Hva er bra kosttilskudd

Foto: Schutterstock

Det er avgjørende for helsa at vi får i oss nok vitaminer og mineraler. Mange velger kosttilskudd, men det er stor variasjon i kvalitet og effekt.

 

(Annonnsørinnhold) Mat er den beste medisin, heter det og i en perfekt verden får vi i oss det kroppen trenger gjennom et variert og sunt kosthold. Men de fleste er enige om at behovet for næring ikke alltid blir dekket gjennom maten. Det kan være at vi ikke spiser variert nok, at maten ikke har tilstrekkelig kvalitet og dermed næringsfattig, er vanskelig tilgjengelig eller at opptaket er redusert.


Noen vitaminer og mineraler kan vi trenge tilskudd av i visse perioder og livs faser, andre kan tas jevnlig, men uten å overdrive. Kvinner som menstruerer kan for eksempel ha behov tilskudd av jern og folsyre før og under graviditet. I perioder med lite lys og sol kan vi trenge ekstra D-vitamin. Vitamin-C er et vitamin vi må få tilført gjennom kosten, fordi vi ikke produserer det selv. For alle som ikke er nøye med å få dekket sitt generelle daglige behov, kan det være lurt å ta tilskudd med multivitamin.


Produktene kommer i ulike former og fra en rekke produsenter med forskjellige råmaterialer og produksjonsmetoder. Vi kjøpt får flytende vitaminer og mineraler, i pulverform, piller eller kapsler. Disse finner man hyllemeter av både i dagligvare, i apotek, på helsekost eller i nettbutikk.

 

 

Når og hvordan
Men når skal man ta kosttilskudd og hva slags produkt skal man velge?
En blodprøve via fastlegen vil kunne avsløre noen mangler, som kan justeres for å få kroppen på rett kjøl. Det finnes også egne laboratorier som tilbyr tester via blodprøve, som man kan ta privat. En annen måte å få en viss oversikt er hårmineralanalyse. Man bør oppsøke en behandler som har god kunnskap om tolkning av analysen, for dette er et omfattende og sammensatt bilde. Hvis det for eksempel vises mangel av ett mineral, kan det hende det er et helt annet du trenger, for å få i gang opptak av det som vises som mangelfullt.

 

I hovedregel skal man ta kosttilskudd sammen med maten, men ikke alltid. Dersom man har kontakt med en behandler som har bakgrunn innen kost og ernæring eller handler i helsekostbutikk vil man få informasjon om riktig tidspunkt for å innta tilskuddet. Man vil også kunne finne informasjon på emballasje.


Se bakenfor
Noen produkter er kjemisk framstilt. Andre er basert på naturlige råvarer, men også innen denne kategorien finnes det et bredt spekter av kvalitet. Dersom man er interessert i god kvalitet og rene produkter, bør man ta en titt i kulissene og se produsent i kortene. Et kjennetegn for de som leverer bra produkter av god kvalitet er gjerne at de er åpne om råvarer og metode. Vi har mange aktører på markedet, men noen har man fått et forhold til over tid.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

En aktør med fartstid er Naturimport, som har vært leverandør av naturprodukter og økologiske varer til det norske markedet helt siden 1971. Den kjente Floradix – flytende jernekstrakt, er som en klassiker å regne og er et godt ekempel på et produkt som har holdt stand og som gjerne anbefales av de som kjenner den.
Men hva er det som gjør det mulig å holde en sterk posisjon i over 40 år?

Kvalitet starter med ingrediensene
– Hemmeligheten i å ha en sentral plass i dette markedet er å ha en visjon, gode leverandører av råvarer, helst økologiske og et forhold til nødvendigheten av alt fra tilsetningsstoffer, fargestoffer eller konserveringsmidler. Er det nødvendig eller kan vi klare oss uten – hvis vi ser bort fra det økonomiske aspektet, sier daglig leder Morten Skogly i Natur-Import AS.

Fabrikken Salus har med sine farmer i Chile et godt utgangspunkt for å levere høykvalitetsvarer med utspring i egne råvarer produsert i gode og forurensningsfrie omgivelser, noe som ikke blir mindre viktig med tiden.

Planten solhatt er en av ingredisnene som brukes i produkter fra Salus. Foto: Schutterstock

På skattejakt etter rene, bra varer og bærekraftig forretningsskikk gikk turen blant annet til Tyskland. Der finnes produksjonsbedriften Salus, i Bruckmühl, langt syd i landet, stiftet i 1916. Bedriften er basert på en banebrytende ide om holistisk tilnærming til medisin, kombinert med en stor respekt for naturen. I dag er disse holdningene nærmest alminnelige blant bevisste mennesker.


Et innblikk ved Salus vitner om et selskap som har klart kunststykket å holde på gode, gamle tradisjoner, etikk og moral – og samtidig utvikle moderne produksjonsteknologi med omfattende kontroll- og testsystemer, opplæring og utdanning, og nyskapende forskning. Otto Greither sønn av grunnleggeren lege O. Greither, tok over ledelsen av bedriften Salus Haus i 1945. I dag mer enn 90 år siden selskapet startet er det et av de ledende produsenter av naturlig kosttilskudd i Tyskland.

 

Kontinuerlig forbedring og videreutvikling av produktspekteret er et mål, mens optimal kvalitet er første prioritet i alle ledd, fra råvare til produksjon, emballasje og lagring.

 

Råvares velges med omhu og behandles deretter etter alle kunstens regler for kvalitetskontroll og hygiene, før det ferdige resultatet blir tilgjengelig for oss forbrukere. Kontrollen produksjonsmessig foregår på hele fem nivåer i Salus, først ved råstoffkontroll allerede ved vareinnkjøp, med påfølgende pestisid/forurensingskontroll. Virkestoffinnhold kontrolleres på hvert nivå. Det foretaes mikrobiologiske kvalitetskontroller og sluttkontroll av ferdig produkt.

 

Det er ingen grunn til å kjøpe det første kosttilskuddet man finner i butikken. Det finnes litt av hvert av produkter på markedet og langt fra alt er helsebringende kvalitetsvarer. Det er dessverre ikke alle produsenter og forhandlere som er like opptatt av kvalitet på råvarer og gode produksjonsforhold. Enkelte som har handlet ukjente, ukontrollerte varer pr. post fra utlandet har hatt negative erfaringer, men denne slags opplevelse kan man unngå.Forsiktighetsregel: Kosttilskudd – vitaminer og mineraler kan gi uønskede reaksjoner hos enkelte, og man bør ta hensyn til allergier, evt. mulige interaksjoner dersom man tar legemidler.
Norsk opplysningskontor for helsekost – Om trygg bruk av helsekost

 


Alternativ.no samarbeider med Naturimport, som blant annet forhandler produktet Floradix.

Floradix Formula inneholder organisk bundet jern og B-vitaminer viktig for dannelsen av røde blodlegemer. Er fremstilt av blant annet fruktjuice og nøye utvalgte urteekstrakter som motvirker forstoppelse, som mange jerntilskudd fører til.

Les om Floradix

  • Hvem trenger det
  • Ingredienser
  • Dosering


MARKEDSPLASSEN – produkter og tjenester
> Helsekost


Relatert:
Solhatt, vakker og virkningsfull (Allternativ.no)

Les om Vitamin- og mineralterapi på Behandler.noAktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.