Det nye oljeeventyret

Foto: Schutterstock

Den er duftende og velgjørende. Bak ligger det århundrer av kunnskap, omtanke og mye arbeid. Essensielle oljer er i en oppblomstring og inntar nå en sentral plass i mange menneskers liv – verden over.

(Inneholder reklame) Essenser som er utvunnet av planter påvirker oss på flere plan, og det har mange mennesker nå oppdaget. De brukes både av privatpersoner i dagliglivet, men også av behandlere i forbindelse med massasje eller aromaterapi. Yogaentusiaster har trykket dem til sitt bryst.

De kalles essensielle eller eteriske oljer og kan gi impulser som støtter og styrker hele mennesket. De kan effektivt bidra til å nøytralisere giftstoffer, urenheter og skadelige stoffer i våre omgivelser. Oljen utvinnes fra en rekke ulike planter, blomster, blader, røtter og frø.

Mest brukt
Mange har opplevd den romantiske følelsen av lavendel, forfriskende peppermynte eller den spirituelle og velduftende  Frankincense. Disse er derfor blant de mest populære.

Lavendel er kjent for å ha en beroligende og samlende virkning. En dråpe lavendelolje på hodeputen kan ha en søvndyssende effekt, men den er også kjent blant annet som antiseptisk, bra for hud og hår og ved solbrenthet.

En dråpe peppermynte i drikkevannet gir en frisk smak og er bra både for konsentrasjon, fordøyelse og luftveier, så sant man velger 100 % rene og naturlige produkter, uten usunne tilsetningsstoffer.

Frankincense eller virak har en søt, balsamliknende aroma med en oppløftende og stimulerende innvirkning. Den regnes som en meget spirituell olje og benyttes ofte ved visualisering og meditasjon.

Rose, sitron, sandeltre, geranium – det finnes et hav av ulike aromaer, samt komposisjoner av oljer til bestemt bruk.

Her kan du se et utvalg av eteriske oljer


Utvidet bruk

Helt tilbake til oldtiden har vi mennesker benyttet oss av duftende planter og urter. Både som legemiddel og for velvære har vi snust inn duft, eller brukt eteriske oljer i massasjebehandling. I 1920-årene ble aromaterapi etablert som et begrep i Europa, og brukes stadig for å mildne en rekke plager og sykdommer, både fysiske og psykiske.

I dag ser vi en utvidet bruk av essensielle oljer. Mange anvender dem i sin hverdag og erfarer at det tilfører livet en ny, styrkende og støttende kvalitet. De brukes enten som ren duftimpuls – ved å lukte på oljen eller dryppe noen dråper på en bomullsdott, spredt som damp for å klargjøre luften, i rengjøringsmiddel, i matlaging, som parfyme.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

I forbindelse med yoga, meditasjon og mindfulness kan essensielle oljer ha en hjelpende og forsterkende effekt. De kan i stor grad påvirke humøret og hjelpe oss bli kvitt negative følelser.

Forskjell på kvalitet
Det er mange ulike produsenter som utvinner essensielle oljer fra planter, men dessverre er det ikke like god kvalitet på alle varer. Plantene har forskjellig vekstvilkår, fremstilling og kvalitetskontrollen er ulik. Et dårlig produkt kan gjøre mer skade en gavn og det er et stort poeng å undersøke bakgrunn for produktet man ønsker å benytte.

En som har sett viktigheten i bruken av helt rene essensielle oljer i vår tid er amerikaneren D.Gary Young. Etter å ha tilegnet seg kunnskap om både virkning og produksjon satte han selv i gang med biodynamisk dyrking og utvikling av eteriske oljer for snart 30 år siden.

Det var på 80-tallet, etter et besøk av en sveitsisk kvinne med stor kunnskap, at han virkelig fikk øynene opp for verdien av essensielle oljer. Interessen vokste og han begynte å lære seg mer om urtene. På denne tiden var det vanskelig å finne gode produkter i USA, og mye var syntetisk fremstilt eller tilsatt kjemikalier, noe som kunne være direkte farlig. Dette førte til at han startet, først i det små, med dyrking av urter.

I dag dyrker Yong planter biodynamisk på egne gårder i stor skala. Han eier og driver 15 egne gårder ulike steder i verden og samarbeider samtidig tett med kooperativer verden over. Dette for å sikre at dyrking, produksjon og utvinning av de edle dråpene setter standarden for kvalitet og renhet i bransjen.

Med denne entusiasmen som hovedfokus har hans bedrift Young Living tatt helt av og i dag er varene etterspurt over hele verden. Fra frø og plante til forseglet flaske er produktene forbundet med særdeles høy kvalitet.

Har man først fått teften av essensielle oljer av god kvalitet vil man gjerne ha dem tilgjengelig. De bidrar til naturlig velvære og harmoni og for alle de millionene av mennesker som har oppdaget nytten og gleden av oljene utgjør dette en ny dimensjon av livskvalitet i hverdagen.

Foto: Schutterstock

Forsiktighetsregler:
Essensielle oljer av høyeste kvalitet er trygt for generell bruk. Det er likevel viktig å merke seg at de aldri bør påføres/dryppes i ører eller øyne. Noen essensielle oljer er også det som kalles «varme» og fortynnet med en baseolje/vegetabilsk olje.

Ved bruk av eteriske oljer i badekaret, anbefales det at man sper ut oljene i Epsom salt eller en gelbase. Sitrus essensielle oljer som sitron, appelsin, bergamott, og noen andre, er lysfølsomme og bør ikke brukes før soleksponering.

Bruken av essensielle oljer kan være givende, og kunnskap og kurs/utdanning er en fin måte å maksimere de positive erfaringene.

Konsultasjon med kvalifisert utøver anbefales dersom man har allergi, eksem, høyt blodtrykk, er nyoperert eller har epilepsi.

Alternativ.no samarbeider med distributører av essensielle oljer og andre produkter fra Young Living.


Relaterte linker:

Kurs i Raindrop Technique

Markedplassen – Eteriske oljer


Ønsker du kontakt med behandler, terapeut, coach?

FINN BEHANDLER på Behandler.no

(Aromaterapi, urtetemedisin/phytoterapi, biopati)

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.