Honning hjelper der tradisjonell behandling må gi opp

Foto: Schutterstock

Honning i behandling av sår er et alternativ for norsk helsevesen.
– Jeg stiller spørsmål ved hvorfor vi bruker milliarder av kroner når det finnes så enkle og effektive grep, sier sykepleier Inga Sørlie.

 

Honning i sårbehandling har vært brukt i århundrer, inntil industrien kom med tilbud om nye remedier, som ikke nødvendigvis har vært et fremskritt. Deler av moderne sårbehandling gir ingen effekt og kan dessuten gjøre vondt verre.

– Hvorfor ikke prøve dette ut på sykehus og sykehjem når det kan spare folk for lidelser og dessuten spare penger. Det kan ikke annet enn å gavne folk, sier Inga Sørlie til Alternativ.no

– Det er klart vi burde se mer til naturen. Jeg stiller spørsmål ved hvorfor vi bruker milliarder av kroner når det finnes så enkle grep. Vi har ting for hånd hvis vi bare vil bruke det, sier Sørlie


Møtt med skepsis og latter
Inga Sørlie skrev en litteraturstudie om honning i sårbehandling ved sin avsluttende eksamen i sykepleiefaget 2007. I tillegg har hun selv erfaring med å behandle sår tradisjonelt gjennom hjemmesykepleie og praksis på sykehjem.

Da hun skulle skrive sin oppgave om honning og sår møtte hun en del skepsis blant sine kolleger. Dette virker da ikke, for noe tull, fikk hun høre.

– Mange lo litt, men jeg skal si det ble slutt på latteren da de så resultatet, sier Sørlie.

 

Behandlet pasient med lynghonning
Med sin oppgave ønsker Sørlie å belyse om honning kan være et alternativ å bruke i sårbehandling av kroniske decubitussår, dvs. trykksår eller liggesår, ettersom disse kan være langvarige og vanskelige å få tilhelet.

I forbindelse med oppgaven har hun selv erfart at en pasient har fått helet et vanskelig sår ved hjelp av honning. Pasienten var i begynnelsen av 70- årene, og bodde i egen bolig. Han fikk besøk av kommunehelse- tjenesten tre ganger pr. dag. Vedkommende hadde et stort, infisert sår som ikke ville gro.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Lege godkjente bruk av honning i såret, som ble smurt innvendig og utvendig med honningen. Melolin blir lagt utenpå for å holde honningen på plass slik at den ikke rant utover, fordi honning smelter ved hudkontakt på grunn av kroppstemperaturen. Honningtypen som ble brukt var norsk lynghonning.

Etter få uker kunne man se store forandringer til det bedre i såret. Gule stafhylococcus, nekrose og lukt var borte. Såret minket både i dybde og i omkrets. Etter 8 uker hadde det blitt til et lite sår som grodde fint.

I dette tilfellet brukte Sørlie norsk Lynghonning i behandling, men hennes erfaring at det ikke gjør noen forskjell hva slags honning man bruker, så lenge den er ren og ikke utblandet.

(Fortsetter under annonsen)

Finn behandler på BEHANDLERLISTEN

Stor oppmerksomhet på Island
Sørlies arbeid har fått stor oppmerksomhet på Island, etter at den islandske storavisen Morgenbladid skrev om henne. En reporter tok kontakt etter å ha hørt om et eksepsjonelt sykdomsforløp. Etter artikkelen fikk hun henvendelser fra folk som hadde hatt store problemer sår og som ønsket mer informasjon.

En av disse var en kvinne, som hadde en mor med et sår på kneet. Dette såret hadde hun hatt i ca 2 år. Såret hadde ført til mange sykehusbesøk for å fjerne dødt vev, uten at dette hjalp, såret grodde ikke.

– Kvinnen fikk overtalt hjemmesykepleien til moren til å bruke honning etter anvisning fra meg. Bare etter få uker minket såret og det grodde fint. Kvinnen fortalte meg at både moren og hennes lege var henrykte over dette. Kvinnen fortalte meg at for første gang på 2 år smiler hennes mor og at hun nå føler håp for fremtiden, forteller Inga Sørlie.

Lange tradisjoner
I oldtiden var honning vanlig i sårbehandlingen, men dette gikk man bort fra etter hvert som forskning tok til på andre produkter. Honning inntar en særstilling blant de naturpreparatene som er blitt brukt i sårtilheling, og ble brukt allerede rundt 1500 f.Kr. i Egypt, der sår ble behandlet med lin som var preparert med honning.

Det sies å vite at honning ble brukt til å behandle infiserte sår allerede 2000 år før bakteriene ble oppdaget. Omkring 50 f.Kr. beskrev Dioscorides at honning var bra for alle råtne sår og dype sårhull.

Honningens egenskaper
Honning har en antibakteriell virkning samtidig som den er hygroskopisk, det vil si at den tiltrekker seg fuktighet fra luft som har over 60 % relativ fuktighet og gir fra seg dersom luften er tørrere. Honning har vist veksthemmende virkning på en rekke mikroorganismer, for eksempel arter som staphylococcus, salmonella, basillus, micrococcus og tuberkulose.

> Les om Apiterapi (Behandler.no)

Disse egenskapene gjør at honning har vært brukt hyppig som sårsalve ved kuttsår, liggesår og brannsår og den har blitt brukt mot infeksjoner i mange ulike type sår, som brannsår, venøst leggsår, diabetes sår, decubitus, abscesser, infiserte sår etter kirurgi, nekrose. Der ikke noe annet har sett ut til å hjelpe, har honningen vist seg og gi svært gode helingsresultater.

Fremgangsmåte

  • Vask hendene, rens med rent vann, smør honning både innvendig og utvendig (slik at det dekker alt, også alt område som er rødt) på såret.
  • Legg på noe som er tett og holder honningen på plass og fest dette f.eks. med medisintape (mulig det er å få kjøpt noe på apoteket med tape på).
  • La dette ligge urørt på i 3 dager, gjenta dette helt til såret er grodd.


Flere studier på honning og sårbehandling
Peter Charles Molan, University of Waikato, New Zealand skriver i en forskningsartikkel fra 2001 at honning er blitt gjenoppdaget innen den medisinske profesjonen, der den tradisjonelle moderne behandlingen har feilet. Han skriver også at det er flere publikasjoner som beskriver effekten av honning, der den viser seg raskt å fjerne infeksjoner fra sår, og som ikke viser noen forsinket effekt for tilhelingsprosessen. Det er også evidens på at honning øker tilhelingsprosessen. I laboratorieforsøk har det vist seg at honning har en antibakteriell virkning mot en hel rekke bredspektrede bakterier.

Oppsiktsvekkende resultater
I Molands studie ble det forsket på 59 pasienter som hadde kroniske sår. 47 av dem var blitt behandlet i en måned til to år på den tradisjonelle måten, uten at det hadde viste noen tegn til tilheling i løpet av denne tiden. Noen hadde fått større sår. Etter en uke med behandling av honning ble det tatt en prøver av sårene. Av de 59 pasientene, viste det seg at 51 av pasientene hadde infeksjonsfrie sår etter en uke.

I en annen artikkel av australske Elizabeth Van der Weyden fra 2003, publisert i British journal of community nursing, skriver hun at honning har den fordelen at den ikke kleber seg til såret. På grunn av det osmotiske trykket, som kommer av det høye sukkerinnholdet i honningen, trekker den ut sårsekret. Dette er med på å redusere både smerte og forhindrer ødeleggelse av granulerende vev.

Weyden skriver i sin konklusjon at bruk av honning på ett sykehjem i Australia viser seg å ha ekstrem effektivitet i sårbehandlingen. Hennes forskning på sykehjemmet kan tydelig vise svært gode resultater. I hennes artikkel var det vist 8 bilder av ett kronisk decubitus sår fra begynnelse til slutten av behandlingen med honning, et sår med stort infisert område som var svært smertefullt for pasienten ved kontakt og illeluktende. Etter to måneder med behandling av honning var såret så godt som helt tilhelet.

Sårbehandling kostbart
Sårbehandling av pasienter med vanskelig helende sår utgjør en vesentlig del av utgiftene i helsevesenet. Pasienter med kroniske sår har ofte bakterielle infeksjoner som er med på å forsinke sårtilhelingen. Det har også har vist seg at bakterier er blitt antibiotikaresistente.

I tillegg til personalkostnader kommer kostnad til bandasjer, forskjellige sårbehandlingsprodukter utviklet av farmasøytiske bedrifter, med varierende kvalitet. Flere av disse har ikke gitt ønsket resultat og enkelte har vist seg giftige å bruke. Dette kan også være en kostnad i form av smerte, lidelse og smertestillende legemidler. For yngre som har kroniske sår, er en sykmelding ikke uvanlig.

– Det har vært utprøvet produkter levert av industrien hvor honning har vært ispedd, men disse produktene har vært så dårlige at de ikke har gitt effekt, sier Sørlie.

Ønsker forskning i Norge
Honning som er mest forsket på er Manuka honning fra New Zealand. Den viser seg å ha et lavt nivå av hydrogenperoxide og gode antiseptiske egenskaper. I en annen type honning fra Australia, Jellybush, viser seg også å ha denne egenskapen. Hvorfor det ikke er forsket eller forskes på vår egen honning, om den kan brukes i sårbehandling, kan man kanskje stille spørsmål ved.

– Når honning kommer på markedet gjenstår å se, man får håpe at det ikke er mange år til den vil bli vanlig i sårbehandlingen.

– Jeg kan godt se for meg å forske på dette selv. Pasienter med diabetes er et eksempel på en pasientgruppe hvor problemer med sår ofte forekommer. Det kunne vært interessant å gjøre et studie på behandling med honning på denne pasientgruppen, sier Inga Sørlie.

Kilde:
Inga Sørlie, Høgskolen i Hedmark, avdeling for helse og idrettsfag
«KAN SÅRTILHELINGEN BEDRES VED BRUK AV
HONNING I DECUBITUS?»
Avsluttende eksamen i sykepleiefaget, 6 semester, Vår 2007.

 


Relatert:

Om Apiterapi (Behandler.no)
Apiterapi er behandling av sykdom og plager med produkter fra bier. Les mer


Relatert på Alternativ.no

Den medisinske soppen Chaga er tilgjengelig i naturen

Plukk rødkløver – forsyn deg fra vår magiske natur

Gode tips og råd ved forkjølelse og hoste


Leger foreskriver urter ved forkjølelse


Artikler om urter

Artikler om alternativ behandlin
g


Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.