Behandler.no - Norges største oversikt

Homeopati anerkjennes på linje med skolemedisin

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 31.03.2016kvinnelig homeopat
Foto: Istockphoto.

Sammen med blant annet urtemedisin og akupunktur vil homeopati få samme status som konvensjonell medisin i Sveits. Dette er et ønske fra befolkningen og nå skal prøveordning vurderes.

Sveitsiske styresmakter har annonsert at de vil gi utvalgte alternative behandlingsmetoder samme status som konvensjonell medisin. Homeopati, holistisk medisin, urtemedisin, akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin vil fra mai 2017 bli tilgjengelig på nivå med skolemedisin, hvis den foreslåtte endring av lovverket tas til følge.

 

Det er den sveitiske befolkningen som ønsker en ny ordning for alternative/ komplementære behandlingsmetoder. En avstemning i 2009 viste et klart flertall, da to tredeler av folket ga støtte til inkludering av alternativ behandling i helsetilbudet.

 

Som et resultat av denne målingen pågår det nå en prøveordning i perioden 2012-2017, hvor man får dekket utgifter på linje med annen medisinsk behandling. Dette innebærer refusjon av behandlingsutgifter i tilnytning til en obligatorisk helseforsikring, forutsatt at det er administrert av medisinske fagfolk Effekten av ordningen blir vurdert og man ser blant annet på effekt og kostnadseffektivitet, ifølge swissinfo.ch

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis dette blir en permanent ordning er det er isåfall ikke første gang det skjer en endring av lovverket rundt alternativ behandling i Sveits. Allerede i 1999 ble det bestemt at fem behandlingsmetoder - homeopati, urtemedisin, nevral terapi, tradisjonell kinesisk medisin og antroposofisk medisin skulle inkluderes i helsetilbudet. Men dette vedtaket ble reversert i 2005, som en del av kutt i helsekostnader.

 

Den reverserte ordningen varte helt fram til 2009, da 67 prosent av folket - 1.28 millioner mennesker - stemte ja til økt anerkjennelse, mer samarbeid mellom alternativ behandling og konvensjonell medisin og mer forskning. Dette resulterte i at den på pågående prøveordningen ble igangsatt.

 

Reguleringsjusteringer er nå ute på høring fram til 30 juni 2016. Det er tenkt at forskriften trer i kraft 1. mai 2017 og at den dermed vil være en videreføring uten avbrudd av godtgjørelse ved alternativ behandling.

 

 

Relaterte linker:
Når du søker behandler - behandler.no
Utdanning - skoler


Behandlingsmetoder
Lov om alternativ behandling

 


Relaterte saker:

WHO:  Alternativ behandling må bli tilgjengelig for alle

65 prosent europeere bruker alternativ behandling

Alternativ behandling gir økonomisk gevinst

Betydelig lavere dødlighet med alternativ behandling

Legemidler halvert med alternativ behandling

EEG-målinger viser effekt av homeopati

Akupunktur er fremdeles alternativ behandlingFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.