SOLAR PLEXUS – selvfølelse, viljekraft, selvstendighet

Barn gjør yoga.
- Når barn og unge får rom til å vise initiativ og oppleve mestring, styrkes selvfølelsen og motet til å møte livets utfordringer. Foto: Paul Paiewonsky.

Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga, artikkelserie, del 3 av 7​.

Yoga kan redusere stress og forbedre konsentrasjon og læring hos unge. Gjennom ulike teknikker, som inkluderer fysiske øvelser, pusteøvelser og meditasjon, bidrar yoga til at vi blir bedre kjent med oss selv og utvikler vår bevissthet.

 

Hva er chakraer?
I yogafilosofien beskrives chakraene som energisentre som ligger langs ryggraden – fra bekkenbunnen til toppen av hodet. De kan forstås som forbindelser mellom kropp og bevissthet, og relateres både til hormonproduserende kjertler og nervepleksus som påvirker vår fysiske, følelsesmessige og mentale balanse.

Sett i lys av utviklingspsykologi, kan chakraene speile ulike faser i menneskets utvikling og identitetsdannelse – fra tidlige erfaringer med trygghet og tilhørighet, via selvstendighet, relasjoner og kreativ utfoldelse, til refleksjon, innsikt og visdom. Selv om fundamentet legges i barndommen, utvikles chakraene gjennom hele livet, og gir innsikt i hvordan vi formes, og hvordan vi kan støtte vår utvikling – eller reparere ubalanser.

I denne serien utforsker vi hvordan å bygge bro mellom yogafilosofi og moderne psykologi – og hvordan ungdom kan finne trygghet, balanse og kraft gjennom kropp, pust og refleksjon.

Chakra yoga
Chakraene forklares som energisentre som ligger langs ryggraden, fra bekkenbunnen til toppen av hodet. Solar plexus-chakraet er kroppens tredje energisenter. Foto: Schutterstock

SOLAR PLEXUS – selvfølelse, viljekraft, selvstendighet
Solar plexus-chakraet er kroppens tredje energisenter og forbindes med utviklingen av vår viljekraft, jeg-identitet og personlige styrke. Det handler om å stå i seg selv, kjenne sin verdi og våge å sette grenser. Når barn og unge får rom til å vise initiativ og oppleve mestring, styrkes selvfølelsen og motet til å møte livets utfordringer.

Mangel på støtte og anerkjennelse kan derimot føre til skam – en følelse av at «jeg er feil», i motsetning til skyld, som handler om å ha gjort noe galt. Skam undergraver følelsen av egenverdi og kan svekke både handlingskraft og livsglede. Det kan også skape indre uro knyttet til det å ta valg og stå for seg selv.

I denne fasen våkner evnen til å skille mellom egne impulser og hva som er passende i møte med andre. Dette er begynnelsen på selvregulering og empati – en gryende forståelse av hvordan egne handlinger påvirker omgivelsene. Når barn og unge ikke får mulighet til å utvikle trygghet i egne valg og behov, kan de enten undertrykke seg selv – eller bli for opptatt av å prestere og tilpasse seg ytre krav.

Her blir forskjellen mellom selvtillit og selvfølelse viktig: Selvtillit handler om hva vi gjør og presterer – selvfølelse om vissheten om at vi har verdi uavhengig av prestasjon. Når ytre krav får dominere, kan selvfølelsen svekkes, og det blir vanskelig å kjenne seg trygg i egen kraft.

Gjennom yoga og tilstedeværelse kan unge få kontakt med sin indre styrke og mot. Øvelsene i dette kapittelet støtter dem i å bygge både selvtillit og selvfølelse, kjenne mestring, utvikle viljekraft og sette sunne grenser. De inviterer til å bli en som vil, en som handler – og en som mestrer sitt eget liv.

Barn gjør yoga øvelser på gress
1. Sitt på knærne med rumpa hvilende mot hælene, hendene langs siden, og med hodet i bakken eller sitt på en stol og len deg frem over lårene, med hode og hender hengende tungt mot bakken. Foto: Paul Paiewonsky.
Barn strekker armene i været.
2. Løft hendene over hodet, ha en sterk, påkoblet kropp, sprik med fingrene slik som en sjøstjerne spriker med sine «fingre». Foto: Paul Paiewonsky.

Øvelse

Asanas/Fysiske øvelser
(Child pose + Thunderbolt pose)
– Når jeg finner to finner jeg min styrke

Annonse
Mat for komplett mikrobiom helse og optimal livskvalitet


Denne øvelsen hjelper ungdommer å oppleve hvordan ro kan være en kilde til styrke og kraft, ved å veksle mellom avslapning og bevegelse på en bevisst måte.

 

INSTRUKSJON TIL UNGDOMMENE:

  • Sett deg ned på knærne med rumpa hvilende mot hælene, og legg pannen i bakken. Hendene ligger langs siden av kroppen med håndflatene oppover. Alternativt, sitt på en stol, legg pannen på knærne (eller så nær knærne du kommer) og la armene henge ned mot gulvet. Bruk en stor pute hvis det er behov for støtte.

  •  Pust inn gjennom nesen mens du langsomt løfter armene opp over hodet, og mykner skuldrene slik at de ikke er anspente.

  • Hvis du gjør øvelsen på gulvet, løft også resten av kroppen opp til du står på knærne. Hold styrke i kroppen og spre fingrene aktivt.

  • Pust ut gjennom nesen mens du langsomt sen- ker deg tilbake til utgangsstillingen.

  • Gjenta øvelsen fem ganger til og følg din egen pusterytme.

VIRKNING:
Øvelsen virker beroligende samtidig som den bygger energi. Den kan bidra til å regulere nervesystemet ved å øve det opp til å finne hvile når det er mulig, og være aktivt når det trengs. Øvelsen strekker og gjør muskulaturen i ankler, hofter, rygg, armer, skuldre og nakke smidigere.

Du finner flere øvelser i boken «Nøkler til et bedre liv – Yoga for unge.
Hvordan kan yoga gi ungdom nøkler til et bedre liv, støtte deres utvikling gjennom oppveksten, dempe hverdagsstresset og fremme deres fysiske og psykiske helse?

Forfatterne Isabelle Schjelderup, Ingunn Hagen og Anodea Judith forsøker å besvare disse spørsmålene, basert på forskning på yoga. Samtidig presenteres yogafilosofi og yogapraksis, som kan fungere som verktøy til et bedre liv, gi innsikt og dessuten være kilde til refleksjon. Boken er laget for profesjonelle fagfolk som jobber med ungdom, slik som helsepersonell og lærere, samt for foreldre og andre. Boken kan også være interessant for ungdommer selv.

Yogaøvelsene kan brukes som terapeutiske verktøy, individuelt eller i gruppe, både hjemme, i naturen, eller i klasserommet. Hensikten med yogaøvelsene er å støtte opp under ungdoms positive selvutvikling og potensielt være med på å forhindre eller hele skjevutvikling.

Nøkler til et bedre liv – yoga for unge (og voksne)
Her finner du informasjon om hvordan du kan bestille boken

Isabelle Schjelderup. Foto: Paul Paiewonsky

Om artikkleforfatter
Isabelle Schjelderup er sosionom med videreutdanning i psykisk helse og terapeutisk arbeid, og har bred erfaring med å bruke yoga og mindfulness som verktøy for livsmestring og heling. Hun er utdannet yogalærer og mindfulness-instruktør, og har i tillegg utdanning i pedagogisk mindfulness og en rekke alternative og komplementære behandlingsformer.

Hun har co-ledet HELFO-støttede behandlingsgrupper for voksne med angstlidelser, og leder i dag terapeutiske yogagrupper for mennesker med PTSD, angst, depresjon og utbrenthet. Isabelle har også drevet Hjerte Familiebarnehage, hvor hun integrerte ukentlige yoga- og mindfulnessøkter – både inne og ute – som en naturlig del av barnas hverdag.
Hun er forfatter av boken Lek med yoga (2019, CappelenDammAkademisk) og Nøkler til et bedre liv- yoga for unge (2025, e-bok via Publizm.no, fysisk bok via forhåndsbestilling til forfatter).
Isabelle Schjelderup – heartlight.one

Les også:

ROTCHAKRA – trygghet, tillitt, tilhørighet
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga. Artikkelserie, del 1 av 7.​

HARA-CHAKRA – føle, sanse, utforske
Livsmestring for ungdom ved hjelp av yoga
Artikkelserie del 2 av 7.

Finn fram på alternativ.no – HELHET
Din guide til helhetlig livsstil, spiritualitet og selvutvikling

ALT PÅ ETT STED

 

FINN VEILEDER

KURS OG UTDANNING

MARKEDSPLASSEN

AKTIVITETSKALENDER

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.