logo

Fibromassasje

Tekst: Redaksjonen - alternativ.no

Fibromassasje er en behandlingsmetode som er spesielt tilpasset for personer som har fibromyalgi, men passer også for de som har kroniske smerter av andre årsaker. Fibromassasje er en forholdsvis ”ny” behandlingsmetode som ble utviklet i Sverige på 90-tallet av bl.a. Stefan Göthager. Fibromassasje er en mild massasje med en skånsom tilnærming, og utføres med lette strykninger og spesielle grep. Massasjen gir en god smertelindring og avspenning, blodsirkulasjonen økes, trøtthet og stølhet reduseres og energinivået heves.

Behandlingens effekt forsterkes ved at man bruker vegetabilske og eteriske oljer og gelé (Fibro-Gel) i tillegg. Oljen og geleen reduserer berøringsømheten og gjør behandlingen mer behagelig for pasienten. Musikkterapi, kostholdsveiledning og avslapningsteknikker er også en del av behandlingen.

Fibromyalgi
Fibromyalgi, opprinnelig kjent som fibrositis, er en sykdom som sitter i kroppens muskler, bindevev og skjelett, og flere forskere hevder at sykdommen er en defekt på immunforsvaret. Diagnosen stilles hvis pasienten har hatt vedvarende og omfattende smerter i alle fire hoveddeler av kroppen i mer enn 3 måneder, samt smerter i minst 11 av de 18 tenderpoints (ømme punkter) som finnes på kroppen. Hos en person med fibromyalgi er kroniske smerter i nakke, skuldre, hofter, albuer, knær og bryst vanlig, og dette blir det lagt vekt på under behandlingen. Andre symptomer kan være allmenn trøtthet, nedsatt konsentrasjon, søvnvansker og hodepine.

Ettersom man ikke kan stadfeste fibromyalgi ved hjelp av patologiske prøver forekommer det en del usikkerhet om sykdommen. Manglende fakta gjør ikke bare legene usikre, men det bidrar også til at mange pasienter føler seg lite trodd og respektert.

Gir bedre livskvalitet
Klassisk massasje går ut på at terapeuten utøver press på smertefulle områder, noe som utløser stresshormonet kortisol. Forskning har imidlertid vist at en mild massasjeteknikk frigir avslappingshormonet oxytocin, og det er dette som er utgangspunktet for fibromassasje.
Den gylne regel for de som utfører fibromassasje er at behandlingen ikke skal være ubehagelig, ettersom fibromyalgipasienter allerede sliter med mye smerte i hverdagen. Behandlingen er et tilbud om smertelindring, og har som hovedmål å gi pasientene bedre livskvalitet. Massasjen har vist gode resultater i behandlingen av fibromyalgi, og allerede etter korte behandlingsperioder har det vist seg at pasienter opplever en forbedret sykdomstilstand.Referanser, kilder og litteraturhenvisninger

www.behandler.no
Motta nyhetsbrev fra alternativ.nocopyright 1997- 2017 ALTERNATIVopplysningen DA - Les mer
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Bruk av automatiserte tjenester (Roboter, spidere, indeksering m.m.)
for systematisk eller regelmessig gjennomgang er ikke tillatt. All kopiering og vidreformidling av innhold på alternativ.no er ulovlig.