Smaken av C-vitamin - for kropp og sinn

Med sitt høye innhold av vitamin-C kan du få dekket det meste av dagsbehovet gjennom en appelsin. Men den fargeglade, søte frukten har også en rekke andre helsefordeler.

Vi forbinder den gjerne med sol, sunnhet og glede. Som duften og smaken av en nyskrellet appelsin når man er ute på tur, eller frisk appelsinjuice til frokost. Kanskje er du en av dem som tar deg en appelsin og det er bra for både kropp og sjel. For ikke bare tilfører den kroppen vitaminer og mineraler – den er bra for fordøyelsen og er ansett om et godt middel mot melankoli.

Helse hver bit
Med sitt høye innhold av C-vitamin kan man få dekket det meste av dagsbehovet gjennom en appelsin. I tillegg inneholder frukten tretten andre vitaminer og mineralene fosfor, jern og kalium.

  •  Appelsinen er rik på antioksidanter og virker styrkende på immunforsvaret. Den virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende.
  •  Det hevdes at det høye innholdet av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, bronkitt og tannkjøttbetennelse.


Bruk hele frukten

Appelsintreet kan bli opptil tolv meter høyt og det blomstrer hele året. Vi bruker både frukt, skall og blomst fra appelsinen.

  •  Blomsten fra appelsinplanten kan kokes og anvendes i mat, eller vi kan bruke den som te.
  •  Fruktkjøttet spises som det er – presses til appelsinjuice, brukes i smoothie og salater, bakverk, desserter osv.
  •  Skallet brukes både som ingrediens i mange forskjellige retter og til å smaksette bakverk, sauser, oljer osv. Man kan også lage appelsinmarmelade eller appelsinchutney av appelsinskallet.
  • Appelsinolje er en av de mest brukte eteriske oljene. Duften er klar, frisk, og søt – som en nyskrellet appelsin. Oljen fremstilles ved pressing av fruktskall og fruktvegg.

Brukt i massasje og aromaterapi kan appelsinolje være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen, noe som kan være til hjelp ved væskeansamlinger i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt.

Appelsinolje er også generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass, kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser.

Oljen brukes også som dufttilsetning i vaskemidler, kremer og kosmetikk og gis produktet en frisk lukt av sitrus.

Artikkel fortsetter under annonsen.

400 varianter
Appelsinen er enten gul-oransj eller rød kjøttet. Det finnes over 400 appelsinsorter og disse kan deles inn i tre grupper:

  •  Blonda med normale frukter, for eksempel Valencia fra Spania og den kjernefrie Jaffa fra Israel.
  •  Røde appelsiner, eller «blodappelsiner» med rødt fruktkjøtt. De får sin rødfarge av fargestoffet anthocyanin. Blodappelsiner dyrkes først og fremst i Spania og Italia.
  •  Navleappelsiner, som har en ekstra krans av fruktblad og derfor får utviklet en mindre appelsin som en navle i spissen av den store.


    Appelsinens historie

Appelsin er hentet fra Nederland og sinaasappel/appelsinen eller tyske apfelsine, som betyr «eple fra Kina». På latin heter frukten Citrus sinensis, på engelsk – orange og på spansk -naranja.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora
  • Kineserne var de første som dyrket appelsin. Allerede i en kinesisk tekst fra 500-tallet f.Kr. omtales frukten
  • Fra 1500-tallet er appelsinen som plante kjent i Europa som prydbusk, og fruktproduksjon startet i vår verdensdel først på begynnelsen av 1800-tallet.
  • I Asia og Midtøsten har appelsin fra gammelt av blitt ansett for å være et bra middel mot melankoli. Når duften av appelsin sprer seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og spenning.
  •  Til Norge kom appelsinen for ca 100 år siden og først på 1950-60 tallet ble den vanlig i butikkhyllene. Nå spiser vi appelsiner hele året, men tidligere var sesongen i fra jul til påske.

I dag er appelsin den mest dyrkede sitrusfrukten i verden. Drøyt 40 millioner tonn frukt produseres årlig, det meste i Brasil, USA, Kina, Italia, Spania og Portugal. I Frankrike dyrkes appelsintrær for blomstenes skyld. Det er også appelsindyrking i Australia, Israel og Sør-Afrika.

Nyttig å vite

  • Jo mer «appelsinhud» en appelsin har, desto ferskere er den. Man kan også lukte en saftig og søt appelsin på skallet. I stuetemperatur er holdbarheten 1-2 uker.
  •  Frukten må plukkes moden, fordi den ikke kan ettermodnes ettersom fruktkjøttet ikke inneholder stivelse. Det betyr at frukten er friskest på det tidspunktet da den blir høstet.

Ved 2-5°C kan frukten holde seg i 2-3 uker etter at den har ankommet. Fra plukking er holdbarheten litt lengre, og varierer fra sort til sort – fra 4 til 14 uker ved korrekt oppbevaring.

Helst økologisk
Appelsiner kan inneholde rester av sprøytemidler, som brukes i konvensjonell dyrking for å unngå skadedyr og sopp.

Mesteparten av giftstoffene sitter i skallet. Hvis man vil være sikker på å unngå gifter fra sprøytemidler, bør man velge økologisk.

Kilder: Urtekilden, Mat-din mirakelmedisin, Jean Carper, Opplysningskontoret for frukt og grønt

Relatert:

> Det nye oljeeventyret
> Eteriske oljer/Markedsplassen

Les om AROMATERAPI (Behandler.no)
Les om MASSASJE (Behandler.no)

Ønsker du kontakt med behandler, terapeut, coach innen helhetlig helse?
> Telefonkonsultasjon, videokonsultasjon, oppmøte, kurs:
FINN BEHANDLER på Behandler.no

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.