Treghet i legekulturen
Ifølge SOL er det i Danmark en sterk kultur innenfor legeverdenen. Dette gjør at medlemmer av den danske legestanden nyter godt av en solid støtte via denne kulturen. Dette gir på mange måter en stor trygghet og kultur for kollegialitet og pleie av interesser og spesialiteter.
Imidlertid gir denne sterke kulturen også utfordringer i form av meget stor treghet når det kommer til implementering av nye behandlingsmetoder til tross for omfattende ny og gammel forskning på ikke-etablerte metoder. Kulturen rommer flere tabuer.
Leger som healer – siden 1988
Et tilsvarende nettverk, The Doctor-Healer Network – DNH, ble etablert allerede i 1988 i England i forbindelse med et seminar for leger og healere som samarbeidet. I motsetning til SOL, som kun er åpent for leger og tannleger er dette nettverket åpent for annet helsepersonell og alternative behandlere som samarbeider med helsepersonell.
DNH promoterer forskning innen energiarbeid og oppmuntrer til diskusjon, debatt og akademiske studier innen dette feltet. Initiativtager til DNH Daniel Benor flyttet til USA I 1997 og har fortsatt sitt arbeid der, ved å samle navn på leger som er engasjert i healing og arrangere seminarer.
Helsepersonell og alternativ behandling i Norge
I Norge er det etter hvert flere leger, sykepleiere og annet helsepersonell som jobber med alternativ behandling og komplementær medisin eller som samarbeider med behandlere som praktiserer alternativ behandling. Også her til lands finnes det nettverk tilsvarende de som finnes i Danmark og England, men disse er noe smalere og mer konsentrerte.
Vi har en egen foreninger for helsepersonell som jobber med akupunktur som alternativ og komplementær behandlingsmetode; Norsk Forening for Medisinsk Akupunktur, etablert i 1998 og som har ca 200 medlemmer, bestående av fysioterapeuter, manuell terapeuter, leger, sykepleiere, jordmødre, tannleger, kiropraktorer, ergoterapeuter/muskelterapeuter.
Annonse
Tidligere fantes Norske Legers Forening for Akupunktur (NLFFA), en selvstendig forening som i 1997 ble tilknyttet Norske Akupunktørers Hovedorganisasjon, (i dag Norsk akupunkturforening). Vilhelm Schjeldrup var en av de aktive i denne foreningen.
Antroposofiske leger har også sitt eget miljø. Norske Legers Forening for Antroposofisk Medisin (NLFAM) har ca 40 medlemmer. Rundt 12-14 leger driver fulltids praksis som antroposofiske leger i Norge.
> Les om antroposofisk medisin på Behandler.no
Sykepleiere i Norge som jobber for alternativ behandling har også sin egen forening. Sykepleiernes Faggruppe i Alternativ medisin (SFA) har vært organisert siden 1997. Medlemmene er autoriserte sykepleiere som har utdanning i og/eller arbeider med alternative behandlingsformer og holistiske tilnærminger for å fremme menneskers helse og livskvalitet.
Hengt ut i legemiljøet
Den norske Legeforening, som ved årsskiftet hadde 26 607 medlemmer, kjenner ikke til at det finnes noen “underforening” eller spirituelt nettverk for leger som er opptatt av alternativ behandling.