Strikking med helse og lykke i hver maske

Foto: Schutterstock

For mange er det terapi å strikke, på linje med meditasjon og mindfulness. Ved en rekke plager og problemer er det helsefordeler, ifølge forskning.

Strikking er en tradisjonsrik aktivitet som blomstrer. Det går en strikkebølge over landet, som ingen ende vil ta. Over det ganske land arrangeres det en rekke ulike strikketreff og strikkefestivaler. Strikkebøker utgis i stor stil og flotte resultater presenteres med stolthet i sosiale medier.

Og det er en god ting for folkehelsa, for det viser seg strikking har mange helsefordeler.

For garnelskere er det en nytelse i seg selv å være i kontakt med fiber og fantastiske farger. Kreativiteten stimuleres og lekre, brukervennlige kreasjoner skapes. Men i tillegg gir pinner og garn mellom hendene en rekke gevinster for kropp og sjel. Strikking kan blant annet dempe stress, det er bra for hukommelsen og det og kan minske smerteopplevelse.

Forsker på terapeutisk strikking
Det er publisert flere studier som viser hvordan strikking kan påvirke helse og psyke. I en britisk spørreundersøkelse fra 2015 deltok 3500 strikkere. Studien, som ble publisert i British Journal of Occupational Therapy, sier at jo mer strikking, desto mer ro og lykke.

Den britiske fysioterapeuten Betsan Corkhill er en pioner innen terapeutisk strikking. Gjennom en årrekke har hun blant annet organisert strikkegrupper ved smerteklinikken på Royal United Hospital i Bath, et tilbud som har vist seg å være til stor hjelp for dem som er rammet. I 2015 utga hun boken «Knit for Health & Wellness», hvor hun forteller om fordelene ved strikking og hvordan det kan endre ens liv:

Smerte, depresjon, angst, stress, sorg, rusmisbruk, ensomhet, parkinson, kreft, høyt blodtrykk, konsentrasjonsproblemer, overvekt, ADHD og demens er blant tilstandene hvor strikking kan være til hjelp.

Forfatteren viser til eksempler på hvorfor strikking er helsebringende:

  • Det å gjøre ting med hendene aktiviserer hjernen på en annen måte enn for eksempel kontorarbeid.
  • Den repeterende bevegelsen fremmer frigjøringen av beroligende serotonin, noe som løfter sinnstilstand og gir smertelindring.
  • Aktivitet som innebærer begge hender krever stor hjernekapasitet, og gir mindre plass til andre problemer.
  • Uansett hvor kaotisk livet ser ut, kan man ha kontroll med strikketøyet.

Betsan Corkhill er også medforfatter av en internasjonal undersøkelse fra 2014 «Knitting and Well-being», med over 3000 deltagere fra 31 land. Her kommer det blant annet fram at det er mye å hente for dem som er sliter med depresjon: 87 prosent av deltagerne som var deprimerte mente at strikkingen fikk dem til å føle seg mer oppstemt.

Alle som har en genuin interesse for strikking er kjent med lykkefølelsen det gir å starte på et nytt prosjekt og legge opp på pinnen med nytt garn. Så kommer roen og tilstedeværelsen som følger når man samler seg og konsentrert arbeider rytmisk med strikketøyet. Oppmerksomt nærvær eller mindfulness er en populær øvelse som går hånd i hånd med strikking.

I Norge er det en stor interesse for strikking. Så mye som 43 prosent av alle norske kvinner og 4 prosent menn strikker, ifølge en undersøkelse gjort av Forbruksforskningsinstituttet, SIFO i 2016. Det viser seg også at det er flere unge enn før som trives med garn og pinner.
(Artikkelen fortsetter under annonsen).

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora

Frivillig omsorg
Mange strikker til seg selv og sin familie. For andre er strikking terapi i dobbelforstand da det strikkes for å hjelpe andre. Eksempler på det er Amandaprosjektet, som strikker tepper, luer og sokker til premature på sykehus. Dette er et kjærkomment tiltak for de aller minste barna, startet i 2010. Hjemmestrikket ull er gull for disse barna. Et tilsvarende prosjekt Strikk for livet, sender varme klær til prematur og nyfødte i Tanzania.

Andre eksempler er varme skjerf som strikkes til hjemløse og andre som fryser. Strikkedugnaden Oransjesjerf i regi av Kirkens Bymisjon , med hjemmestrikkede skjerf som deles ut over hele landet har en markering 1. november «Årets varmeste dag». Andre grupper strikker sokker, votter, gensere til flyktninger både for forsendelser ut av landet og til flyktninger som søker ly i Norge.

I en travel tid preget av at store krav på mange områder er strikking en god måte å skape aktivitet i sitt eget tempo. For alle dem som sliter kan det være et bra alternativ til helsehjelp både for egen del og andres. Dessuten er det miljøvennlig i en tid med stor forurensende tekstilproduksjon. Et strikkeplagg av god kvalitet varer – og varmer.

Referanse:
Betsan Corkhill, Stitchlinks

> Kurs i meditasjon

> Kurs og utdanning i Mindfulness

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.