Behandler.no - Norges største oversikt

Brennesle er en av naturens store gaver

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 11.06.2011
-Hvis du har brennesle i hagen din er du heldig, og du må ikke finne på å utrydde dem, sa den kjente franske urtelegen Maurice Mességué.

Mat og medisin
Gode virkestoffer
Sauer visste best
Gamle hunder
Som naturlig gjødsel

Alle kjenner brenneslen, som vokser vilt over nesten hele landet. Sommerminner fra barndommen inkluderer gjerne å bli brent på leggene. De fleste ser på den som ugress og forsøker å bli kvitt den, uvitende om hvilke skatter som står ubrukt og hvor mye man kan bruke denne planten til.


Mat og medisin
Nesle har tradisjon som mat, medisin, fôr, gjødsel, plantevern, farge og tekstilplante. Hele planten kan brukes med størst interesse er det for bladene. Setter man seg inn i litteratur om hvordan brennesle er brukt gjennom tidene kommer man over den ene ”mirakelhistorien” etter den andre.

-Det finnes ingen unnskylding for ikke å ha store mengder av den i huset, sa Maurice Mességué (f.1921). Urtelegen og forfatteren Mességué har viet hele sitt liv til urter, grønnsaker og krydderplanter og hvordan vi kan bruke våre planter både som mat, medisin og skjønnhetspleie.

Brenneslen er lett tilgjengelig og det er ikke noe hokus-pokus å bruke den. Fersk brenneslesuppe kan du gå rett tll kjøkkenet å lage av bladene når du har plukket dem, eller du kan forvelle dem for å bruke senere. Plukk med bare de friske, nye bladene. Bruk de som te, av ferske eller tørkede blader. Hell 2,5 dl vann over en skje med blader og la det trekke en liten stund. Tørket brennesle kan også knuses og haes i supper eller I brøddeigen.


Gode virkestoffer
Det er mange gode virkestoffer I brennesle, og derfor har den til alle tider blitt brukt til forskjellige plager og problemer innen Folkemedisinen. Nesle er rik på C-vitamin. I følge Bioforsk inneholder nesleblad 142 mg C-vitamin /100 g råvekt. Blad og stilk inneholder vitamin C, K, B2 og B5, glykosider, eterisk olje, garvestoff, protein, kalium, kalsium, jern, stivelse og folinsyre.

Brennesle oppskrifter

Tips:
Bruk hansker og saks når du skal sanke brennesle
Plukk de friskeste skuddene, på steder uten trafikk og forurensing.
Tørk og ha utover vinteren

Brenneslesuppe
Her er oppskriften til Maurice Mességué fra hans bok ”Naturen har alltid rett”, fra 1972.
”Det værste er å plukke dem. Men hvis du nå allerede har luket dem opp av hagen, så kast dem ikke. Fort deg å lage en opplivende suppe.
Brun en finhakket løk I olivenolje. Bland med finhakket brennelse. Rør I pannen I fem iminutter. Hell over en liter vann. La det koke et kvarter og server med en spiseskje fløte eller en klat smør I hver tallerken. Brenneslene som er så krigerske, er nå blitt fløyelsmyke, de er som kjærteng over gangen”.

Te av brennesle
Hell 2,5 dl vann over en skje med frisek eller tørkede blader og la det trekke en liten stund.

Brennesle er kjent for mange forskjellige egenskaper. Roten og bladene av brennesle  har blitt nyttet til å lette hoste og astma. Den har også blitt brukt mot forkjølelse, kikhoste og tuberkulose.

Den virker vanndrivende, urindrivende, utrensende, og avgiftende. Den har blitt mye brukt som blodrensende, blodstillende og for å øke blodgjennomstrømningen til huden.

I flere europeiske land brukes neslerot til behandling av tidlige stadier av godartet forstørret prostata, også kalt benign prostata hyperplasi, BPH.

Galledrivende, immunstyrkende, blodsukkersenkende er også egenskaper som tilskrives planten. Den har også blitt brukt som allergimiddel og betennelseshemmende.

Nesle brukes som avkok til hårpleiemiddel og skal vere effektiv mot flass. Også innen hudpleie er brennesle brukt og virker beroligende og rensende på brannsår, eksem og irritert hud, noe som bl.a. skyldes garvestoffenes sammentrekkende egenskaper.


Sauer visste best
Ifølge en historie fortalt av en sauebone til en medarbeider i alternativ.no, observerte hun at hennes sauer spiste store mengder brennesle etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, - en av de mest alvorlige atomkraftverkulykkene i verden. Dette hadde hun ikke sett tidligere, men gikk utifra at dyrene instinktivt visste at dette var bra for dem. Hun begynte selv å sanke brennelse for å kunne gi det til sauene utover vinteren.


Gamle hunder
Også hunder kan ha nytte av brenneslen. Urteeksperten og hundeelskeren Mességué forteller at han gir brennesle til hunder, og særlig til gamle hunder som har blitt revmatiske. Han lager også en blanding av brennesle, svalurt og kålhode, som han finhakker og leggger etpar dager i vann. Denne oppløsningen gnir han hundene inn med der det gjør vondt. –Når de får godt stell lever de enda noen år, kan mannen fortelle.


Som naturlig gjødsel
Maurice Mességué har også engasjert seg forurensing og har jobbet for at man skal produsere mat uten kunstgjødsel og gftige sprøytemidler.

I 1971 ble han borgermester i den lille byen Fleurance i Frankrike og der klarte han å revolusjonere matvareproduksjonen. Ved å kontakte kjøpmennnene fikk han dem til å selge giftfri mat og produsentene overtalte han til å sluttet å bruke kunstgjødsel og giftige sprøyemidler og fjerne alle kunstige tilsetninger i matvarene. Dette resulterte i at folk reiste lange veien for å få tak I denne maten.

Og nettopp brennesle er en av vekstene som kan brukes i denne sammenhengen. Av brenneslen kan man nemlig lage gjødselvann. Dette vannet tilfører nitrogen og skal virke generelt styrkene på planter og øke motstandskraften mot sykdommer og skadedyr.


Lage gjødselvann selv
Gjødselvann kan lages av brennesle og evt. andre næringsrike planter, f.eks. valurt, som løser seg lett opp i vann.

Dette lages ved å la plantene ligge i vann i minst 14 dager. Plukk en bøtte halvfull, - lurt å bruke hansker. Fyll på med vann og la den stå ute, gjerne i sola. Rør i bøtta hver dag og etterfyll vann hvis nødvendig. Tynn ut før bruk.

Ifølge Maurice Mességué kan brenneslen også hjelpe andre ømfintelige planter kun ved å være der. Brennesle langs bed med krydderurter og legende urter øker innholdet av velgjørende stoffer.

Ut å plukke brennesle!
Forsiktighetsregeler
Urtekilden ved Rolv Hjelmstad omtaler noen forhold som man bør være oppmerksom på når man skal bruke urter som medisin.
Brennesle regnes som en svært trygg urt å bruke. Det er ingen advarsler mot bruk av brennesle under graviditet og amming (urten kan til og med øke melkeproduksjonen hos ammende).
Det er noen betenkeligheter knyttet til at nesle kan ha interaksjon med medisiner brukt ved diabetes, høyt blodtrykk eller betennelser, i tillegg til beroligende medisiner. Det er ikke rapportert om at problemer har oppstått, men hvis du bruker slike medisiner, bør du bruke brennesle med forsiktighet.

Alternativopplysningen understreker at bruk av urter ikke må erstatte din leges råd ved alvorlig sykdom.


Relatert:

Urter – magi og medisin i årtusener
Urter har gjennom historien blitt tillagt både ekte og ikke fullt så troverdige egenskaper. La oss ta en reise gjennom tiden og se om myter, overtro og kjerringråd kan knyttes opp mot urtenes bruk i dag.

Ønsker du kontakt med en behandler som kan urter:
Finn behandler – behandler.no

Utdanning i Urtemedisin

Utdanning innen helhetsmedisin, enhetsmedisin, homeopati osv. vil også ha urtemedisin innbakt i utdanningen – alternativ.no/utdanning

Markedsplassen/Urter


Kilder:
Maurice Mességué, Maria Treben, Urtekilden, BioforskFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Redaksjonen 18/05/2015 - 09:46

Hei Merete
Vi stilte ditt spørsmål til våre følgere på FAcebook og fikk blant annet følgende tilbakemeldinger:

Hanna Kristine Reinert: La den henge til tørk, knuses og oppbevares tørt i tett boks. Universalplante dette.

May Brit Nordstrøm: Den kan forvelles, bruke en stavmixer, posjonere den, og fryse det ned. Da kan en ta ut det en trenger til supper, stuing mm. Da har man utover vinteren.

Inger-Marie Kristina Berg: Jeg tørker brenneneslen. Synes den holder seg best da. Smuldrer en neve i supper og brød/rundstykker. Det gir ingen smak, men regner med at næringsverdien er der likevel.

Hanne Salhus: Jeg legger bladene på et brett i full sol, tørker på kort tid

Lillian Marie Aarholt: I flere år brukte jeg å ha tørket brennesle i brøddeigen. Den er rik på mineraler. Kan også knuses og ha over poteter og stuinger. Neslesuppe nå på våren og forsommeren er et fint tilskudd. Frisk nesle som har ligget i vann 8-10 dager er godt for jord og planter. Maurice Messegue ble jeg \"kjent \" med for bortimot 30 år siden,, og han har jeg lært mye av, en mann full av stor visdom og livsglede og kjærlighet som han øser ut i sin bok: \" Naturen har alltid rett\"

Merete 12/05/2015 - 09:20

Kan en fryse ned brennesle i poser , etter å ha vesker de i kaldt vann og latt de tørke på et håndkle . Og bruke de i te og mat senere. Eller må de tørkes?

Fredrik D.Kensland 27/03/2013 - 19:15

Jeg spiste grønnsakssuppe med egenplukkede brennesleplanter for første gang i juni 2012 og bare elsker å bruke den til både suppe og te :-) glad for at jeg \"oppdaget\" urten i fjor.

W.R 22/02/2013 - 11:53

Viser til Lise Fuglevik sitt innlegg. Har lest en del om nesle. Hvis det brukes riktig, skal urten faktisk hjelpe mot nyresten/-grus.Se bl.a.\"Urtekildens planteleksikon\"

Lise Fuglevik 16/05/2012 - 08:09

Det ble nevnt her at det utvinnes oksalsyre ved 2. gangs oppvarming . Det vil med andre ord forklare at de faktisk inneholder oksalsyre , noe som kan skape nyrestener. Jeg spiste mye brennelse for noen år siden , fakisk litt hver dag en sommer ,noe som resulterte til nyresteiner og en lang plagsom periode ... Desverre

Unni Klubben Håbrekke 13/05/2012 - 16:03

Ja brennesla i hagen min er hellig.Spist suppe i1mnd nå.Krydrer med løpstikke,skvalderkål og ramsløk+ +.Grønt smake skjønt

Ann M. Slåttelid 02/05/2012 - 01:50

En liten gutt med smertefull eksem på hendene, dyppet hendene flere ganger daglig i brennenesleavkok.Når han bøyde fingrene begynte de å blø. I løpet av noen uker hadde han fått den fineste hud på hendene.

Line 24/10/2011 - 20:57

Her hvor jeg bor har vi veldig høy luftfuktighet om våren så jeg får tørke neslen i ovnen til å gjemme unna og ha over vinteren (ca. 40 grader over natten med døren på gløtt). Den er kjempegod å bruke som te mot gikta, og jeg har alltid i et par-tre sjeer av den når jeg lager for eksempel kjøttboller, supper og pastafyll. Om våren og forsommeren lager jeg klassisk suppe av fersk nesle. En skvett ekte fløte og smilende egg kommer man ikke unna!

Ulla Gefvert 17/06/2011 - 21:29

Smiler, utrydde brennelser, det går ikke. Jeg inviterer alle hit til meg (et rydde-projsekt som eg ikke er mitt men som jeg gjør). Her finnes MASSEVIS av brennesler! Velkommen hit og høst av naturens under! Jeg elsker brenneslesuppe selv og glemmer av å plukke desverre... Ulla

Nina 15/06/2011 - 19:03

hei
man bør ikke forvelle brennnesle for å bruke senere: det utvinnes oksalsyre ved 2.gangs oppvarming som ikke er bra for oss.

Julija P.Lande 15/06/2011 - 17:44

jeg har spist brenneneslesuppe i mange år og alle mine gode venner setter pris på delikatesse. Brenneneslete bruker jeg året rundt både som tørstestillende drikk og som varm te. Min vesle økologiske urtehage nytter godt av brennenesler som både gjødsler og jager vekt insekter. Planter er uunnværlig .

Marianne Haugen 13/06/2011 - 17:21

Så spennende!Jeg spiser suppe og lager Grøftekantfrikadeller med nesle , løk og Skvallerkål + annet grønt. Gøy å vite at brennesle er sååå sunt også!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.