Urteterapi motvirker astma

Foto: Schutterstock

Tradisjonell urtemedisin har sine røtter over hele verden. Ekstrakter, pulveriserte blader og oppkok av ulike planter var legenes fremste medisiner mot det meste, enten de bodde i antikkens Hellas eller det gamle Egypt. Det finnes utallige oppskrifter mot astma som er like gyldige i dag som den gangen.

.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske urter
På 1870-tallet i Luxor ble det funnet en papyrus, fra en gang rundt 1550 f.Kr. Den ble døpt Ebers papyrus, etter Georg Ebers, mannen som gjorde denne unike oppdagelsen. Da rullen med intrikate hieroglyfer ble tolket, viste det seg å være en oversikt på syv hundre urter og deres medisinske bruk. I disse skriftrullene kan man blant annet finne en oppskrift på urter som man skal varme opp, for så å la pasienten innhalere dampen av disse urtene som kur mot astma. Oppskriften nevner bukkehornsfrø og lakrisrot, slimløsende urter som brukes den dag i dag mot respiratoriske plager.

Mat og te som remedier
Den greske lege Hippokrates erklærte at ”man skal aldri gi medisin hvis mat kan hjelpe”. Med dette refererte han til de gamle grekernes råd mot tette luftveier, nemlig hvitløk, pepper, kanel og eddik. Denne blandingen økte sekretutskillelsen fra nese og bronkier. I det gamle Kina hadde de et annet velfungerende triks mot astma. Det ble brukt teblader, som på lik linje med kaffe inneholdt koffein. Koffeinet utvidet de tilsnørte bronkiene slik at pasienten fikk puste.

I en annen verdensdel, nærmere bestemt i Peru, oppdaget indianerne at den rødbrune kvaen fra det peruvianske balsamtreet hadde en svært gunstig effekt for åndedrettsorganene.
Slik fortsetter listen. Beduinene i Arabia, folket i Trinidad og det gamle romerske riket hadde alle sine remedier mot astma, enten det var urter, krydder eller frø.

Astma er med andre ord en gammel sykdom med lang historie og et utall urtemedisinske råd bak seg.

Forebyggende og støttende urter
Anne Victoria Heiberg har 15 års praktisk erfaring med urte- og naturmedisin og er utdannet biopat og fytoterapeut. I tillegg underviser hun i urtemedisin, hvor hun lærer bort kunnskapen om urtenes legende effekt og hvordan kombinere dem i tinkturer. Hun bruker et bredt spekter av urter for å behandle astma.

– Som biopat lager jeg individuell urtemedisin basert på grundig analyse. Jeg plukker ut fire typer av et sortiment på hundre, så det er mange urter å velge mellom. Det er viktig å huske at vi naturmedisinere ikke behandler symptomer men de bakenforliggende årsaker. Og de kan være mange og ulike og likevel lede frem til samme plage. Men generelt kan jeg si at jeg bruker mye timian. Den er slimløsende og åpner bronkiene. Lakrisrot har naturlig kortisol og virker inflammasjonshemmende. Og så er det flere typer som virker mere på bakterier, slik som rød solhatt, sier Heiberg. Heiberg påpeker at ikke alle kan bruke urtemedisiner mot astma.

– Astma kan være alvorlig, og urter skal brukes forebyggende og som støtte. Vi behandler som regel ikke akutte tilfeller heller. Mine klienter kommer for å styrke kroppen og komme i biokjemisk balanse. Akutte anfall kan være farlige og bør behandles i samråd med lege, råder Heiberg.

>> Les mer: Hva er Biopati (Behandler.no)

Dette er astma:

Astma er en kronisk betennelse i luftveiene. Dette medfører økt slimproduksjon, hevelse av slimhinner og sammentrekning av glatt muskulatur i bronkieveggen. Anfall gir pasienten store problemer med å puste, og ånderedrettet blir tungt, hvesende eller pipende.

Annonse
Optimal helse starter i tarmfloraen

Astma behandles med medikamenter som har opphever sammentrekningene av den glatte muskulaturen i bronkiene. Alvorlige og langvarige astma-anfall (såkalt status asthmaticus) kan likevel forekomme og denne typen anfall kan være livstruende.

 

Astma forekommer i alle aldre. De siste årene har det vært en klar økning av mennesker som diagnostiseres med denne sykdommen.

(Forsetter under annonsen)

Behandlerlisten, Behandler.no
Annonse

Biokjemisk måling av virkestoffer
Der Hippokrates og de gamle egyptiske legene gikk ut fra teorier om de fire væskene og planetenes posisjoner for å legge til grunn urtenes effekt, foreligger det i dag langt mer omfattende forskning bak urtemedisin.

– Det er mye mere forskning på urter enn det folk flest tror. Det er mange år siden vi gikk fra intuisjon og erfaring alene og over til konkret biokjemisk måling av virkestoffer. Jeg vil også minne om at store deler av dagens legemedisin er produsert på bakgrunn av kunnskap om virkestoffer i planter. Disse er siden produsert kunstig. Min påstand er at urtemedisin er den opprinnelige medisinen. Den er brukt over hele verden av mennesker og dyr til alle tider, sier Heiberg. Men hun mener at man ikke skal leke seg med urtemedisin av den grunn.

– Man skal ikke bruke noen former for naturmedisin «bare for å gjøre det». Alle medisinplantene har en biokjemisk effekt og skal benyttes som ledd i en behandlingsplan. Fordelen er helt klart at dette er naturlige, gjenkjennbare stoffer for kroppen og gir ingen bieffekter ved riktig bruk. Men man skal bruke fagfolk her og ikke eksperimentere for mye på egen hånd, advarer biopaten.

Intelligent medisin
Selv om tidene har forandret seg, betyr dette altså at Ebers papyrus og gamle Hippokrates sine erfaringer om urtemedisiner er like gyldige i dag.

– Det aller beste med urter, synes jeg, er at de virker bredspektret. Ta for eksempel en plante som virker på immunsystemet. Samtidig vil den virke utrensende, kanskje varmende, sirkulasjonsfremmende og så videre. Det er som om planten selv vet hva en kropp trenger i tillegg til det spesifikke problemet. Ingen slår jordkloden på å lage intelligent medisin! avslutter biopat Anne Victoria Heiberg.

Oddrun-Helen Berntsen er journalist, forfatter og biopat og har skrevet artikkelen “Historiske urter motvirker astma” for Alternativ.no

Les mer: Hva er Biopati (Behandler.no)

Les mer: Hva er Urtemedisin (Behandler.no)


>> Biopater på BEHANDLERLISTEN

>> Urtemedisinere på BEHANDLERLISTENRelatert på Alternativ.no:

Urter – magi og medisin i årtusener

Fikk MS-diagnose, urtemedisin ble redningen

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.