Behandler.no - Norges største oversikt

Hva er sunt og hva er sant?

Av Unni Nordbrenden, alternativ.no
Publisert: 30.01.2013

Med våre vaner og vår helse i fokus har redaksjonen i Helsemagasinet VOF gått foran og banet vei for en sunnere livsstil. Mange har fulgt med på deres forståelse av mennesket og helsespørsmål.

 

Best mulig helse
Bred dekning
Karbohydrater og ernæringsråd
Statens ernæringsråd

 

Store deler av informasjon vi får om sunnhet og helse, kommer fra offentlig hold eller via de store mediehusene. Men det er fortsatt noen idealister med sin egen forståelse, som står på for saken og balanserer informasjonsflyten.Helsemagasinet VOF nr. 1 - 2013.
Best mulig helse
Stiftelsen VOF – Vitenskap & fornuft, som utgir helsemagasinet med samme navn, er en av disse. Med fakta, forskning og ideer om temaer innen helse og samfunn ønsker VOF å formidle hva som skal til for å oppnå best mulig helse.

Redaksjonen er interessert i både fysisk og mental helse, helse- og utdanningspolitikk, og andre personlige og samfunnsmessige aspekter som påvirker vår utvikling og vårt velvære.

Og gjengen som står bak de innholdsrike artiklene har etterhvert en lang fartstid sammen. Tidligere utgjorde de redaksjonen i magasinet Mat&Helse, som startet opp allerede I 2002  – også med Dag Viljen Poleszynski ved roret. Der ble han til han sa opp sin stilling som fagredaktør våren 2010, og deretter opprettet han Stiftelsen VOF for å starte Helsemagasinet VOF. Han fikk med seg hele staben fra Mat & helse i tillegg til skribenten Anne Lene Johnsen, som sammen med ham planla og satte i verk produksjonen av VOF.

Med veldokumentert informasjon gir tidsskriftet forståelse for vitenskap, fakta og fornuft på områder som ernæring, medisin, psykologi, trening, helsepolitikk og alternative terapier.


Bred dekning
Og med temasider og overskrifter som «Hormonet som regulerer det meste – tyroksin og skjoldkjertelen, lider du av hypotyreose?» «Universalmedisin – vitamin-C i megadoser» «Psykisk helse – syk av sukker, melk og korn». «Blir vi lurt av pilleindustrien», «Vitenskapelig styrketrening – 15 minutter i uka er nok» er det interessant og nyttig informasjon å finne for de aller fleste. Hvilke av disse temaene det er størst interesse for varierer, forteller Poleszynski.

–Vi får positive tilbakemeldinger fra entusiaster som leser alt sammen og noen meldinger om at vi skriver for langt med for mye fagstoff. Derfor tar vi nå grep for å skrive enklere og kortere.


Karbohydrater og ernæringsråd
Ett av fokuspunktene har vært nordmenns spisevaner og særlig vårt inntak av karbohydrater. Et kosthold bestående hovedsakelig av karbohydratrike brødmåltider – og annet som får blodsukkeret til å stige raskt – får nytenkende kostholdseksperter til å riste på hodet. Når man kommer til spørsmålet om hvor mye fett vi kan eller bør spise, og ikke minst hva slags fett, stiger temperaturen på diskusjonen ytterligere.


Til tross for at holdninger om et lavere inntak av karbohydrater har blitt sett på som kontroversielle, er denne tilnærmingen i dag blitt adoptert av mange som selv har erfart at de offentlige kostholdsrådene ikke nødvendigvis passer best for dem.

En rapport utgitt av SIFO - Statens Institutt for forbruksforskning fra 2012, «Spis deg sunn, slank, sterk, skjønn, smart og sexy», ser på muligheter og begrensninger for å foreta helseriktige måltidsvalg. Den viser at åtte av ti er interessert i å ha et helseriktig kosthold. I en spørreundersøkelse knyttet til rapporten svarte to av ti at debatten om lavkarbo hadde endret spisevanene deres.

Rapporten viser også at folk i større grad enn før selv prøver seg fram og finner ut hva som fungerer for seg, enten det gjelder lavkarbo, supermat, råkost (raw food) eller annet.

Det er altså fortsatt stor uenighet om hva slags kosthold som kan kalles sunt. De lærde strides, og myndighetenes kostholdsråd står i motsetning til mange kostholdseksperter.Dag Viljen Poleszynski er redaktør for Helsemagasinet VOF.
Statens ernæringsråd
Hva mener VOF er den største utfordringen Statens ernæringsråd har i sin kommunikasjon med folk?

– Ett problem er at Statens ernæringsråd er knyttet til næringsinteresser og mange tiårs ensidig ernæringsinformasjon. De inkluderer ingen med andre synspunkter, mangler innsikt i evolusjonsbiologi, forteller ikke noe om kjente fysiologiske mekanismer som følger inntak av ulike matvarer, og henter informasjon fra kilder de deler synspunkter med eller er en del av. Deres råd er ikke basert på vitenskap, men på konsensus og vanetenkning, mener Dag Viljen Poleszynski.

Er det noen råd Statens ernæringsråd burde endre på?

– Det beste ville være å nedlegge rådet. Alternativt kunne de informere om hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkeret, hormonsystemet osv. og la folk selv foreta informerte valg av kosthold. De bør dessuten tilrå at folk flest spiser mye mindre karbohydratrike matvarer inkludert brød, ris, spagetti, rundstykker, kjeks og andre stivelsesholdige produkter. Dessuten burde det være et mål å kutte ut bruk av farin (sukrose) og heller subsidiere alternativer som erytritol (Sukrin), xylitol, mannose og andre sukkeralkoholer.


Spre kunnskapen
Redaksjonen i VOF brenner for sitt arbeid og har flere planer om utvidelse og videreutvikling, men påpeker at dette er ressurskrevende.

– Vi trenger flere abonnenter for å realisere våre langsiktige mål, som inkluderer å lage et enda bedre VOF, en katalog av artikler på nett (kommer snart), deltakelse i informasjonsfilmer, samarbeid om produksjon av bøker, flere kurs og en mer synlig profil i media.

–VOF er det eneste helsemagasinet som dokumenterer det vi skriver om og som har en langsiktig profil basert på idealistiske mål. De som støtter oss, bidrar til spredning av kunnskaper som tabloidpressen gjør sitt beste for å undergrave, sier den entusiastiske redaktøren, og ønsker nye lesere velkommen.Ønsker du å lese VOF
– klikk her for info om abonnement


Ønsker du kontakt med en behandler?
Finn behandler – Behandler.no

Kurs
UtdanningRelatert:

Entusiast for helhetlig perspektiv tildeles pris
Hjernen må ha fett
Personer med diabetes medisinfrie på lavkarbo mat
Omstridt aspartam
Lavkarbo kosthold for bedre helse og vektreduksjon
Nytt liv med riktig kosthold
Statens nye ernæringsråd - ikke fett nokFinn din behandler på Behandler.no - Helhetlig helse, behandling og veiledning


Kommenter denne artikkelen!
Regler for kommentarer.


Zoltero 31/01/2013 - 16:18

Er veldig godt fornøyd med VOF. Stå på, Poleszynski! Slike som deg trenger Norge flere av :)

Knut 31/01/2013 - 15:54

Det viktigste statens ernæringsråd er å bidra til at ferske råvarer blir konsumert framfor prosessert mat. Ellers mener jeg det må tilpasses individuelt. Med kunnskap om hva man slett ikke bør spise gjør enkeltindividet de beste valgene. I tillegg må supplering på timeplanen og Legemiddelverket må fratas råderetten over klinisk ernæring.

Siri 31/01/2013 - 09:46

Det som er utfordringen er at folk flest velger å følge "råd" i media istedetfor å bli bevisst å kjenne på sin egen kropp hva som fungerer! Når det gjelder lavkarbo, så handler det om å ha kunnskap om hvilke matvarer dette dreier seg om. Heia VOF for deres fantastiske arbeid! Jeg håper dere får mange flere lesere i årene som kommer.

Per Tormod 31/01/2013 - 07:57

http://www.tv2.no/sporty/kosthold/lavkarbo-oeker-risikoen-for-slag-3820439.html

Er ikke sunn variert mat,5 om dagen og trening den gode gamle og beste oppskriften? Det er så mange forståsegpåere og aktører i markedet med motstridene helsråd at folk blir bare forvirret.

Erik Wilton 31/01/2013 - 02:20

Kjempebra!
Men det og bane vei for en sunnere livsstil har pågodt siden slutten av 50/60 årene. Are Werland, Ann Wigmor, og vår egen Elsa Jacopsen, bare for å nevne noen.
Men da var redslen komplett og ikke minst naiviteten på topp. Så det å nå frem og få folk med seg var en gedigen utfordring i forhold til våre dager hvor informasjon og alternative tenkere florer ...

Ære være vår forskjemper for sannheten - Dag Viljen Poleszynski for sitt strålende arbeid!
Men med et ønske om å få tydligere frem hvor viktig de RIKTIGE karbohydratene egentlig er for den totale helsen.

Camilla 30/01/2013 - 21:02

Vof er et veldig nyttig og interessent blad. De tenker på hele menneske og hvordan du best mulig kan holde deg frisk .anbefaler alle som tenker litt annerledes å abonnere. Du blir ikke skuffet! Jeg er veldig fornøyd :)


Legg inn din kommentar her:
Mener du noe om denne saken? Flott med engasjement, vær saklig og respekter andres meninger, følg regler for kommentarer.

Ditt navn
 
Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes).
Skriv ikke mere enn 500 tegn. lange innlegg tar vi oss retten til å forkorte.