Referanser:
Maria Treben, Lægeplanter fra Guds have
Ove Aarbo Høeg, Våre medisinske planter
Løvetann er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan dermed omsettes fritt.
Tilbakemeldinger og andre kjerringråd:
– For den som ikke liker den bitre smaken på bladene anbefaler jeg på det varmeste å bruke de sammen med andre (gjerne ville) bladvekster slik at de utgjør kun opp til en femtedel av salaten – jeg bruker hva som helst som det måtte være sesong for av marsfiol, tysenfryd, kløver, meldestokk, stolt henrik, skogsyre, engsyre, løkurt, kryptimian, osv. Vanligvis blir det omtrent ti planter. Slik får man også i seg mye annet godt av mineraler og vitaminer.
Bitterheten minsker også om man bruker eddik eller sitron til dressing, eller på ekte bondevis blander i stekt flesk – fettet inkludert – og et hardkokt egg (flesk og egg i småbiter).
Når man skal koke dem som «spinat» kan man koke dem først i ett vann i tre til fem minutter, og så – etter å ha smakt av – evt. koke de en gang til i nytt vann. Vannet kan brukes til gjødsel i hagen.
Line
– Løvetannsalat er den for meg den beste salaten som finnes. Jeg har spist den fra barndommen av. Jeg må bare ha det! Under graviditeten hadde jeg et umettelig behov for løvetannsalat. Den vesle jenta som ble født hadde den vakreste og reneste hud og himmelsk vakre og klare øyne. En engel i sinn og skinn! Anbefales, anbefales!
Julija
– Jeg har fjernet vorter under føttene med saften fra stilken til løvetann. Smurte på noen dager, vortene ble svarte og forsvant. Så det «funker»!
Karin
Forsiktighetsregeler
Melkesaften til frisk løvetann kan fremkalle kontakteksem, og pollen fra løvetann kan muligens gi allergiske reaksjoner hos personer som reagerer allergisk på planter i kurvplantefamilien (som f.eks. burot). Bitre urter som løvetann kan fremkalle syreoverskudd hos enkelte personer.
Løvetann er kontraindikert hvis gallegangen er blokkert. Ved tilfeller av gallestein, bør bruk av løvetannblad og løvetannrot bare skje under legetilsyn. På grunn av urtens høye innhold av kalium, bør løvetann brukes med forsiktighet av pasienter som tar medisiner kjent som ACE hemmere, og pasienter som har nyreproblemer eller diabetes. Dette skyldes at løvetann kan påvirke opptak og utskilling av kalium hos slike pasienter, noe som bør overvåkes nøye med laboratorieprøver.
Husk at bruk av urter ikke må erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.
Ønsker du kontakt med en behandler som jobber med urtemedisin?
Urtemedisinere på BEHANDLERLISTEN, – Behandler.no
MARKEDSPLASSEN/Urter
Relaterte saker:
Medisinplanter i norsk natur
Brennesle er en av naturens store gaver
Urter – magi og medisin i årtusener