logo

Nevromuskulær massasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Nevromuskulær massasje er en dyp og effektiv massasjeform som har som hovedmål å redusere muskelspenninger ved å balansere det sentrale nervesystemet. Terapeuten utøver press på triggerpunkter ved hjelp av fingre, knoker og albuer, og konsentrerer seg i hovedsak om de områdene som er spesielt smertefulle for klienten. Stive og spente muskler er plagsomt og vonde ved berøring, og nevromuskulær massasje har som hovedmål å fjerne disse problemene.

Ved muskelkramper er det ikke hele muskelen som har krampe, men kun et lite område, referert til som triggerpunkt. Det er triggerpunktene som irriteres og som videre sender signaler ut i muskelen i form av smerter, nummenhet eller kriblinger. Når det oppstår krampe i en muskel (triggerpunkt) vil blodtilførselen reduseres. Når musklene ikke får tilført nok blod vil de også lide av oksygenmangel og produksjonen av melkesyre igangsettes. Melkesyren skaper blant annet en ømhet i musklene som gjør at fysisk aktivitet blir smertefullt, men når ømheten behandles med massasje, slapper musklene av og melkesyren frigjøres. Når melkesyren i en muskel reduseres, vil både blod- og oksygentilførsel øke. Muskelen kommer i balanse og den naturlige bevegeligheten gjenopprettes.

Behandlingen starter vanligvis med at terapeuten varmer opp med klassisk massasje, for så gradvis å gå over til den nevromuskulære massasjen. For enkelte kan det være smertefullt i begynnelsen, men etter hvert som muskelspenningene avtar vil behandlingen bli mindre ubehagelig. Det er avgjørende at klienten kommuniserer til terapeuten hvor mye press som skal utøves, enten om det er for mye, for lite, om det føles bedre eller om det føles verre. Terapeuten vil umiddelbart respondere på klientens tilbakemeldinger og foreta de endringer og justeringer som er nødvendige.

Etter en behandling med nevromuskulær massasje kan enkelte oppleve en ømhet i musklene, men disse smertene vil avta etter 24-36 timer. Muskler som tidligere har vært både spente og stive bør oppleves som bedre etter 4-14 dager, avhengig av klientens stress- og aktivitetsnivå. Vanligvis vil det være nødvendig med en serie behandlinger før man merker varig endring, men enkelte klienter har rapportert om bedring allerede etter første behandlingstime.
Nevromuskulær massasje konsentrerer seg i hovedsak om smerteområder i nakke, armer og rygg, og er spesielt velegnet for de med muskelsmerter i nedre del av ryggpartiet. Massasjen reduserer spenninger, øker musklenes fleksibilitet og gir større bevegelsesfrihet.Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2017 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.