Spiritualisme etableres på nytt i Norge

Foto: Schutterstock

I land som England, USA og Danmark er det tradisjoner for spiritistkirker og foreninger. Nå etableres en spiritualist kirke og forening i Oslo.

– Jeg opplever en sterkt økende interesse for spiritualistisk aktivitet i Norge. Det finnes allerede aktive miljøer omkring dette, men det etableres nå en kirke og en forening hvor formålet er å fremme den spiritualistiske tankegang i Norge, sier initiativtager André Kirsebom til Alternativ.no

– Vi ønsker å skape trygge rammer omkring dette, basert på et liv i lys og kjærlighet, og vi vil være en motvekt til TV-programmer hvor de viser åndeverden som noe skremmende, sier Kirsebom.


Prinsipper for kirken/foreningen

Norsk Spiritualist Kirke bygger filosofien på ”Spiritualismens 7 prinsipper” som ble gitt fra spiritualisten Robert Owen som døde i 1858 og som noen år etter sin død skal ha kommet tilbake som ånd og gitt prinsippene til Emma Hardinge Britten.

Teorien om at ånden går over i en annen sfære når en person dør, er et av hoved prinsippene i spiritualismen. Det heter at fra denne andre dimensjonen kan åndene besøke oss og hjelpe oss.

Mange av dem som møter opp i en spiritistisk kirke håper å få kontakt med sine kjære som er døde. Andre oppsøker et spiritualistisk miljø for å forøke å få klarhet i sin tro mens noen kommer av ren nysgjerrighet.

– Flere sier at de opplever en healing i forbindelse med en beskjed fra den andre siden. Selv har jeg jevnlig kontakt med min avdøde far, og opplever han som en støttespiller i mitt liv, sier André Kirsebom.

Kontakt med avdøde
Det skal være forskjellige måter å oppnå kontakt på. Det kan skje ved fenomener av mental eller fysisk karakter, som for eksempel:

Kanalisering: Å få kontakt med åndene via et medium for å få fram et budskap verbalt, via automatskrift osv.

Fysiske fenomen: Mennesker tilsynelatende uten mediumevner opplever å bli kontaktet slik at kan se eller høre noe. Dette kan forekomme som en knitrende lyd, en gjenstand som beveger seg osv.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Trance: Mediumet endrer seg i utseende og stemme og en ånd snakker gjennom mediumet.

Synsk Tegning: Et medium kan tegne en avdød person.


Hevder bevis

Spiritualistene hevder å kunne bevise sin tro. I forbindelse med en medium-seanse, hvor man forsøker å oppnå kontakt med en avdød, legges det vekt på å få greie på hvem/hvilken ånd man har med seg. For at den avdøde skal få lov til å gi en beskjed, må ånden, via mediumet, bevise at de kjenner personen som skal få beskjeden. Dette kan foregå ved at det kommuniseres et kjennetegn, som en favoritt ting, eller en spesiell hendelse.

Skeptikere avviser
Skeptikere av troen mener å kunne avsløre bevis som bløff og mener de også har avslørt enkelte svindlere innen retningen. Det har bl.a forekommet endel foto-bevis av ånder som de påstår er forfalskninger.

Spiritualisme er utbredt
Flest spiritualister finner man i England og USA og spiritualismen er en voksende tro i mange land. De landene hvor veksten er størst er Australia, New Zealand, Nederland, Sveits, Danmark og Sverige. I England er det ca. 1000 spiritualistiske kirker og besøkstallene er ofte høyere enn det man finner i vanlige kirker.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Mange av dem som møter opp i en spiritualistisk kirke håper å få kontakt med sine kjære som er døde.

Tidligere i Norge
For to år siden, i mars 2005, tok Janne Schøtz Henriksen initiativ til en spiritist kirke i Tønsberg, ved navn Spiret. Kort tid etter åpning skiftet kirken navn til Frihetskirken og fikk et innhold med forskjellig spirituell aktivitet.

– Jeg innså at det egentlig var et bredere tilbud enn kun en spiritistkirke jeg ønsket å etablere, og opplevde mange forventninger til denne kirken som det var vanskelig å imøtekomme. Det var bla. vanskelig å få folk med nok erfaring til å lede seanser, sier Janne Schiøtz Henriksen til alternativ.no

Hun forteller at hun opplevde stor interesse for initiativet. Det var mange mennesker som tok kontakt med et ønske og behov for en spiritistkirke i Norge.


Forening på 1800-tallet i Oslo/Kristiania

Også på 1800-tallet hadde Norge en bølge med spiritualisme, etter at forskjellige utenlandske medier hadde vært på besøk og opptrådt med seanser. Det spiritistiske tidsskriftet Morgendæmringen ble etablert i 1886 og året etter ble den første norske spiritistiske foreningen stiftet i Kristiania som omkring 1890 hadde et medlemstall på ca. 100.

Richard Eriksen (1869-1941), dr. philos. psykolog og universitetslærer, spilte en betydningsfull rolle innenfor bevegelsen. Sine første foredrag om spiritismen holdt han allerede som tyve-åring, og da skrev han også sine første artikler. I 1891 skrev han boken «Det oversanselige. En kort udsigt over de psykiske og spiritualistiske fenomener”. Den vekket oppmerksomhet og kritikk men Eriksen ble også berømmet for sin nøkterne behandling av fenomenene. Boken skal være det første norske originalarbeidet på området.


Forsøkte å etablere forskning i Norge

På begynnelsen av 1900 tallet ble det gjort forsøk på å etablere selskaper for psykisk forskning i Norge, slik det hadde blitt gjort i USA og andre steder i Europa.

Norsk Selskap for Psykisk Forskning ble stiftet i 1917. Selskapet arrangerte foredrag og utga etter hvert et eget tidsskrift, Norsk Tidsskrift for Psykisk Forskning. Målet var et vitenskapelig studium om spiritismen og å gjøre psykisk forskning til en anerkjent vitenskap. Blant selskapets medlemmer var det en rekke universitetsfolk og personer med utdannelse som prest, lege og ingeniør.


Kilder:

– Tonje Maria Mehren, Norsk Selskap for Psykisk Forskning, Hovedoppgave i Idéhistorie Universitetet i Oslo 1999.
– Libra, Tidsskrift for antroposofi, Fra antroposofiens første tid i Norge, Okkulte strømninger.

Åpningsseremonien for Norsk Spiritualist Forening/Kirke:
30. mars 2007, Aulaen på Marienlyst Skole, Kl 18.00.
Marion Dampier-Jeans (dansk/norsk), som har lang erfaring som medium fra England og Danmark, vil stå for åpningen.

Kirken og foreningen vil startfasen ha tilhold i Scenehuset på Majorstua, men der er det kun plass til 90-100 personer, så det letes etter andre lokaler. Det vil jevnlig bli arrangert åndelige messer og demonstrasjoner og kurs mediumsutvikling.


Relaterte lenker:

Ønsker du kontakt med et medium, kanalisering?
Markedsplassen/ Medium, klarsyn


Kurs og utdanning:

Mediumsutvikling – Kanalisering

Spiritisme

Mysterieskoler

KURS OG UTDANNING A-Å


The International Spiritualist Federation – ISF

Intitute of Spiritualist Mediums – ISM


Relaterte saker:

Mange tror på et liv etter døden

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.