Gode tips og råd ved forkjølelse og hoste

Foto: Schutterstock

Det er fastslått at vanlig hostesaft ikke har noen medisinsk virkning. Men det finnes andre metoder for å kvitte seg med hosten. Her får du blant annet oppskrift på vidunder-urte-hoste-te.

Hoste som setter seg er ubehagelig og kan være vanskelig å bli kvitt. Den kan både være smertefull og den kan holde deg våken om natten.  Mange drar til apoteket for å hente hostesaft, men det kan vise seg å være både dumt og unødvendig. Men det finnes råd, for både både honning og en bestemt urte-te kan være til hjelp.

Vi kjøper hostesaft for millioner, men det er ingenting som tilsier at det virkelig hjelper oss. Statens Legemiddelverk har fastslått at vanlig hostesaft ikke har noen medisinsk virkning.

Tvert imot kan hoste- og forkjølelsesmidler gi bivirkninger som alt fra lettere magebesvær til magesmerter, kvalme, diaré og hudreaksjoner, ifølge oppslagsverket for legemidler, Felleskatalogen.

Til tross for stor omsetning av vanlige slimløsende hostemedisiner kan det altså være penger ut av vinduet for forbrukeren.
– Vanlige slimløsende hostemedisiner har ingen virkning, man kunne like godt drukket springvann, ifølge medisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Sveriges Radio.

Honning og urter
Ifølge forskning, samt gammel erfaring og kunnskap, virker honning bedre enn hostesaft ved hoste.

En amerikansk studie fra Pennsylvania State University’s College of Medicine utført i 2007, sammenlignet honning med hostemedisin som inneholdt dextromethorphan, som er en vanlig ingrediens i hostemedisin.

105 barn fra 2 til 18 år deltok i undersøkelsen. Barna ble behandlet med hostemedisin som inneholdt dextromethorpan med smak av honning, kun med honning eller de fikk ingenting. Honning viste best effekt både med hensyn til hoste og søvnkvalitet.

Så dropp hostesaften og ta en skje honning istedenfor.
En viktig forsiktighetsregeler er å ikke gi honning til småbarn under ett år. Honningen kan inneholde sporer som utvikler til botulisme-bakterier sykdommen spedbarnsbotulisme.

Hoste-te
Tips fra Bertil

Informasjonsansvarlig i alternativ.no, Bertil Berg-Olsen, har lang fartstid fra arbeid i helskost og som homeopat. En morgen på jobb i helsekostbutikken kom det inn en trøtt og sliten mann. Han var  småbarnsfar med kone og flere barn, som hadde hostet natten gjennom.

– Han fortalte at de hadde forsøkt alt av hostemedisiner og mixturer og kommet fram til at det eneste som virket mot tørrhost var en te som besto av fennikel og timian.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

– Jeg tok med meg informasjonen og har kommet fram til en tilberedning og dosering som har hatt god effekt på pasienter, familie og venner, forteller Bertil.

I ettertid har han forsøkt å bytte ut fennikel med anis, hvilket har vist seg å gi vel så godt resultat.

OPPSKRIFT PÅ HOSTE-TE
1 liter vann
2 toppede spiseskjeer hele fennikel frø (evt. anis)
1 toppet spiseskje timian

Tilberedning:
Kok opp vannet og la det småkoke. Tilsett først fennikel frøene/anis. La det småkoke under lokk (lokk er viktig!) i 15 minutter. Deretter trekk kjelen til side og tilsett en spiseskje timian.

La dette stå og trekke i 3-5 minutter under lokk.

Hell gjennom sil og over på termos.

Drikk 3-4 kopper over tid.

Viktig:
Må ikke tilsettes søtsningsstoffer eller honning – drikkes som den er.

Kort om virkning:
Fennikel og anis virker slimløsende og hostedempende.Timian virker også slimløsende og hostedempende. Dessuten skilles virkestoffet thymol ut i lungene og har lokal bakteriedrepende effekt. Dermed får man en slimløsende, hostedempende og bakteriedrepende effekt.
(Tidligere publisert på Alternativ.no 2011, redigert).

God bedring!

Relaterte lenker:
Les om Urtemedisin på Behandler.no

Ønsker du kontakt med en behandler?
F.eks. akupunktur, urtemedisin, biopati, homeopati mv:
Finn kvalifisert behandler på Behandler.no

Markedsplassen – Urter
Markedsplassen – Helsekost

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.