FULLMÅNE som ber deg våkne opp
Fullmånen i januar kalles ulvemåne, etter tradisjon fra indianere og ulv som uler mot månen på denne tiden. Noen mennesker oppfører seg også som grådige ulver. Astrolog Per Henrik Gullfoss har tatt et overblikk.
Alle kjenner brenneslen som vokser vilt over nesten hele landet. De fleste ser på den som ugress og forsøker å bli kvitt den, uvitende om hvilke skatter som står ubrukt og hvor mye man kan bruke denne planten til.
Mat, medisin og gjødsel
Nesle har tradisjon som mat, medisin, fôr, gjødsel, plantevern, farge og tekstilplante. Hele planten kan brukes, men størst interesse er det for bladene. Setter man seg inn i litteratur om hvordan brennesle er brukt gjennom tidene kommer man over den ene ”mirakelhistorien” etter den andre.
– Det finnes ingen unnskylding for ikke å ha store mengder av den i huset, sa franskmannen Maurice Mességué (1921-2017). Urtelegen og forfatteren Mességué viet hele sitt liv til urter, grønnsaker og krydderplanter og hvordan vi kan bruke våre planter både som mat, medisin og skjønnhetspleie.
Brenneslen er lett tilgjengelig og det er ikke noe hokuspokus å bruke den. Men plukk bare de friske, nye bladene. Fersk brenneslesuppe kan du lett lage av bladene når du har plukket dem.
Bruk de som te, av ferske eller tørkede blader. Hell 2,5 dl vann over en skje med blader og la det trekke en liten stund. Tørket brennesle kan også knuses og tilsettes supper eller brøddeigen.
Gode virkestoffer
Det er mange gode virkestoffer i brennesle, og derfor har den til alle tider blitt brukt ved forskjellige plager og problemer innen folkemedisinen.
Nesle er rik på C-vitamin og inneholder 142 mg C-vitamin /100 g råvekt. Blad og stilk inneholder vitamin C, K, B2 og B5, glykosider, eterisk olje, garvestoff, protein, kalium, kalsium, jern, stivelse og folinsyre.
Sauer visste best
Ifølge en historie fortalt av en sauebonde til Alternativ.no, observerte hun at hennes sauer spiste store mengder brennesle etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, – en av de mest alvorlige atomkraftverkulykkene i verden. Dette hadde hun ikke sett tidligere, men gikk ut ifra at dyrene instinktivt visste at dette var bra for dem. Hun begynte selv å sanke brennesle for å kunne gi det til sauene utover vinteren.
Gamle hunder
Også hunder kan ha nytte av brenneslen. Urte eksperten og hundeelskeren Mességué forteller at han gir urten til hunder, og særlig til gamle hunder som har blitt revmatiske. Han lager også en blanding av brennesle, svalurt og kålhode, som han finhakker og legger et par dager i vann. Denne oppløsningen gnir han hundene inn med der det gjør vondt.
– Når de får godt stell lever de enda noen år, kan han fortelle.
Som naturlig gjødsel
Maurice Mességué har også engasjert seg forurensing og har jobbet for at man skal produsere mat uten kunstgjødsel og giftige sprøytemidler.
I 1971 ble han borgermester i den lille byen Fleurance i Frankrike og der klarte han å revolusjonere matvareproduksjonen. Ved å kontakte kjøpmennene fikk han dem til å selge giftfri mat og produsentene overtalte han til å sluttet å bruke kunstgjødsel og giftige sprøytemidler og fjerne alle kunstige tilsetninger i matvarene. Dette resulterte i at folk reiste lange veien for å få tak i denne maten.
Og nettopp brennesle er en av vekstene som kan brukes i denne sammenhengen. Av brenneslen kan man nemlig lage gjødselvann. Dette vannet tilfører nitrogen og skal virke generelt styrkene på planter og øke motstandskraften mot sykdommer og skadedyr.
Lage gjødselvann selv
Gjødselvann kan lages av brennesle og evt. andre næringsrike planter, f.eks. valurt, som løser seg lett opp i vann.
Ifølge Maurice Mességué kan brenneslen også hjelpe andre ømfintlige planter kun ved å være der. Brennesle langs bed med krydder urter og legende urter øker innholdet av velgjørende stoffer.
(Artikkelen forsetter under annonsen)
Oppskrifter:
Gjødselvann
Dette lages ved å la plantene ligge i vann i minst 14 dager. Plukk en bøtte halvfull. Fyll på med vann og la den stå ute, gjerne i sola. Rør i bøtta hver dag og etterfyll vann hvis nødvendig. Tynn ut før bruk.
Brenneslesuppe
Her er oppskriften til Maurice Mességué fra hans bok ”Naturen har alltid rett”, fra 1972.
”Det verste er å plukke dem. Men hvis du nå allerede har luket dem opp av hagen, så kast dem ikke. Fort deg å lage en opplivende suppe.
Brun en finhakket løk i olivenolje. Bland med finhakket brennesle. Rør i pannen i fem minutter. Hell over en liter vann. La det koke et kvarter og server med en spiseskje fløte eller en klatt smør i hver tallerken.
Brenneslene som er så krigerske, er nå blitt fløyelsmyke, de er som kjærtegn over ganen”.
Te av brennesle
Hell 2,5 dl vann over en skje med friske eller tørkede blader og la det trekke en liten stund.
Tips:
Ut å plukke brennesle!
Forsiktighetsregler
Brennesle regnes som trygg urt å bruke. Det er ingen advarsler mot bruk av brennesle under graviditet og amming (urten kan til og med øke melkeproduksjonen hos ammende).
Det er noen betenkeligheter knyttet til at nesle kan ha interaksjon med medisiner brukt ved diabetes, høyt blodtrykk eller betennelser, i tillegg til beroligende medisiner. Det er ikke rapportert om at problemer har oppstått, men hvis du bruker slike medisiner, bør du bruke brennesle med forsiktighet.
Bruk av urter må ikke erstatte legens råd ved alvorlig sykdom.
Relatert:
Ønsker du kontakt med en behandler, terapeut, coach som kan urter:
>> Se behandlerllisten Behandler.no
Kurs/utdanning i Urtemedisin
>> Se Kurs og utdanning på Behandler.no
Urter
> Alternativ.no, Markedsplassen/Urter
> Alternativ.no, Markedsplassen/Eteriske oljer
Kilder: Maurice Mességué, Maria Treben, Urtekilden, Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi)
Fullmånen i januar kalles ulvemåne, etter tradisjon fra indianere og ulv som uler mot månen på denne tiden. Noen mennesker oppfører seg også som grådige ulver. Astrolog Per Henrik Gullfoss har tatt et overblikk.
Et indre trykk – om enn i vårt ubevisste, vil alltid vise seg i det ytre på en eller annen måte.
Kanskje oppstår en situasjon hvor planer må endres.
Se hele kalenderen >> Trykk her
Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.