En leges oppgjør med fastlåste holdninger

Pleier holder hånden til eldre pasient
Foto: Schutterstock

En tidlig pasienterfaring ble avgjørende for hans forhold til «vitenskapelige sannheter». Nå forteller lege Heiko Santelmann sin historie og tar et oppgjør med såkalte skeptikeres holdninger.


Hva er så farlig med et åpent sinn?

Lenge har jeg lurt på hvorfor jeg har problemer med autoriteter, spesielt innen medisin, hvorfor jeg «alltid» har hatt et åpent sinn for uforklarlige fenomener og var og er en alien blant mine legekolleger, selv nå, etter pensjoneringen. – Jeg er ikke redd for at hjernen detter ut, når man har et åpent sinn.

I natt kom jeg på forklaringen:
Det var en utrolig opplevelse i 1972. Jeg hadde nettopp begynt med medisinstudiet i Berlin og tjente penger til studiet ved å sitte vakt hos døende pasienter på et sykehus. Pasienten var en kjent skuespiller og sangerinne, som hadde tatt sangtimer, da en gasslekkasje med etterfølgende eksplosjon kastet hjørnet til et piano i ansiktet hennes.

Hun hadde allerede ligget 3 måneder i koma og hennes fortvilte mann hadde fløyet inn professorer fra flere land. Men alle sa det samme: Hun var hjernedød og behandlingen med kunstig næring, m.m. skulle stoppes.

En ettermiddag kom hennes mann opprømt inn i rommet og satt seg stille på en stol ved siden av meg, mens han stadig så på klokka.

Den var 18.15, da hans kone plutselig åpnet øyene og begynte å prate. Etter at jeg hadde kommet meg fra sjokket, ilte jeg til og fuktet leppene hennes, så vi kunne høre hva hun sa. Mannen var vill av glede og fortalte etter hvert at han hadde sendt fotos til en overlege på et hollandsk sykehus, som skulle sende fjernhealing og bønner til hans kone fra kl. 18.00 denne dagen.

Jeg fikk i oppdrag å trene med pasienten hver dag ved å lese manus med henne fra teater og filmroller, hun hadde hatt før, for å øve opp hjernen og språket. I pausene fortalte hun meg hvor fryktelig det hadde vært å ligge der urørlig i månedsvis og høre på alt som ble sagt om henne.

Jeg husker at jeg selv ble mektig irritert over at spesialistene etter dette miraklet ikke øvde noen form for selvkritikk, men latterliggjorde mannen hennes og andre som virkelig trodde på at oppvåkningen kunne skyldes bønn eller fjernhealing.

Det ble også bemerket i hennes journal at den plutselige forandringen av hennes helsetilstand skyldtes «spontanhelbredelse». Senere har jeg lest slike kommentarer, også i mange norske sykehusjournaler, etter at pasienter fikk hjelp av uortodokse metoder.

Etter denne leksjonen, tidlig i medisinstudiet, som jeg er så takknemlig for å ha fått, virket det som om jeg hadde fått bygget inn et filter i brillene: Veldig mye av det jeg lærte under studiet og på sykehus etterpå, klarte jeg ikke å huske. Under eksamener var dette skremmende og det var så vidt jeg stod og klarte å fullføre studiet.

I dag vet jeg at det som ikke ville feste seg i hjernen, var «vitenskapelige» sannheter, som ikke holdt mål, men som jeg måtte lære for å stå til eksamener. Mens jeg husker uten problemer vanskelige navn av naturmidler og homeopatika.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Mine naboer fra Sørlandet ville nok si at jeg fikk se Guds gjerning denne ettermiddagen og ble frelst. – Jeg kan gå med på det, så lenge ordet «Gud» byttes ut med «høyere makter», «the force», eller «universet». – Ordet «Gud» har jeg problemer med.

Uansett, takket være denne opplevelsen på sykehuset, har jeg kunnet gå gjennom yrkeslivet med et åpent sinn og har opplevd flere fantastiske øyeblikk – Øyeblikk som foreningen Skepsis, med venner ville betegne som umulig, vantro og uvitenskapelig. – Stakkars dem. For et kjedelig liv de må ha.

Når de angriper homeopati, healing, m.m., minner de meg om de forskerne som ødela flere fine klokker, uten å finne tiden.

Selvfølgelig har jeg også lyst å finne enkle forklaringer på de mange rare fenomenene jeg har vært vitne til. Men jeg har lært meg ydmyk observasjon og undring uten fordømming eller forkasting. Jeg tror, de kaller det «mindfulness» i dag.

I en årrekke har jeg måtte høre og lese hvordan sekten «Skepsis» sprer møkk om alternativ medisin, Snåsamannen, kornsirkler og mye mer. Derfor kaller jeg dem for Foreningen Sepsis. De gir inntrykk av at de bare tror på vitenskapelige resultater.

(Fortsetter under bildet)

Heiko Santelmann
Santelmann ble uteksaminert fra legestudiet i 1979 og er gjennom sitt yrkesliv kjent for en helhetlig tilnærming til helsearbeid. Foto: Heiko Santelmann privat

I mine 35 års virksomhet som lege måtte jeg dessverre alt for ofte erfare at «vitenskapelig bevis» ikke har lang holdbarhet og lært meg at observasjoner/erfaringer, ydmykhet og et åpent sinn oftere fører til sannheten.

Men jeg var for feig før, som ung lege, og var med på lege(u)gjerninger, som min magefølelse og fornuften revolterte mot, som:

• å fjerne magesekker, noe som var den aksepterte behandlingsmetoden for magesår

• å tro på vitenskapelige resultater, som hadde bevist at overbeskyttende mødre var årsaken til schizofreni

• å tro på forskningen om at spinat er den rikeste jernkilden, inntil jeg til min store skuffelse fant ut at det var en trykkfeil, som ble kopiert og kopiert om igjen.

• Jeg trodde på de forskningsresultatene i Cochran databasen om at Vioxx var det sikreste antirevmatikum, til det ble forbudt i hele verden pga tusenvis av dødsfall.

• En stund trodde jeg til og med på professorene, som påstod at det var genene alene som bestemte vår skjebne, om vi ville få alvorlige sykdommer, og at miljøet ikke spilte noen rolle.

• Men jeg klarte ikke å tro på de professorene, som den tyske legeforeningen hadde engasjert i 1980 (ikke i 1908!) for å holde et kurs i katastrofemedisin. De påstod at all forskning viste at en eksplosjon i atomkraftverket ved den franske grensen ikke var farlig, så lenge man hold en dokumentmappe over hodet.

Jeg er en stor tilhenger av vitenskap (science), men stoler ikke lenger blindt på alle som påberoper seg å ha vitenskapen på sin side. Selv har jeg gjennomført flere forskningsprosjekter i en årrekke. Men måtte lære meg at forskernes tro på vitenskapen er selektiv. Hvis resultatene ikke passer til det man har prediket før (eller tror på), skal det ikke komme ut at sannheten er en annen.

Siden jeg er veldig interessert i å komme nærmere sannheten, vil jeg gi foreningen Sepsis en gylden anledning til å bevise at «alle kornsirkler blir laget av mennesker», ved å betale 100.000,- kroner til dem som klarer å kopiere den første kornsirkelen jeg fikk besøke i England.

Siden jeg ikke har fått noen respons til nå, skal jeg utvide mitt tilbud med å love at jeg skal vise ydmykhet ved å abonnere på deres medlemsblad Sepsis, hvis noen klarer det. Imidlertid er jeg redd for at dette ikke kommer til å skje, siden jeg ikke er den første som kom med en slik utfordring:

Et tilbud på 1,1 millioner NOK fikk ingen skeptiker til å sette i gang, selv om tilbudet var åpent i 11 år!

Les mer: Tilbyr skeptikere 100.000 kroner for kornsirkel

Så hvis ikke Sepsis med venner klarer å bevise sin påstand nå, innen 1.8.2017, er det vitenskapelig bevist, at de bare sprer udokumentert møkk.

Dr Heiko Santelmann


Kort fortalt om Heiko Santelmann
Ble uteksaminert fra legestudiet i 1979 og er gjennom sitt yrkesliv kjent for en helhetlig tilnærming til helsearbeid. Han har også bakgrunn fra alternative behandlingsmetoder med solid utdannelse fra «Arzt für Naturheilverfahren» i Baden-Baden, Tyskland, 1975-94.

I 1988 var Santelmann aktiv i etablering av Norsk Forening for Helhetsmedisin (NFHM), hvor han var leder fram til 2003.
NFHM er en sammenslutning av terapeuter, forskere og andre som ønsker å utbre kunnskap om biologisk medisin og helhetsterapi innenfor det offentlige og private helsevesen. Foreningen arbeider også for at helsevesenet skal bruke alternative metoder i behandling og i det forebyggende helsearbeidet.

Siden 1983 har han arbeidet med forskning på amalgam-relatert sykdom, og fra 89 deltatt I flere forskningsprosjekter i samarbeid med Institutt for Allmennmedisin, Universitet i Oslo om Candida-Syndrom (Candida-Relatert Complex, soppallergi).

Santelmann er stadig opptatt av amalgamsanering, ikke som tannlege ved å bore ut fyllinger, men ved sanering av amalgam fra kroppen.> Les mer om helhetlig behandling, om behandlingsmetoder, kurs og utdanning, samt finn behandler/terapeut på behandlerlisten på Behandler.noRelatert på Alternativ.no:

Tilbyr skeptikere 100.000 kroner for kornsirkel
Er de mystiske formasjonene menneskeskapte kunstverk eller beskjeder fra universet? I et åpent brev til forfatter Gert Nygårdshaug tilbyr lege Heiko Santelmann 100.000 til han eller de som kan kopiere en.

Spirituelle leger har etablert nettverk
Holistisk tenkende leger i Danmark med interesse for alternativ behandling og komplementær medisin har dannet et eget interesse-nettverk.

Vi fikk hjelp av en healer
Healing er for de fleste et mysterium. Men for dem som får hjelp er det ikke så viktig å forstå hvordan og hvorfor det virker. Her forteller flere personer hva som skjedde da de oppsøkte en healer.

Healer med konkret resultat
Med kronisk hodepine og en god porsjon skepsis i bagasjen, tok kunstner Anja Cecilie Solvik kontakt med healer Johannes Henriksen. Men hvorfor er det sånn at man får hjelp av en behandler og ikke en annen?

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse
Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.