Yoga med eteriske oljer gir en ny opplevelse

Foto: Schutterstock

Duftende oljer med sine egenskaper kan gi en ny dimensjon når man praktiserer yoga. Aroma fra naturens flora gjør en forskjell for kropp og sjel.

 

Yoga har blitt utbredt over hele landet og nå snakker flere om den ekstra effekten noen dråper eterisk olje kan ha. Dufter fra naturens planterike gir impulser som virker. Når man lukter en spesiell aroma går det signaler direkte til hjernen. Dette i kombinasjon med yoga kan gi en forsterket og helsebringende opplevelse.

– Det gjør noe med dem. Tilbakemeldinger vi får er at de eteriske oljene har effekt, sier den erfarne yogainstruktøren Astrid Riddervold til Alternativ.no


Astrid Riddervold er grunnlegger av Puro Yoga, som åpnet dørene i Bygdøy Allé i Oslo i 2008. I dag er senteret godt etablert med en rekke dyktige instruktører innen ulike disipliner og kjent for et hyggelig og faglig sterkt miljø.

 

Selv bruker hun eteriske oljer i enkelte av sine klasser. 10-15 ulike produkter blir brukt i forbindelse med Yin Yoga, forteller Riddervold. Yin yoga er en myk, rolig og meditativ form for yoga, der alle øvelsene gjøres sittende og liggende på gulvet.


– Jeg holder flasken med olje under nesen når de ligger i ulike stillinger. Iblant forteller jeg litt, andre ganger sier jeg ingenting. Oljen kan for eksempel ha en beroligende virkning eller være åpnende for luftveiene. Av og til brukes også diffuser, en innretning som anvendes til å spre eteriske oljer i luften.

Les om Aromaterapi (Behandler.no)

Ved Puro Yoga kan man også få aromaoljer ved nakkemassasje, før og etter klasser med Jivamukti yoga, dynamisk yoga. Da brukes gjerne eukalyptus i begynnelsen og lavendel på slutten som muskelavspennende, av en yogainstruktør som også har bakgrunn som kroppsbehandler.

 

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Astrid Riddervold legger til at de ikke bruker diffuser i shalaen – yogasalen, ettersom noen er ømfintlig og kan reagere.


For kropp og sjel
Etter at yoga kom til Vesten på 60 og 70-tallet, er det mange nordmenn som har oppdaget disse gamle kroppsøvelsene, for å finne ro, styrke og balanse, og i dag finnes det yogasentre i de fleste norske byer. For mange er dette et kjærkomment tilbud i en tilværelse med store krav og høyt tempo. De senere år har man så vidt begynt å introdusere eteriske oljer i yogaklasser.


Men dette er ikke helt nytt. Begrepet ”Aromayoga” ble etablert av amerikanske Tracy Griffiths allerede for over tyve år siden – som en kombinasjon av yoga og aromaterapi. Hun har utarbeidet et eget konsept rundt dette, som en kombinasjon av kroppsøvelser og behandling.


Eteriske oljer utvinnes fra en rekke ulike planter, blomster, blader, røtter, frø. Verden over har folk nå fått øynene opp for de positive egenskapene disse oljene kan gi og brukes både av privatpersoner og behandlere. Bruk av duftende planter og urter er i seg selv ikke noe nytt, for det har vi gjort siden oldtiden, både som legemiddel, i aromaterapi og for velvære, men vi ser nå en renessanse og oppblomstring.


Det er ingen tvil om at eteriske oljer, eller essensielle oljer som de også kalles kan ha en effekt.

Foto: Schutterstock

Snakker til hjernen
Tenk deg duften av rose, lavendel eller mynte som treffer luktesansen.
Signalene går til den delen av hjernen som kalles det limbiske system. Her ligger amygdala, hjernens senter for følelser. Amygdala er blant annet viktig for opplevelse av og fremkalling av emosjoner som sinne, frykt, glede og lykke. Amygdala omtales som hjernes psykiske vaktsenter.


Det er en kjent sak at kropp og psyke henger sammen, så ved å påvirke via luktesansen, kan man oppnå resultater på flere plan. De kraftfulle duftene fra eteriske oljer snakker rett til hjernen og kan være til god hjelp, for eksempel i vanskelige stunder, og påvirke både kropp og sjel i positiv forstand.


Eksempler på dette er duften av lavendel og sedertre, to oljer som er godt kjent å hjelpe ved stress og angst. En rekke studier har sett på den avslappende effekten som disse oljene har og hvordan duften påvirker det autonome nervesystemet og stimulerer produksjon av hormonet melatonin.


Sedertre skal virke beroligende oppløftende og styrkende. Det sies at den har egenskaper som kan bidra til å lindre nervøse spenninger, kronisk angst, depresjoner og tretthet. Den er faktisk også mye brukt som et antiseptisk middel, særlig ved luftveisinfeksjoner, blærebetennelse og andre infeksjoner i urinveiene. Den brukes også ved kroniske lidelser som for eksempel leddbetennelse.

Duften av lavendel har funnet veien til mange søvnløse, enten som duftposer eller ved et par dråper olje under hodeputen, og sørget for en god natts søvn. Urten er vel kjent for å påvirke nervesystemet og hjelpe til med avspenning. Fortvilte foreldre med småbarn som ikke får sove, har tatt imot gode råd om å massere tær med en god lavendelolje.

Andre eteriske oljer som har vist seg effektive ved stress, depresjon og angst kan være kamille, rose, frankensens, bergamot. Føler man seg mentalt sliten eller utbrent er det andre dufter som kan stimulere positivt, for eksempel peppermynte, rosmarin, sitron.


Brukes med vett
Det er tre hovedmåter å bruke oljene på: Ved inhalering, dvs lukte dem, ved å påføre lokalt, på huden eller invortes bruk. Det er viktig å være klar over retningslinjer for de ulike oljene. Noen skal for eksempel aldri brukes direkte på hud og andre skal aldri spises. Det er viktig å lese bruksanvisning/etikett, kontakte forhandler eller snakke med annen fagperson før bruk.

Det finnes mange ulike produkter på markedet, basert på planter med forskjellige vekstvilkår og produksjonsmetoder Framstilling og kvalitetskontroll spiller også en stor rolle for det ferdige produktet, som vi skal bruke.

Eteriske oljer av dårlig kvalitet kan gjøre mer skade enn nytte, så det er viktig å velge produkter fra en seriøs produsent. Kvaliteten blir aldri bedre enn planten den er utvunnet fra, så økologisk olje fra biodynamisk dyrking, uten bruk av giftstoffer, er gjerne å foretrekke.


Mange yogaelskere er allerede godt fornøyd med øvelsene som der er i seg selv. Yoga betyr forening av kropp, sjel og sinn. Her kan man komme inn i et konkurransefritt rom for å praktisere kroppslige og åndelige teknikker, hvor pust og meditasjon er sentrale stikkord. Mange er dem som får bedre livskvalitet, økt konsentrasjonsevne, mindre stress, bedre søvn og mer energi. Og kanskje kan noen gylne dråper med duftende oljer gi en enda dypere opplevelse.

(Oppdatert artikkel, ble først publisert: 16.09.2017)

Referanse:
US National Library of Medicine, National Institutes of Health:
Lavender and the Nervous System (2013)

Forsiktighetsregler:

  • Det er viktig å merke seg at eteriske oljer aldri bør påføres/dryppes i ører eller øyne, noen essensielle oljer er også det som kalles «varme» derfor anbefales gjerne fortynning med en baseolje/vegetabilsk olje.
  • Sitrus essensielle oljer som sitron, appelsin, bergamott og noen andre er lysfølsomme så disse bør ikke brukes før soleksponering.
  • Konsultasjon med kvalifisert utøver (se aromaterapeuter på Behandler.no) anbefales dersom man har allergi, eksem, høyt blodtrykk, er nyoperert eller har epilepsi.


Relatert:

Ønsker du å lære yoga eller praktisere sammen med andre?
Her finner du oversikten:
Kurs A-Å/Yoga


Ønsker du å kjøpe eteriske/essensielle oljer?
Markedplassen – Eteriske oljer

Relaterte artikkel:
Det nye oljeeventyret
Den er duftende og velgjørende. Bak ligger det århundrer av kunnskap, omtanke og mye arbeid. Essensielle oljer er i en oppblomstring og inntar nå en sentral plass i mange menneskers liv – verden over.Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.