
SOLAR PLEXUS – selvfølelse, viljekraft, selvstendighet
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga, artikkelserie, del 3 av 7.
Hva er chakraer?
I yogafilosofien beskrives chakraene som energisentre som ligger langs ryggraden – fra bekkenbunnen til toppen av hodet. De kan forstås som forbindelser mellom kropp og bevissthet, og relateres både til hormonproduserende kjertler og nervepleksus som påvirker vår fysiske, følelsesmessige og mentale balanse.
Sett i lys av utviklingspsykologi, kan chakraene speile ulike faser i menneskets utvikling og identitetsdannelse – fra tidlige erfaringer med trygghet og tilhørighet, via selvstendighet, relasjoner og kreativ utfoldelse, til refleksjon, innsikt og visdom. Selv om fundamentet legges i barndommen, utvikles chakraene gjennom hele livet, og gir innsikt i hvordan vi formes, og hvordan vi kan støtte vår utvikling – eller reparere ubalanser.
I denne serien utforsker vi hvordan å bygge bro mellom yogafilosofi og moderne psykologi – og hvordan ungdom kan finne trygghet, balanse og kraft gjennom kropp, pust og refleksjon.
HARA-CHAKRA – føle, sanse, utforske
Hara-chakraet er kroppens andre energisenter og forbindes med barnets neste utviklingsfase etter at trygghet og tilhørighet er etablert. Det handler om bevegelse, sansning, følelser og nysgjerrig utforskning – og om å få kontakt med egne behov, impulser og grenser. Chakraet er nært knyttet til barnets gryende opplevelse av et eget «jeg», og utviklingen av emosjonell identitet.
Når barn får rom til å uttrykke og utforske følelser i sitt eget tempo – og møtes med empati og validering – blir det tryggere å kjenne etter hva man føler og hva man trenger. Slik utvikles evnen til å forstå og regulere følelser, og til å uttrykke dem på måter som fremmer kontakt og relasjon.
I motsatt fall – dersom følelser overstyres, avvises eller påføres skam – kan barnet miste tilliten til egne impulser og behov. Det kan føre til at følelser undertrykkes eller overvelder, og gjøre det vanskelig å kjenne forskjell på egne og andres behov. Mange bærer med seg slike mønstre inn i ungdomstiden og voksenlivet.
Hara-chakraet er knyttet til elementet vann, og speiler følelsenes bevegelige natur. Følelser kan strømme stille og mykt, som en rolig elv – eller komme som kaskader, fossende og overveldende. Når følelsene fryses eller stagnerer, blir det vanskeligere å oppleve tilstedeværelse, glede og indre bevegelse. Et balansert hara-chakra gjør det mulig å kjenne og uttrykke følelser uten å drukne i dem – og samtidig ikke måtte beskytte seg mot dem.
Dette chakraet støtter også evnen til å være i relasjon: å kjenne seg fri til å søke kontakt, og trygg nok til å ta imot. Når den emosjonelle identiteten får utvikle seg på sunne premisser, kan ungdom kjenne seg som «en som føler» og «en som utforsker» – med tillit til egne signaler og plass i fellesskapet.
Gjennom yoga og tilstedeværende pust kan ungdom utforske kropp og følelser i trygge rammer. Øvelsene i dette kapittelet støtter kontakt med sansene, indre bevegelighet og følelsesmessig balanse – og styrker livsglede, kreativitet og selvaksept.
Pranayama/Pusteøvelse
– Jeg kan finne indre balanse
Denne pusteøvelsen, kan brukes hvor som helst og når som helst for å hjelpe ungdommen med å finne indre balanse og ro i følelsene sine. Fortell gjerne ungdommene at de kan bruke øvelsen i ulike situasjoner – på bussen, før en prøve, i en stressende samtale eller før de skal sove. Ta dem gjennom øvelsen ved å telle og vise med hendene, og la dem øve på å puste rolig og kontrollert. Gjenta øvelsen så mange ganger dere ønsker eller har avtalt på forhånd.
INSTRUKSJON TIL UNGDOMMENE:
1: Rett ut tommelen.
2: Rett ut pekefingeren.
3: Rett ut langfingeren.
4: Rett ut ringfingeren.
5: Rett ut lillefingeren.
Pust ut og fold sammen fingrene igjen, én etter én:
1: Fold sammen lillefingeren.
2: Fold sammen ringfingeren.
3: Fold sammen langfingeren.
4: Fold sammen pekefingeren.
5: Fold sammen tommelen.
La oss prøve på nytt – denne gangen teller jeg bare tallene og viser hvilke fingre dere skal be- vege. Pust inn; 1, 2, 3, 4, 5. Pust ut; 1, 2, 3, 4, 5.
VARIASJON:
Øvelsen kan også gjøres ved å telle sakte til fem inni seg, både på inn- og utpust, uten å telle med hendene. Du kan også variere ved å telle fem på inn- pust og åtte på utpust, eller tre på innpust og fem på utpust. Lengre utpust gir en mer beroligende effekt.
VIRKNING:
Øvelsen er beroligende og kan samtidig bygge energi. Jo lengre utpust, jo mer beroligende effekt. Den kan forbedre fordøyelsen, søvnen og konsentrasjonen, og kan brukes som en timeout under stressende situasjoner som prøver, eksamener eller krangler.
Du finner flere øvelser i boken «Nøkler til et bedre liv – Yoga for unge.
Hvordan kan yoga gi ungdom nøkler til et bedre liv, støtte deres utvikling gjennom oppveksten, dempe hverdagsstresset og fremme deres fysiske og psykiske helse?
Forfatterne Isabelle Schjelderup, Ingunn Hagen og Anodea Judith forsøker å besvare disse spørsmålene, basert på forskning på yoga. Samtidig presenteres yogafilosofi og yogapraksis, som kan fungere som verktøy til et bedre liv, gi innsikt og dessuten være kilde til refleksjon. Boken er laget for profesjonelle fagfolk som jobber med ungdom, slik som helsepersonell og lærere, samt for foreldre og andre. Boken kan også være interessant for ungdommer selv.
Yogaøvelsene kan brukes som terapeutiske verktøy, individuelt eller i gruppe, både hjemme, i naturen, eller i klasserommet. Hensikten med yogaøvelsene er å støtte opp under ungdoms positive selvutvikling og potensielt være med på å forhindre eller hele skjevutvikling.
> Nøkler til et bedre liv – yoga for unge (og voksne)
Om artikkleforfatter
Isabelle Schjelderup er sosionom med videreutdanning i psykisk helse og terapeutisk arbeid, og har bred erfaring med å bruke yoga og mindfulness som verktøy for livsmestring og heling. Hun er utdannet yogalærer og mindfulness-instruktør, og har i tillegg utdanning i pedagogisk mindfulness og en rekke alternative og komplementære behandlingsformer.
Hun har co-ledet HELFO-støttede behandlingsgrupper for voksne med angstlidelser, og leder i dag terapeutiske yogagrupper for mennesker med PTSD, angst, depresjon og utbrenthet. Isabelle har også drevet Hjerte Familiebarnehage, hvor hun integrerte ukentlige yoga- og mindfulnessøkter – både inne og ute – som en naturlig del av barnas hverdag.
Hun er forfatter av boken Lek med yoga (2019, CappelenDammAkademisk) og Nøkler til et bedre liv- yoga for unge (2025, e-bok via Publizm.no, fysisk bok via forhåndsbestilling til forfatter).
Les også:
ROTCHAKRA – trygghet, tillitt, tilhørighet
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga, artikkelserie, del 1 av 7.
HARA-CHAKRA – føle, sanse, utforske
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga
Artikkelserie del 2 av 7.
SOLAR PLEXUS – selvfølelse, viljekraft, selvstendighet
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga, artikkelserie, del 3 av 7.
Finn fram på alternativ.no – HELHET
Din guide til helhetlig livsstil, spiritualitet og selvutvikling
ALT PÅ ETT STED
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga, artikkelserie, del 3 av 7.
Under fullmånen i juni kan du kjenne en sterk dragning mot det som er sant for deg, og en uro for det som ikke lenger stemmer med ditt indre kompass. Intuisjonen forsterkes, og du kan oppleve dype innsikter.
Se hele kalenderen >> Trykk her
HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.
Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.