Det er forskjellige måter å unngå depresjon eller å komme seg gjennom tunge perioder i livet. Et tips er å starte med å sørge for å gi kroppen nok D-vitamin, gjennom soling og mat eller ved kosttilskudd. Ifølge en studie fra Tromsø minsker nemlig risiko for nedstemthet og depresjon med tilstrekkelig vitamin D.
En rekke undersøkelser viser at det er sammenheng mellom ulike helseproblemer og D-vitamin. Kreft er en av sykdommene som har blitt satt under lupen I forbindelse med mangel på vitaminet. Andre sykdommer og tilstander som settes i sammenheng med D-vitaminmangel er bl.a. diabetes, leddgikt hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk, kronisk utmattelsessyndrom – ME.
Ifølge den amerikanske databasen Pubmed, er det publisert omtrent 35 artikler i måneden de siste fem årene om D-vitaminets betydning for helsen.
D-vitamin og depresjon
Stipendiat Marie Kjærgaard ved Universitetet I Tromsø har nå analysert en befolkningsstudie og funnet ut at D-vitamin og depresjon har en sammenheng. De med lite D-vitamin har 41 prosent større risiko for å være deprimert.
Bakgrunnsmaterialet for rapporten er den såkalte Tromsø undersøkelsen, der 12.984 menn og kvinner i alderen 30–87 år har besvart spørsmål om grad av oppstemthet og depresjon. Disse uttalelsene ble sammenlignet med D-vitaminnivå i kroppen. Ut ifra dette kunne forskeren se at de deprimerte hadde mindre D-vitaminer i kroppen.
D-vitamin nivået kan måles i blodet, så en sjekk hos legen kan gi en pekepinn om man bør øke inntak. Undersøkelser viser at de fleste nordmenn har et svært lavt inntak av vitamin D. Hovedkilden for vitaminet er sol og fet fisk. Men i vintermånedene med lite sollys er vi spesielt utsatt for D-vitamin mangel.
Begrense fiskemåltider
Dessuten anbefaler våre myndigheter å begrense fiskemåltider til to i uka, pga forurensing. En rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet slår fast at det er sunt å spise fisk, men at man vil få i seg for mye miljøgifter hvis man spiser mer enn to måltider fet fisk i uken.
Fiskeolje er også en mulighet. Her bør man være obs på kvalitet. Dersom innholdet i en kapsel er basert på fisk som er harsk, er det sånn at vi ikke kan lukte eller smake det. Harsknet fiskeolje er det meningsløst å ta og i verste fall skadelig, ifølge en studie ledet av Livar Frøyland, forskningssjef ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Dersom man åpner en kapsel og prøvesmaker, vil man snart finne ut om kvaliteten holder mål.
Tilskudd – hvor mye
Etter en fin sommer hvor kroppen har fått mye sol kan lagrene være godt fylt opp, men enkelte kosteksperter anbefaler allikevel at man tar tilskudd – mer om vinteren enn om sommeren.
Når man kjøper D-vitaminer på Helsekost eller apotek i Norge, får man kapsler som inneholder anbefalt dags dose, 5-10 mikrogram. Mange ernæringsterapeuter og kostveiledere opplever dette som en altfor lav dose.
Annonse
(Fortsetter under bildet)