Den medisinske soppen Chaga er tilgjengelig i naturen

Chaga. Foto: Ronald Kvernmo
Chaga er en sopp som vokser på bjørketrær. Foto: Ronald Kvernmo

Chaga, også kalt Kreftkjuke, vokser på bjørketrær og har gjennom århundrer blitt brukt som te og medisin.

 

Chaga, Kreftkjuke eller Inonotus obliquus er en type sopp som vokser hovedsakelig på bjørketrær. Den har blitt brukt som medisin siden 1500-tallet, spesielt i Russland og Øst-Europa, og regnes som en medisinsk sopp på grunn av sine helsefordeler.

Den skal blant annet være en kraftig antioksidant,
immunmodulerende, betennelsesdempende, bakterie- og virushemmende, blodsukkerregulerende. Det hevdes også at chaga, som også kalles kreftkjuke, har kreftforebyggende egenskaper.


Du får kjøpt chaga i enkelte butikker, men du kan også selv plukke og tilberede. Det krever litt kunnskap og forsiktighet, men det er en ute-aktivitet som kan gi deg tilgang til denne medisinske soppen direkte fra naturen.

Chaga ser ut som en svart, forkullet masse på utsiden av treet, men innvendig er den brunaktig og har en korkaktig tekstur. Den vokser vanligvis på levende bjørketrær, men kan også finnes på døde trær. Soppen må tilberedes for å kunne brukes, ofte i form av te eller ekstrakt.

Hvordan plukke chaga
Sørg for at du har riktig identifisert chaga før du plukker og bruker den, fordi andre sopper som vokser på trær kan være giftige.

Plukk chaga forsiktig. Bruk en skarp kniv eller en liten øks for å løsne chagaen fra treet. Vær forsiktig så du ikke skader treet for mye.

Man bør unngå å plukke all chaga man finner fra et tre eller et område, for å sikre at soppen kan regenerere og at andre også kan ha nytte av den.

Chaga eller rirkule
Chaga kan forveksles med rirkule. En rirkule eller kåte er en kuleformet utvekst på stammen av bjørk, lønn, gran eller furu som et resultat av en plantesykdom eller et virusangrep.
Men hvordan kan vi se forskjellen?

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Vi spør Ronald Kvernmo om han kan bistå. Han har lang erfaring med chaga, og driver til daglig med blant annet produksjon, salg og kursing. For et trent øye er det ikke noe problem å se forskjellen.

– Chaga er kullsvart. Jeg har ikke funnet noe i en skog, som er like svart som chaga. Det kan gro mose på rirkulen. Kan ikke huske at jeg har sett mose på chaga, bortsett fra når treet er dødt, opplyser Ronald Kvernmo.

Rirkule, ligner på Chaga
Dette er rirkule, kåte. Kuleformet utvekst, som et resultat av en plantesykdom eller et virusangrep.. Foto: Shutterstock
Chaga. Foto: Ronald Kvernmo
Dette er Chaga, kreftkjuke. Den er kullsvart, men innvendig er den brun og korkaktig. Foto: Ronald Kvernmo

Hvordan tilberede chaga
Etter at du har plukket chaga, må den tilberedes for å kunne brukes. Chaga brukes ofte i form av te eller ekstrakt.

Rengjøring
Først må chagaen rengjøres ved å fjerne skitt, bark og andre urenheter. Du kan børste den, eller skylle den raskt med kaldt vann.

Tørking
Det er viktig å tørke chagaen for å bevare den. Du kan kutte den opp i mindre biter og la den lufttørke på et tørt og godt ventilert sted. Dette kan ta flere dager. Alternativt kan du bruke en dehydrator på lav varme (under 50 grader) for å tørke den raskere.

Oppbevaring
Når chagaen er helt tørr, kan du oppbevare den i lufttette beholdere på et mørkt og tørt sted. Tørket chaga kan vare i flere år hvis den oppbevares riktig.

Chaga te og tinktur
Foto: Schutterstock

Hvordan lage chaga-te
Chaga-te er en av de vanligste måtene å konsumere chaga på.

Ingredienser
1–2 ss tørket chaga (små biter eller pulver)
1 liter vann

Fremgangsmåte

  • Kok opp vannet, og senk deretter varmen slik at vannet småkoker.

  • Tilsett chaga-bitene eller pulveret i vannet.

  • La det småkoke i minst 30 minutter, men helst 1–2 timer for å trekke ut flest mulig av de medisinske forbindelsene.

  • Sil teen før du drikker den. Du kan tilsette honning, ingefær, eller sitron for smak.

Gjenbruk
Du kan bruke de samme chaga-bitene flere ganger, da de frigir sine stoffer over tid. Bare sørg for å koke dem i lengre tid ved neste bruk.

 

Tilberede chaga-ekstrakt

Kald trekk
Etter tørking, knus chagaen til et grovt pulver. Legg pulveret i en glasskrukke, og fyll den med alkohol (for eksempel vodka). La det trekke i flere uker, og rist krukken av og til. Dette vil trekke ut alkohol-løselige forbindelser.


Varm trekk
Etter at chagaen har trukket i alkohol, siler du ut væsken og koker det gjenværende pulveret i vann i flere timer. Dette trekker ut de vannløselige forbindelsene.


Kombinere
Bland alkoholekstrakten med vannavkoket for å få et fullspektrum ekstrakt. Dette kan oppbevares i mørke glassflasker og brukes ved behov.

Chaga som medisin
Det hevdes at chaga har en rekke helsebringende egenskaper, som har hjulpet folk til bedre helse gjennom århundrer.


Antioksidant
Chaga inneholder høye nivåer av antioksidanter, spesielt melanin og betulin, som kan bidra til å beskytte celler mot skade fra frie radikaler. Antioksidanter er viktige for å redusere oksidativt stress, som er knyttet til aldring og mange kroniske sykdommer.


Immunmodulerende
Chaga har immunmodulerende egenskaper, noe som betyr at den kan bidra til å regulere immunsystemet. Noen studier tyder på at chaga kan stimulere produksjonen av hvite blodceller, som er viktige for å bekjempe infeksjoner og sykdommer.


Betennelsesdempende
Chaga har vist seg å ha betennelsesdempende effekter, noe som kan være nyttig i behandling av tilstander som involverer kronisk betennelse, som leddgikt og inflammatorisk tarmsykdom.

Antiviral og antimikrobiell
Det er forskning som antyder at chaga kan ha antiviral og antimikrobiell aktivitet, noe som kan bidra til å bekjempe infeksjoner forårsaket av virus og bakterier.

Blodsukkerregulering
Noen studier på dyr har antydet at chaga kan bidra til å senke blodsukkernivået, noe som kan være gunstig for personer med diabetes eller de som er i risikogruppen.

 

CHAGA VED KREFT
Mens chaga har blitt brukt i tradisjonell medisin og har noen lovende egenskaper, er forskningen på mange av disse helsepåstandene fortsatt i tidlige stadier, og mer klinisk forskning på mennesker er nødvendig for å bekrefte effektiviteten og sikkerheten til chaga som en medisinsk behandling.

Selv om forskningen fortsatt er på et tidlig stadie, finnes det enkelte studier som antydet at chaga kan ha kreftforebyggende egenskaper. Det har blant annet blitt observert at chaga-ekstrakt kan hemme veksten av visse kreftceller «in vitro», dvs i laboratorie.


Her er noen av måtene chaga har blitt brukt i sammenheng med kreft:


Immunmodulering
Chaga er kjent for sine immunmodulerende egenskaper. Dette betyr at den kan bidra til å styrke kroppens immunsystem, noe som er viktig i kampen mot kreft. Et sterkt immunsystem kan bidra til å identifisere og ødelegge kreftceller før de sprer seg.


Antioksidantaktivitet
Chaga er rik på antioksidanter, spesielt melanin, som kan bidra til å beskytte cellene mot skade forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler som kan skade celler og DNA, noe som kan føre til kreftutvikling. Ved å redusere oksidativt stress kan chaga potensielt redusere risikoen for kreft.


Betennelsesdempende egenskaper
Kronisk betennelse er knyttet til utvikling av ulike typer kreft. Chaga har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, og dermed potensielt redusere risikoen for kreftutvikling.


Apoptose (programmering av celledød)
Noen in vitro-studier (laboratoriestudier på celler) har vist at chaga-ekstrakter kan indusere apoptose, som er en prosess der kreftceller dør av seg selv. Dette er viktig, da kreftceller ofte unngår den normale mekanismen for celledød.


Hemming av tumorvekst
Chaga har blitt studert for sin potensielle evne til å hemme veksten av tumorceller. Noen dyreforsøk og laboratoriestudier har vist at chaga kan redusere veksten av svulster, men dette er primært i kontrollerte miljøer, og det kreves mer forskning på mennesker for å forstå om og hvordan dette kan oversettes til klinisk bruk.

Tradisjonell bruk i folkemedisin
I tradisjonell russisk og øst-europeisk folkemedisin har chaga blitt brukt som en del av behandlingen for magekreft, leverkreft og brystkreft. Den ble ofte konsumert som en te eller avkok for å støtte kroppens motstand mot kreft.


Kosttilskudd
I moderne tid har chaga blitt brukt som et kosttilskudd av kreftpasienter som ønsker å støtte sin generelle helse under og etter konvensjonelle kreftbehandlinger som kjemoterapi og stråling. Chaga er tilgjengelig i forskjellige former, inkludert te, kapsler, og ekstrakter.

 

Viktige forbehold
Chaga bør ikke brukes som en erstatning for konvensjonelle kreftbehandlinger som kirurgi, kjemoterapi eller stråling. Det kan imidlertid vurderes som et komplementært middel, men alltid i samråd med en lege eller onkolog.


– Hvis du tar medisiner eller har en medisinsk tilstand, bør du konsultere legen din før du bruker chaga, da det kan påvirke medisiner eller tilstander.


– Start med små mengder når du prøver chaga for første gang for å se om du har noen allergiske reaksjoner.


Ved å følge disse trinnene kan du trygt plukke og tilberede chaga for å dra nytte av dens medisinske egenskaper.

 

Se også:
MARKEDSPLASSEN/Urter



Finn fram på alternativ.no – HELHET

FINN VEILEDER

KURS OG UTDANNING

MARKEDSPLASSEN

AKTIVITETSKALENDER

 

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.