Behandler.no - Norges største oversikt

Glimt av indre kraft med yoga

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 19.08.2013
Foto: Schutterstock

Hvilken effekt har regelmessig trening med yoga, pust og meditasjon på kropp og sjel? Yogainstruktør og sykepleier Christina Nord spurte deltagere på kurs.

Overraskende effekt
Forventninger til kurs
Forandret seg
Trene sammen


Etter at Yoga kom til Vesten på 60 og 70-tallet, er det svært mange nordmenn som har oppdaget denne gamle treningsformen, for å finne ro, styrke og balanse. Yoga betyr nettopp forening av kropp, sjel og sinn og innebærer ulike kroppslige og åndlige teknikker, hvor pust og meditasjon er sentrale stikkord.


Overraskende effekt

Yogainstruktør og sykepleier Christina Nord, Foto: Priv.
Men hva erfarer deltagere som melder seg på yogakurs? Yogainstruktør Christina Nord foretok våren 2013 en spørreundersøkelse blant sine kursdeltagere.

–Deltagerne ble overrasket av at treningen ga så mange resultater som den gjorde, sier Christina Nord til alternativ.no

–Kroppen ble mykere og sterkere. Sinnet fikk en ny ro og de følte seg tryggere og sterkere. Konsentrasjonen økte. Men et glimt av ”sjelen” – et glimt av en indre kraft var nok det mest overraskende for mange.

Christina Nord har holdt en rekke yogakurs i tillegg til sitt arbeid som operasjonssykepleier ved Rikshospitalet i Oslo. Hun er utdannet yogainstruktør fra Goa i india og har dessuten bakgrunn som TCM akupunktør. I tillegg har hun bakgrunn fra 2-årig frigjørende pustutdanning i Norge, samt deltagelse på ”Breath and energy training” med Osho terapeutene Devapath Dwari og Shanti i Miastro i Italia.

Hun er også sorgarbeidterapeut fra Sorginstitutet i Stockholm og har ti års meditasjonserfaring sammen med indiske visdomslærere. Tidligere har Christina Nord gjennomført pilotprosjektet «Hvilken effekt har  akupunktur på migrene», finansiert av Norsk Forskningsråd.


Forventninger til kurs
I løpet av et kurs som gikk over 90 minutter i 10 uker fikk ni deltagere ulike spørsmål bl.a om forventninger til kurset, om fysiske og psykiske plager og problemer og om de opplevde at det er viktig at man trener i gruppe. De ble også spurt om søvnmønstre. Deltagerne hadde alle høyere utdanning og gjennomsnittsalderen var 50 år.

Forventningen var å bli mykere, sterkere, redusere fysiske smerter, sove bedre og å gå ned i vekt. Noen ønsket å finne ro og søkte nye metoder for å skape indre ro. Halvparten av deltagerne ønsket også personlig vekst, og bedre selvfølelse.


Forandret seg
Etter 10 uker med yoga følte de aller fleste seg sterkere og smidigere. I tillegg var både tarmfunksjon og smerter i nakke, skuldre og rygg bedre enn ved oppstart.

Men også psyken og den mentale tilstanden hadde forandret seg. Deltagerne opplevde å ha mer positive tanker og bedre balanse i kropp og sjel. Søvnen derimot hadde ikke endret seg merkbart hos deltagerne iløpet av kurset.

Mange mente at de hadde blitt bedre på å holde fokus og hadde blitt oppmerksom på muligheten til å bruke pusting som et verktøy for å motvirke stress.

–Å trene yoga, pust og meditasjon er den sterkeste foryngingsprosessen du kan finne idag, hevder den erfarne yogainstruktøren.


Trene sammen
Det kom også fram i undersøkelsen at deltagerne opplevde det som inspirerende å trene i gruppe. En av yogaelevene uttalte at motivasjonen øker og at man får inspirasjon av andre kusdeltagere -  at gruppetrening er hyggelig, gir trygghet, felleskap og en fin sosial sammenheng.

Etter å ha erfart verdien av yoga, svarte alle deltagerne at de ønsker å fortsette med denne treningsformen.

–Jeg lengter etter neste kurs, nesten som å bli avhengig av energien den roen vi skaper i oss selv. Det er også spennende å bli konfrontert med seg selv gjennom øvelser og den mentale treningen, sier en av deltagerne.

De opplyser at de også vil anbefale denne treningsformen til andre. Men hva med dem som lurer på om de er for utrente til å begynne med yoga?

–Alle kan være med, det betyr ingenting om man er utrent. Man trener opp smidigheten og øvelsene gjør man etter egen evne, sier Christina Nord til alternativ.no

Christina Nord holder kurs i yoga, frigjørende pust og Hun arrangerer også helsereiser og ryggskole.Relaterte linker:
Kurs i Yoga
Aktivitetskalender
Reiser – Temareiser – Helsereiser
Behandlere som praktiserer og underviser I yoga – Behandler.no


Relaterte saker:
Meditasjon og yoga hjelper kreftsyke
Norsk forskning på kreft og alternativ behandling
- bryskreft, kombinasjoner av behandlingsmetoder og yoga
Meditasjon til hjelp ved psykiske lidelser
Yoga i barnehagen
Stor interesse for meditasjon og mindfulness i medisinske miljøerFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Solveig 21/08/2013 - 17:04

Jeg har prøvd yogatimer noen spredde ganger - men ikke synts at det vart noe for meg.
Nå før sommeren deltok jeg på noen yogatimer hos Christina – å det var så bra! – så nå gleder jeg meg til å starte regelbundet hos henne fra høsten. Dette er virkelig noe jeg kan anbefale!!
Christina- du er kjempeflink!


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.