Oppsving for alternativbransjen

dame mediterer på kontorpult
Foto: Schutterstock

Livet i seg selv er et mysterium og mennesker søker svar. Flere velger en spirituell vei i sin søken etter å leve et meningsfylt liv. Tallenes tale viser økt interesse.

.

Vi mediterer, bruker krystaller og eteriske oljer, lærer yoga, leser horoskop og snakker med astrolog. Tarot er også populært. Kurs innen selvutvikling og healing fylles opp. Ofte handler en søken om å finne dypere mening. Eller søke en ro i sitt eget liv. Føle at man hører til i verden og møte andre med tilsvarende verdigrunnlag. Leve et liv som tar vare på natur, mennesker og dyr.

Det er mange verktøy tilgjengelig for bevisste mennesker i søken etter å finne fram til sitt sanne jeg og leve det livet man finner meningsfylt. Det finnes skoler, kurs, grupper og organisasjoner man kan finne sammen med. Og man kan bruke krystaller, røkelse, lyd eller eterisk oljer for å aktivisere sin søkende prosess. Og det viser seg at vi er et søkende folk.

Spirituelle produkter tar av i Norge, skriver Nettavisen  i en omtale av salgstall fra betalingsløsningen Klarna, som har undersøkt hva vi handler. Der kommer det fram at nettsalget av krystaller har økt med 59 prosent i Norge i løpet av det siste året. Dette kobles til økt interesse for meditasjon og yoga.

I tillegg kommer alternative produkter som selges fra fysisk butikk eller på alternativmesser og festivaler, som ikke kommer fram i denne undersøkelsen.

Yoga har blitt helt alminnelig
Det var noe av de mest eksotiske man kunne bedrive og henvendte seg først og fremst til søkende mennesker. Da yogaen ble introdusert i Norge på 1970-tallet, ble det forbundet med åndelig praksis fra hinduismen og buddhismen, der det også har sitt opphav. Øvelsene er utviklet med tanke på helhet og forening mellom kropp og sjel.

Fra å være en sjelden praksis, har yoga fått stor oppslutning i Norge med yogastudio ”alle steder”. Det utøves på bakgrunn av forskjellige tradisjoner og på ulike nivå, og for noen er det spirituelle aspektet tonet ned. Samtidig ser man de mest ihuga skeptikere takke av en yogatime med sitt ”Namaste”, med håndflatene godt plassert mot hverandre over hjertet og blikket vendt mot hendene. Øynene lukkes, man bøyer hodet og sier ”Namaste”. Namaste er sanskrit og betyr ”Jeg bøyer meg for det guddommelige i deg”.

Flere besøkende
Alternativ.no har også registrert en økt interesse med stadig flere besøkende på nettstedet. I fjor var det 15 % flere unike besøkende sammenlignet med året før, ifølge informasjonsansvarlig Bertil Berg-Olsen.

– Statistikk viser at det søkes både på produkter, kurs og tjenester og stadig nye mennesker finner veien til portalen og nettmagasinet Alternativ.no , som har samlet bransjen ett sted, for at det skal være lett å få en oversikt.

De 5 mest besøkte temaene på Alternativ.no

  • Healing
  • Meditasjon
  • Selvutvikling
  • Krystaller og steiner
  • Eteriske oljer, urter og kosttilskudd

Se KURS OG UTDANNING

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Se MARKEDSPLASSEN

– Det er to måter å tolke dette på, sier Inge Ås. Noe er eskapisme, det vil si at selvutvikling brukes som en slags flukt fra virkeligheten. Samtidig er det viktig for mange å finne et indre anker i seg selv, i vanskelig tider. Det er viktig å lære folk å ha et indre ståsted.

 

Spiritualitet etter korona
Mens netthandelen blomstret under koronaperioden, var det andre som fikk merke konsekvenser av nedstengingen. Kurs og møter måtte avlyses, ritualer og behandlinger kunne ikke gjennomføres.

Norsk Spiritualist Forening og trossamfunn opplever nå igjen en vekst, etter at antall medlemmer og deltagere gikk noe ned under koronaen. Foreningen og trossamfunnet ble grunnlagt i 2007 av André Kirsebom, som tok med seg troen fra Storbritannia der han ofte besøkte Arthur Findlay College for å lære om mediumskap, healing og spiritualisme. I dag har foreningen og trossamfunnet tilhold i Oslo men er aktiv flere steder i landet med blant annet mediumkvelder, healingkvelder, kurs og utdannelse.

– Vi er glad for å få folk tilbake, sier André Kirsebom. Etter hvert ble vi vant til å møtes digitalt, men det blir ikke det samme. Det blir en høyere kvalitet når man møtes fysisk.

Foreningen satser videre og ser nå at mange ønsker å lære mer. Kirsebom ser frem til økt fokus på kurs og utdannelser innen spirituelle temaer og gleder seg over at nye mennesker oppsøker deres tilbud.

Alternativ behandling
Alternativbransjen er mangfoldig, og i bredden spenner den fra spiritualitet, åndelighet og tro, og til helserelatert behandling og terapi. Selv om komplementær og alternativ behandling gjerne har en helhetlig tilnærming, så betyr det ikke at helsehjelp nødvendigvis har et åndelig tilsnitt.

La oss ta massasje som et eksempel. Massasje er en av de mest brukte alternativ behandlingsformer, men de fleste tenker nok ikke på massasje som en spirituell og åndelig behandling eller søken. Massasje brukes av alle mulige mennesker som avspenning, som helsefremmende osv. Idrettsutøvere bruker massasje, vi får massasje på spa, ulike bedrifter har knyttet til seg egne massører som behandler de ansatte i arbeidstiden.

Man må altså ikke være et spirituelt søkende menneske for å få en massasje, men det kan også brukes på den måten. Innen massasje finnes det en rekke ulike systemer og teknikker basert på forskjellige teorier og kulturer. Klassisk massasje, og kjent som ”svensk massasje” springer ut i fra gymnastikken og forbindes ofte med fysioterapi. Behandling er konsentrert rundt muskler, hud og bindevev.

Innen samme behandlingsgruppe finner vi for eksempel ayurvedisk massasje som er opptatt av hele menneskets tilværelse, både fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig. Ayurveda betyr «kunnskap om livet».


Les mer: Hva er Massasje (Behandler.no)

(Fortsetter under annonsen)

Behandlerlisten, Behandler.no
Finn behandler, terapeut, coach på BEHANDLERLISTEN

Selvutvikling og politikk
Alternativbransjen blomstrer. Dette i en tid da mange sliter på grunn av uro og krig, økte matpriser, strømkostnader, høyere renter og mindre å rutte med. Kan det ha en sammenheng?

Inge Ås har lang erfaring med selvutviklingsprosesser og spirituell tenking. I mer enn 30 år har hun utviklet kurs og utdannelser og kan skilte med flere tusen studenter og enkeltklienter gjennom ILIANA-modellen.

Inge Ås har drevet skole innen selvutvikling gjennom en årrekke. Hun har har et enormt spenn i sin faglige kompetanse og et sterkt samfunnsengasjement, fra økologi og feminisme på 70-tallet til i dag. Foto: Bertil Berg-Olsen

– Det er to måter å tolke dette på, sier Inge Ås. Noe er eskapisme, det vil si at selvutvikling brukes som en slags flukt fra virkeligheten. Samtidig er det viktig for mange å finne et indre anker i seg selv, i vanskelig tider. Det er viktig å lære folk å ha et indre ståsted.

Inge er også forfatter og har blant annet skrevet «Den stor Chakraboka – Aura, filosofi og indre politikk».


– Ja, dette arbeidet er indre politikk. Ordet politikk kommer fra politikos, som betyr ”det som angår byen eller staten” og handler om fordeling av goder og byrder i et samfunn. Politikk dreier seg for meg så absolutt om goder og byrder i det offentlige rom, men også i de private sfærer og helt inn i vårt univers. Min påstand er at slik vi speiler oss i verden og slik verden speiler seg i oss, så er det av avgjørende betydning at vi er klar over at vi driver med politikk hele tiden. Jeg har allikevel valgt å kalle noe for indre politikk for å få fram poenget.

– Selvutvikling i en eller annen form må inn i skolegang – ja, til og med barnehage. I dag vet vi mye om hvordan et menneske blir seg selv og hvordan læring og avlæring skjer. Dette er viktig kunnskap og redskaper som kan forandre verden til det bedre.

Les også: Chakra som verktøy – erfaringsvitenskap med stor nytteverdi

Verktøy
Det er mange ulike veier å velge når man er et søkende menneske. Som utgangspunkt har man kun seg selv, men man kan få hjelp og støtte og erfare kontakt med andre søkende sjeler. Og på veien kan man finne nyttige hjelpemidler, som kurs, veiledning, yoga, krystaller, tibetanske syngeboller, røkelse og eteriske oljer. Og tallene viser at dette brukes.

For menneskeheten og planeten er det positivt at folk er oppatt av verdier og selvutvikling. For å være den beste versjonen av seg selv. For å vare på helsa, ta vare på andre, ta vare på relasjoner, naturen.
Spiritualitet blomstrer i Norge – og det er sannsynligvis bra for oss alle.

Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.