Kunstige søtningsmidler kan forstyrre kropp og psyke

Foto: Schutterstock

Mange som ønsker å leve sunt velger lettprodukter med kunstige søtstoffer, i god tro på helsefordeler. Men forskning tyder tvert imot på uønskede konsekvenser.

Er du blant dem som tar deg en pepsi max eller cola light for å slukke tørsten eller kose deg litt? Kanskje du slipper en sukett i teen, spiser syltetøy, saft eller drops med kunstig søtning, i god tro? Det er mye som tyder på at det ikke er så sunt og lurt.

Hodepine, fedme, nerveskader, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, depresjoner atferdsforstyrrelser demens og blodpropp er tilstander som mistenkes å ha sammenheng med kunstige søtningsmidler.

Aspartam, sakkarin, og sukralose er helt vanlig som tilsetning i mat og er blant de mest brukte tilsetningsstoffer over hele verden. Både overvektige som ønsker vektreduksjon og andre inntar mat som inneholder disse stoffene, ofte daglig.

Mange fordi de tror det er sunt og trygt, ettersom det er kalorifattig og uten sukker. Helsemyndighetene har lenge gått ut med at produkter med kunstige søtningsmidler er et godt alternativ til sukker og at man dermed kan begrense sitt sukkerinntak uten at dette innebærer helsefare.

Forskning viser at man tvert imot kan få metabolsk syndrom – en samling av forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer, som øker risiko for sykdom.

Uenighet blant fagfolk
Det har vært faglig uenighet og motstridende forskningsresultater omkring kunstige søtningsmidler. Av disse stoffene har aspartam fått aller mest oppmerksomhet.

Helsemyndigheter, samt produsenter og markedskrefter som promoterer sukkerfri brus og andre produkter med kunstig søtning, hevder gjerne at nivået på innholdet er så lavt at det ikke kan ha noen skadelig virkning for helsa:

«En person som veier 60 kg kan godt drikke 5,7 liter brus med aspartam daglig, uten å overstige verdien».
Men er det riktig?

Flere undersøkelser tilsier at vi ikke burde få i oss disse stoffene i det hele tatt. Hvem som reagerer vet man nemlig ikke på forhånd.


Demens og blodpropp

I 2018 publiserte amerikanske forskere en rapport på bakgrunn av undersøkelser om sukker- eller kunstig søtet drikkeforbruk var forbundet med potensielle risikoer for slag eller demens, Sugar- and artificially-sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia: ”A prospective cohort study”.


Undersøkelsen omfatter 2888 kvinner og menn over 45 år, og pågikk over en tiårs periode.

Annonse
Hvor sunn er din bakterieflora


Mens drikker søtet med sukker ikke kunne settes i sammenheng med hjerneslag eller demens, var konsum av kunstig søtet brus forbundet med en høyere risiko for hjerneslag og demens, konkluderte forskerne.

Kreftfremkallende
Fra de siste tretti-førti årene foreligger det en rekke rapporter på bakgrunn av undersøkelser om hvorvidt aspartam kan være kreftfremkallende. Det ble blant gjennomført en italiensk studie ved European Ramazzini Foundation i 2006, som konkluderte med at aspartam er et kreftfremkallende stoff og at det burde fjernes fra markedet. Men European Food Safety Authority (EFSA) avviste studien blankt og mente det ikke forelå nok bevis for at aspartam kunne være helseskadelig.

Andre forskere mistenker at aspartam kan forårsake nerveskader, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, depresjoner atferdsforstyrrelser og demens.


Skader tarmfloraen

En annen undersøkelse, hvor man har sett på inntak av kunstige søtningsmidler hos mus og hos mennesker, viser at kunstig søtningsstoff kan gi funksjonelle endringer i tarmfloraen som igjen kan føre til blant annet glukoseintoleranse og fedme.

I undersøkelsen fra 2014 gjort av israelske forskere publisert i Nature, ga man sakkarin og andre søtningsstoff i vann, innenfor øvre anbefalt grense til mus. Disse musene utviklet etter kort tid glukoseintoleranse og bakteriefloraen i tarmen ble forandret. Tilsvarende fant man hos mennesker.

Blant 381 personer uten diabetes, som var brukere av kunstige søtningsmidler fant man tegn på metabolsk syndrom som fedme, uregelmessigheter vedrørende fastende blodsukker, glukoseintoleranse og glykert hemoglobin (langitdsblodsukkeret).

Syv av deltagerne fikk i tillegg store doser sakkarin i syv dager. Fire av disse fikk forverret glukosetoleranse og endret tarmflora.

Uante konsekvenser
Forskning har ikke svar på alt og det er mye vi enda ikke vet om hva denne form for mat gjør med oss. Men det vi vet er at disse kunstige søtningsstoffene ikke tilfører kroppen noen form for næring. Det hevdes til og med at denne slags søtt kan være med på å opprettholde et behov for søtsaker.

Vi bor i en del av verden med store muligheter til å leve et godt liv. Samtidig lever mange med plager og symptomer som svekker livskvaliteten og helseutgiftene øker. Stadig flere får livsstils sykdommer som allergi, muskel- og skjelettplager, astma, diabetes, overvekt og psykiske lidelser. Årsaken til dette er i mange tilfeller foreløpig ukjent.

Kunstige søtningsmidler inngår i mange familiers daglige kosthold. De kan altså øke risikoen for å forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer, som igjen øker risiko for sykdom. På bakgrunn av den omtalte undersøkelsen foreslår forskerne en revurdering av den massive bruken av kunstige søtningsmidler.


Det er ikke smart å risikere helsa – og det finnes som regel et bedre alternativ.


Referanser:

Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota (PubMed)

Sugar- and artificially-sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia: A prospective cohort study (PMC, 2018)



Relatert:

Alternativ.no/KURS OG UTDANNING
/kosthold og ernæring og mat


Relaterte saker:

Velg ren mat – unngå skade av hjernens utvikling

Øynene opp for ren mat

Levde med ADHD i 40 år, fant roen med endret kosthold

Flere artikler rom MAT OG HELSE

Ønsker du kontakt med en kostholdsveileder eller ernæringsterapeut?

Kostholdsveieldere på BEHANDLERLISTEN

Ernæringsterapeuter PÅ BEHANDLERLISTEN

Aktuelle kurs og utdanning
Aktuelle produkter og tjenester

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHET – SPIRITUALITET – INNSIKT
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.

Trenger du hjelp?

Vi er her For å hjelpe deg

Noe uklart!
Kontakt oss gjerne, vi er glade for alle spørsmål som vi kan hjelpe deg med.