Bli kvitt hodelus – helt naturlig

Foto: Schutterstock

Aldri har vi hatt så mye lus, men hva gør man når kløen setter inn? Vi gir oppskrifter på rimelige og effektive metoder for å bli kvitt utøyet, uten miljøskadelige kjemikalier.

Stikkord:

Hvitløk
Gul løk
Ingefær
Eddik
Olivenolje
Kokosfett
Eteriske oljer
Lusegras
Badstue
Lusekam
Støvsuger
Hårklipp
Grapefruktkjerneekstrakt

Fakta om lus

  • Hodelus forekommer kun hos mennesker, og hvem som helst kan få lus. Barn er mest utsatt. Lus smitter ved kontakt, enten direkte med andre mennesker eller gjennom klær, sofaputer, hårbørster osv.
  • Egg klekkes 6-8 dager fra det ble lagt. Lusen må være 7-10 dager før den blir kjønnsmoden og legger nye egg. En hunnlus kan legge opp til seks egg hver dag.

  • Når lusen har funnet veien til håret, beveger den seg raskt inn til hodebunnen, hvor den begynner å suge blod. Den holder seg godt fast i håret. Luseegg og lus løsner ikke fra håret ved hårvask. De blir ikke borte uten behandling.

Det kryr av lus. Hodelus har forkommet til alle tider, men ifølge norsk luseforskning har vi nå mer av den enn noen gang. Til enhver tid har omtrent to prosent av våre skolebarn hodelus, og det er like mye i alle samfunnslag.

Mange blir overrasket når de finner kravlende små kryp i håret til barna – og etter hvert alle i familien og nære venner, hvis man ikke behandler problemet. For lusene jakter hele tiden på nye hoder, og slår seg raskt til hvis man ikke passer på.

Fire trinn må til
Hodelus blir ikke borte av seg selv. Den forsvinner heller ikke ved å skifte på sengen, vaske huset eller ved forsøk på drukning i vann. Den må behandles med lusekur, hvis den først har kommet til.

Lusen kan fjernes på ulike måter – fysisk, mekanisk, kjemisk eller ved en kombinasjon av disse. Uansett behandlingsmetode, så er det fire trinn man skal gjennom før den er utryddet:

 • Påvise lus
 • Avlive dem
 • Fjerne rester
 • Rense hjemmemiljø

Behandlingen må helst gjentas etter 8-10 dager for å sikre at alle egg er borte.

Nervegift i lusekur
Det finnes flere kjemisk baserte ferdigproduserte lusemidler på markedet, klassifisert enten som legemidler eller medisinsk utstyr. I Norge er legemidler med virkestoffene malation og permetrin godkjent. Disse virker som nervegifter og dreper lus men ikke nødvendigvis alle eggene.

Hvordan denne nervegiften virker på barn og voksne som tar kur og får smurt dette gjentagende inn på hodet, ser ut til å bagatelliseres. De senere årene har det fra mange land også blitt rapportert om at lusen har utviklet resistent overfor behandlingen.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Lusemidler klassifisert som medisinsk utstyr kan inneholde dimetikon – silikonpreparat, eller planteoljer, alene eller i kombinasjon. Disse er uten nervegift og lover ikke virkning. Husk å undersøke innholdsfortegnelsen hvis du går for disse.

Alternativ lusekur
For mange virker det skremmende å smøre hodet inn med stoff som inneholder nervegift eller andre skadelige kjemikalier. Men det finnes skånsomme og miljøvennlig og lett tilgjengelige alternativ, som har fungert for mange, og som for det meste er ufarlig å prøve. Man skal selvsagt være forsiktig og ta forholdsregler, ettersom hud og hodebunn kan være sensitiv for ulike produkter.

Naturpreparater er ofte basert på planter eller vegetabilske oljer som man finner i skapet hjemme. Disse gjør det vanskelig for lus å feste egg til hårstrået og kan kvele lusen og utrydde den. Det finnes også kurer som innebefatter eteriske oljer, lusekam, elektrisk kam eller støvsuger. Vi har også hørt om vodkakur, som etter sigende skal være virkningsfult, men hvor sunt det er å dynke hodet i vodka kan diskuteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitløk
Innen folkemedisinen har hvitløken vært betraktet som et universalmiddel og i en gammel legebok funnet i Ulvik, fra 1500-tallet, nevnes hvitløksvann som råd til vask mot bl.a hodelus, ifølge Urtekilden. Hvitløk har blitt brukt både som hvitløkvann og knust:

Hvitløk – knust
Knus og mos fire fedd hvitløk, eller mer, avhengig av hårmengde – bruk gjerne mikser. Sitronsaft kan blandes inn. Pakk håret inn i plastfolie eller dusjhette. La hvitløken sitte i håret fire timer, eller over natten. Skyll godt, gre ut for å fjerne døde lus og egg, Vask deretter, som vanlig, med sjampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Hvitløkvann
4 fedd hvitløk knuses og blandes med 3 dl. vann. Dette kokes i ca. 20 minutter. Tynnes ut med med ca 2 liter vann.
Følg prosedyre som for knust hvitløk.

Gul løk
Vanlig gul løk har også blitt brukt i lusefjerning. Kjør løken i blender eller stavmikser og masser dette inn i håret. Bruk en dusjhette eller pakk håret med plast og la det virke i fire timer eller over natten. Skyll deretter håret, gre ut og vask med sjampo som vanligvis. Gjentas etter 8-10 dager.

Ingefær
Ingefær sies å ta knekken på lus. Finhakk eller knus ingefæren, ca 1 skje eller mer. Bland inn en skvett sitronsaft og gni dette inn i hår og hodebunn. Bruk gjerne en kam for å få dekket alt hår med massen. Dekk til med plast eller dusjhette og la det virke 4 timer eller over natten. Skyll godt, gre ut og vask med sjampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Eddik
Det sies også at eddik skal kvele lusene. Lag en eddik- og vannblanding av 6 skjeer vann og to skjeer hvit eddik. Gni dette godt inn i håret og la det virke 3-4 timer eller over natten, dekket med plast eller dusjhette. Skyll godt, gre ut og vask med sjampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Oljer og fett:
Kur med olje og fett er som regel skånsom mot hud og hår. Det kan være vanskelig å vaske vekk fra håret etterpå, men bruk allikevel vanlig sjampo og vask flere ganger hvis nødvendig.

Olivenolje
Gni godt med olivenolje inn i håret og lusen skal bli kvalt. La det virke 3-4 timer eller over natten, dekket med plast eller dusjhette. Skyll godt, gre ut og vask med sjampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Kokosfett
Gni flytende kokosfett inn i håret, ta på dusjhette eller plastfolie. La det virke ca fire timer eller over natten. Også kokosnøttolje skal kvele lus. Skyll godt, gre ut og vask med sjampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Eteriske oljer
Man bør være forsiktig med eteriske oljer skal fordi de kan virke allergifremkallende eller etsende. Skaff en god oppskrift, oppsøk helsekost og se om de har ferdigblanding, eller ta kontakt med aromaterapeut.
Eteriske oljer som brukes mot hodelus er bla. Tea Tree, Lavendel, Bergamot, Timian, Oregano, Eukalyptus.

Grapefruktkjerneekstrakt
Ekstrakt fra grapefruktkjerner brukes ved en rekke plager og sykdommer og sies å være virksomt både på lus og egg. Selges i helsekost, ofte i dråpeflaske. Bland ca 3 dl. vann med 30 dråper ekstrakt og gni blandingen godt inn I håret. Dekk med plast eller dusjhette og sitt med dette i 30 minutter. Skyll godt, gre ut og vask med shampo. Gjentas etter 8-10 dager.

Lusegras
Lusegras, inklusive alle arter og underarter, har en vid utbredelse og vokser stort sett over hele landet, både på fjellet og I skogen. Avkok av hele planten er i folkemedisinen blitt brukt som middel mot lus og annet utøy.
Lusegras er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som legemiddel og har således omsetningsrestriksjoner.

Badstue
Det sies at opphold i badstue, varmere enn 60-70 grader noen minutter skal ta knekken på de ubudne gjestene i håret. Ekspertene er (selvsagt) uenige om dette virker eller er en myte.
Gjenta etter 8-10 dager, eller oftere. Gre ut med luskam hver gang.

Lusekam
Når det ikke er mye lus, kan en lusekam være nok. Den skal fjerne både lus og egg, men dette er tidkrevende behandling. Det finnes ulike kammer på markedet – noen av dem er best egnet kun til å påvise lus. Håret må gres hver dag i to uker, deretter jevnlig de neste to ukene. Det er mulig å kombinere behandlingsmetoder ved f.eks. å dyppe kammen i eddik.
Det er også en elektrisk variant av kam på markedet, som sender ut signaler og strøm dersom den finner lus. Den dreper ikke egg.

Støvsuger
Det finnes et munnstykke til støvsugeren, designet for lusefjerning – kalles Lusenapperen. Den har kam ytterst på den ene enden og en beholder for oppsamling i andre enden. Den fjerne ikke egg og behandling pågår over to uker.

Hårklipp
Klippe av alt håret er ikke den beste løsningen for dem som er glad i sveisen sin, men en svært effektiv måte å kvitte seg med lus på. De overlever ikke med en hårlengde under 0,5 cm. Snauing må etterfølges av behandling av sengetøy, luer osv. En kortere frisyre gjør selvsagt enhver lusekur enklere.

TIPS:

Unngå lus
Ikke bruk andres luer, hjelmer, kammer eller børster.
Klær henger ofte tett i garderober, særlig i barnehager og skoler. Finne løsninger som f.eks. klær i bokser eller poser, etablere flere plasser og gjøre det romsligere.

Sjekk jevnlig
Påvis lus før behandling, bruk kam evt. lupe.
Sjekk hele familien.

Snakk om lus
Det viser seg at det er manglende kunnskap. Det er også mange som tier om det, fordi de synes det er flaut.
Snakk med venner, naboer, skole, jobb, barnehage, familie osv.

Hele familien
Behandle alle i familien som er smittet, samtidig.
Vask sengetøyet og klær på 60 grader eller mer. Evt. putt luer, kosedyr, sofaputer og pledd i fryseren, minst fire timer, evt. tørketrommelen på 60 grader i minst fem minutter eller isoler i 30 timer.

Kilder:
Folkehelseinstituttet, Urtekilden, Helsekost, Behandlere/terapeuter

 • Relaterte linker:

Alternativ.no/Markedsplassen/Helsekost

Alternativ.no/Markedsplassen/Eteriske oljer

Alternativ.no/Markedsplassen/Urter

Ønsker du kontakt med behandler, terapeut,  veileder, coach innen helhetlig helse?
FINN BEHANDLER på Behandler.no

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.