Julen er krydret med helsebringende urter

Foto: Schutterstock

En viktig ingrediens i julestemningen er duften og gode smaker. Men julekrydderet har også virkestoffer som er bra for helse, velvære – og samliv.

Eksotiske urter brukes i julemat og drikke, eller som duftende røkelse og i eteriske oljer. De er med på å skape den gode julestemningen og påvirker hjernen via lukt- og smakssenteret. I tillegg inneholder de stoffer med positive egenskaper, som man har dratt fordeler av innen tradisjonell medisin gjennom århundrer.

De mest kjente og brukte julekryddere er kanel, kardemomme, ingefær, muskat og kryddernellik. Vi bruker dem i matretter, i dessert og julekaker i gløgg og andre drikker. I tillegg brukes de som duftspreder i form av røkelse eller oljer.

Vekker lystsenteret
En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø, helsevitenskapelige fakultet, viser at krydderet i vår tradisjonsrike julemat gir oss følelse oppstemthet, ved at det øker dopaminnivået. Lystsenteret i hjernen vekkes, og vi blir kvikke, glade og amorøse, ifølge forskere som har sett på belønningssystemet i hjernen. Krydder som kanel er godt kjent som afrodisiaka i asiatisk folkemedisin, men også kardemomme og andre kryddere er brukt for å påvirke livsglede og sexlysten.

Flere studier viser dessuten at tørkede planter kan ha et stort innhold av antioksydanter og vitaminer med en helsebringende egenskaper. Forskere ved Universitet i Oslo har hatt interesse for krydderurter og gjort undersøkelser av en rekke planter i forbindelse med ernæringsforskning. Det har blitt konkludert med nellik, allehånde, kanel er blant de som har kommet best ut med tanke på antioksidanter.

Krydder som medisin
Vi bruker gjerne krydder som smakstilseting, men på kjøpet får vi med oss en rekke gode helseeffekter. Gjennom folkemedisinen er man godt kjent med bruk av urter ved ulike problemer og plager. Flere av de tradisjonelle julekryddere har de siste tusen år blitt brukt i Norge, for den gode smakens skyld, men også som en viktig del av medisinen:

KANEL
Kanel inneholder antioksidanter, kalsium, jern, vitamin C og K. Det finnes en rekke arter av kaneltreet, og krydderet skrapes fra innsiden av barken på treet.
På det norske markedet finnes det to hovedtyper: Kassiakanel og Ceylonkanel. Vi har  størst forbruk av Kassiakanel, som er den typen kanel som har et høyt innhold av kumarin (giftig i store mengder).
Ceylonkanel har derimot veldig lavt kumarininnhold. Det er denne typen kanel man gjerne finner i helsekostbutikker.

Kanel har blitt brukt som:
– Bakteriedrepende middel
– Virus- og sopp-hemmende
– For regulere blodsukkeret
– For å virke gunstig på blodtrykket
– Kolesteroldempende
– Afrodisiaka, øke sexlyst
– Mot diaré og mot infeksjoner

Forsiktighetsregel:
Kanelbarken inneholder kumarin (høyest innhold i Kassiakanel), som er giftig i store mengder og kan gi skade på leveren. Mattilsynet anbefaler folk å begrense inntaket av kanel og ikke spise mer en enn en halv teskje per dag, heter det.

KARDEMOMME
Kardemomme er en urt fra ingefær familien. Planten kan bli fra to til fire meter høy. De grønne frøkapslene tørkes og frøene benyttes. I Kardemomme er det mye jern, samt sink, magnesium, kalsium, fosfor og kalium.

Kardemomme har blitt brukt ved:
– Betennelser
– Galle- og nyrestein
– Jernmangel
– Fordøyelsesproblemer
– Magekramper
– Tannpine
– Som afrodisiakum
– Som appetittvekkende

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

INGEFÆR
Den delen av ingefærplanten som brukes som urtemedisin, er rhizomet – den delen av planten som vokser horisontalt på eller like under jordoverflaten. Ingefær har blitt brukt som universalmedisin er og kjent innen mange forskjellige kulturer i verden.

Ingefær har blitt brukt som:
– Kvalmedempende
– Appetittstimulerende
– Fordøyelsesfremmende
– Leverbeskyttende
– Kolesterolsenkende
– Betennelseshemmende og smertelindrende
– Afrodisierende
– Hjertestyrkende

MUSKAT
Muskat, Myristica, kommer fra ordet myristikos, som betyr velluktende. Muskat eller muskatnøtt, vokser på muskattreet, opprinnelig hjemmehørende på Bandaøyene i Molukkene. Muskat inneholder en rekke vitaminer og mineraler, som kalsium, kalium, magnesium, fosfor og folat.

Muskat har blitt brukt som:
– Kvalmedempende og krampeløsende
– Fordøyelsesfremmende
– Magestyrkende, appetittstimulerende
– Bedøvende, beroligende og søvndyssende (i små doser)
– Betennelseshemmende
– Astringerende
– Sopphemmende og regnes som et afrodisiakum

Forsiktighetsregel:
Muskattnøtten inneholder myristicin, som i høye doser kan være et giftig hallusinogen og føre til kramper og smerter. Generelt oppgis 1-3 nøtter som toksisk dose. Dette tilsvarer rundt 5-15 gram muskatnøtt.

NELLIK
Ordet nellik kommer av det tyske ordet Nägelein, som betyr liten spiker. Krydder kommer fra nelliktreet, et opptil 12–15 meter høyt eviggrønt tre av myrtefamilien som opprinnelig stammer fra Indonesia.
Kryddernellik regnes som et av de mest stimulerende av alle krydderslagene.

Kryddernellik har blant annet blitt brukt ved:
– Fordøyelsesproblemer
– Smerter, tannpine
– Kvalme
– Forkjølelse, bronkitt, hoste, halskatarr
– revmatisme, leddbetennelser
– hudsykdommer, kviser og sti på øyet
– Dårlig ånde
– Impotens

Du som synes det blir litt for mye av det gode i julen, kan trøste deg med at vi automatisk får i oss krydder som virker som urtemedisin. I tillegg kan julekrydderet gjøre oss oppstemt i mørketiden, da lystsenteret vekkes og vi blir glade, kvikke og amorøse.


Kilder:
Universitetet i Tromsø, Urtekilden, Mattilsynet

Behandler.noHva er Urtemedisin
Historikk – Hvilke problemer hjelpes – Hva skjer hos behandler – Antall behandlinger – Bivirkninger – Forsiktighetsregler – Forskning – Lov og rettigheter – Kurs og Utdanning – Finn behandler

 

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.