.

Mange har underskudd
I sjømat og da spesielt i artene som lever i saltvann, er innholdet av omega-3 relativt høyt. Samtidig mener helsemyndighetene at man vil få i seg for mye miljøgifter hvis man spiser mer enn to måltider fet fisk i uken. Mange velger å ta et tilskudd av fiskeolje, men tatt i betraktning den store variasjonen må man være bevisst for å få i seg det kroppen trenger.

Det viser seg nemlig at 8 av 10 nordmenn har et underskudd av omega-3 eller en omega-6/3 ubalanse til tross for at 75 prosent av befolkningen tar tran eller omega-3 kosttilskudd. Spørsmålet er: Hvorfor det?

– Overforbruket av omega-6, som kan oppveie positive effekter ved bruk av omega-3 kosttilskudd, kan være ett svar. Dessuten finnes det mange omega-3 produkter på markedet som gir en ubetydelig mengde omega-3 per dagsdose, og produkter som ikke holder nødvendig kvalitetsstandarder og derfor heller ikke bidrar positivt til kroppens helse, hevder Vegard Holum.

Det er ingen tvil – vi trenger fettstoffer, gode fettstoffer. Lever vi på et kosthold med for lite fett, kan vi pådra oss plager og alvorlige lidelser. Mange som starter med tilskudd merker en forskjell umiddelbart, som de urolige barna som får det lettere på skolen, eller de med søvnproblemer som får natten tilbake.

Listen over helsegevinst er lang og et tilskudd på to skjeer olje kan gjøre mye for kropp og sjel i et helhetlig helseperspektiv.

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse

Ønsker du kontakt med kostholdsveileder eller ernæringsterapeut?

Se BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

> Kostholdsveiledere på BEHANDLERLISTEN

> Ernæringsterapeuter på BEHANDLERLISTEN


Relatert på Alternativ.no:

Nytt liv med riktig kosthold
En rekke personer har endret sin helse og sin livskvalitet betydelig ved å kutte ut melkeproteiner og gluten fra kostholdet. Nå står flere av disse fram med sine historier.

Levde med ADHD i 40 år, fant roen med endret kosthold
Tidligere har hun fortalt sin historie om hvordan det var å leve med ADHD og hva endret kosthold gjorde for henne. Hvordan står det til med Ann-Eva Storm i dag?


Velg ren mat – unngå skade av hjernens utvikling
En dansk undersøkelse har påvist sprøytemidler i urinen hos barn. Forskere er bekymret og mener dette kan skade barnas hjerner.

 

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.