Løvetann som mat og medisin

Jente har plukket en løvetann
Foto: Schutterstock

Løvetann røskes gjerne bort som ugress. Men nå er det tid for å sanke den inn og bruke den for alt den er verdt, i tradisjon tro.

.

Nå står de viltvoksende plantene klare til bruk både i hager og langs stier over hele landet. Og ikke bare smaker det godt, planten har en rekke virkestoffer som gjør at den har blitt mye brukt i medisinsk sammenheng.


Løvetann i maten

Har du noen gang smakt løvetannsalat? Eller lagt et løvetannblad på osteskiven? Den litt bitre smaken og de lange taggete bladene gjør at den sammenlignes med ruccola. I Tyskland og Frankrike er løvetann så populært at den dyrkes som salatplante.

I mai og juni kan hele planten brukes, – både rot, stilk, blad og blomst er spiselig. Bladene må være unge og plukkes før blomstring. De som er mest spisse og frynsete er minst bitre på smak. Men også de ferske røttene kan brukes i salaten.

Av den friske løvetannen kan man trekke te. Man kan også tørke både bladene og rot til te utover vinteren. Blomstene kan også brukes i maten, men helst bare det gule. Noen synes de smaker godt på omelett eller andre eggretter. Av blomstene kan det også lages vin, saft eller sirup.

Blodrensende og vanndrivende
Løvetannen hadde stor betydning i den eldre skolemedisinen, før industriens piller tok plass. Løvetann er rik på mineraler som jern og kalium, samt A-, B- og C-vitaminer.

De bitre stoffene i løvetannen kan stimulere fordøyelsen og planten virker både blodrensende og vanndrivende. Både blad og rot har betydelig vanndrivende virkning. I Frankrike har planten navnet ”pisse en lit” – sengeveteren.

 

Særlig kjent er løvetann som hjelp ved gallesykdom og leversykdom. Men planten har også kjent terapeutisk virkning ved en rekke andre sykdommer og plager, som forstoppelse, revmatiske sykdommer, væskeansamlinger i kroppen, høyt blodtrykk og hudlidelser som kviser, eksem og psoriasis osv. Te brygget på løvetann mot giktsmerter er godt kjent fra Folkemedisinen.

På slutten av 1700-tallet er det også kjent at saften fra løvetann ble brukt mot skjørbuk blant gruvearbeiderne på Kongsberg. Også roten ble brukt, stekt på glør med smør på.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Den kjente urtekjenneren fra middelalderen, J.T. Müller, også kjent som Tabernaemontanus, omtalte løvetannen som ”det velsignede medikament”. Han påsto at saften fra roten og stengelen hadde mirakuløs virkning på øyelidelser i sin tid.

Uttrekk av bladene og blomstene av løvetann er det fint å vaske sår og hudplager med. Og ifølge gamle kjerringråd skal saften fra stilken fungere både for å fjerne vorter og den skal fungere lindrende hvis man har brent seg på brennmanet. Roten sies ifølge tradisjonen å ha appetittstimulerende og antirevmatisk virkning.

 

Løvetann oppskrifter

Fra Maria Treben:

Te
En skje røtter bløtlegges over natten i 1/4 liter kaldt vann. Varmes dagen etter til kokepunktet og siles. Drikkes i små slurker en halvtime før og en halvtime etter frokost.

Saft
Løvetannblomsten kan også brukes både til saft og til vin. Blomstene plukkes uten stilker og legges i en kjele. Kokende vann helles over. Dette står og trekker over natten, deretter siles blomstene av. Søtningsmiddel tilsettes.

 

Referanser:
Maria Treben, Lægeplanter fra Guds have
Ove Aarbo Høeg, Våre medisinske planter

Løvetann er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan dermed omsettes fritt.

Tilbakemeldinger og andre kjerringråd:

– For den som ikke liker den bitre smaken på bladene anbefaler jeg på det varmeste å bruke de sammen med andre (gjerne ville) bladvekster slik at de utgjør kun opp til en femtedel av salaten – jeg bruker hva som helst som det måtte være sesong for av marsfiol, tysenfryd, kløver, meldestokk, stolt henrik, skogsyre, engsyre, løkurt, kryptimian, osv. Vanligvis blir det omtrent ti planter. Slik får man også i seg mye annet godt av mineraler og vitaminer.

Bitterheten minsker også om man bruker eddik eller sitron til dressing, eller på ekte bondevis blander i stekt flesk – fettet inkludert – og et hardkokt egg (flesk og egg i småbiter).

Når man skal koke dem som «spinat» kan man koke dem først i ett vann i tre til fem minutter, og så – etter å ha smakt av – evt. koke de en gang til i nytt vann. Vannet kan brukes til gjødsel i hagen.
Line

 

– Løvetannsalat er den for meg den beste salaten som finnes. Jeg har spist den fra barndommen av. Jeg må bare ha det! Under graviditeten hadde jeg et umettelig behov for løvetannsalat. Den vesle jenta som ble født hadde den vakreste og reneste hud og himmelsk vakre og klare øyne. En engel i sinn og skinn! Anbefales, anbefales!
Julija


– Jeg har fjernet vorter under føttene med saften fra stilken til løvetann. Smurte på noen dager, vortene ble svarte og forsvant. Så det «funker»!
Karin


Forsiktighetsregeler
Melkesaften til frisk løvetann kan fremkalle kontakteksem, og pollen fra løvetann kan muligens gi allergiske reaksjoner hos personer som reagerer allergisk på planter i kurvplantefamilien (som f.eks. burot). Bitre urter som løvetann kan fremkalle syreoverskudd hos enkelte personer.

Løvetann er kontraindikert hvis gallegangen er blokkert. Ved tilfeller av gallestein, bør bruk av løvetannblad og løvetannrot bare skje under legetilsyn. På grunn av urtens høye innhold av kalium, bør løvetann brukes med forsiktighet av pasienter som tar medisiner kjent som ACE hemmere, og pasienter som har nyreproblemer eller diabetes. Dette skyldes at løvetann kan påvirke opptak og utskilling av kalium hos slike pasienter, noe som bør overvåkes nøye med laboratorieprøver.
Husk at bruk av urter ikke må erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.

 

Ønsker du kontakt med en behandler som jobber med urtemedisin?

Urtemedisinere på BEHANDLERLISTEN, – Behandler.no

MARKEDSPLASSEN/Urter


Relaterte saker:

Medisinplanter i norsk natur

Brennesle er en av naturens store gaver

Urter – magi og medisin i årtusener

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse
SISTE NYTT
Frihet, dame ser mot himmelen

SKORPIONENS FULLMÅNE: Det gamle slipper taket

Denne fullmånen er som en gudesendt gave, fordi den gir alle en mulighet til å gi slipp på gamle væremåter, mønstre, tanker og levesett. I våre egne liv kan vi trekke klare paralleller til det som skjer i den «store verden».

Les mer »
AKTIVITETSKALENDER

Se hele kalenderen >> Trykk her

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.